Bildiğimiz üzere günümüz iş piyasası son derece rekabetçi! İşe alım yapan yetkililer, genellikle tek bir pozisyon için çok sayıda CV’yi elemek zorunda kaldıkları için yalnızca en iyi olan birkaç taneyi bir sonraki aşamaya taşır. Gerçekten iyi bir işe girmek istiyorsanız aynı derecede nitelikli diğer adaylardan oluşan bir topluluğa karşı CV’nizin rekabet edebiliyor olması gerekir. Bir işverenin dikkatini sadece birkaç saniye içinde çekmek için dikkate almanız gereken adımlar var. Etkili CV hazırlamak için yapmanız gerekenleri derledik!
Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Doğru Biçimi Seçin
Yeterince popüler olan “kronolojik CV” formatını tercih etmek ilk etapta risksiz ve doğru gibi gelebilir. Tıpkı bu format gibi sizin de başvuracağınız iş pozisyonuna daha uygun birçok format olabilir. Beceri tabanlı bir CV, deneyimlerinizden ziyade yeteneklerinize daha çok dikkat çekeceğinden daha efektif olabilir. Tıpkı onun gibi “birleşik CV”, hem deneyimleri hem de ilgili becerileri yeterince vurgular.
CV’nizi İstediğiniz İşe Göre Modelleyin
İşe alım yöneticileri genel içeriğe ya da yeteneklere değil daha çok özel beceriler ve sektörle ilgili uzmanlıklara odaklanırlar. İşverenlere aradıklarını vermek içi CV’yi başvurduğunuz işe göre özelleştirilmelisiniz. İşinizin gerektirdiği rolleri ve şirketi doğru araştırmanızın sonucunda en alakalı bilgi ve deneyimlerinizi CV’nize dahil edebilirsiniz. Ek olarak CV’nizin öne çıkmasına yardımcı olacak hedeflenmiş anahtar kelimeler eklediğinizden emin olun. Daha büyük bir şirkete başvuruyorsanız CV’niz otomatik bir sistemden geçecek olabilir, anahtar kelimeler ise sizi kurtarır!
Biçimlendirmeye Dikkat Edin
CV’nizi değerlendiren kişilerin kategoriler ve dosyalar arasında kolayca gezinmesini sağlamak, onların önemli bilgileri almasını kolaylaştıracaktır. Uzun ve yorucu paragraflar kaçınmanız gereken ilk şeydir. Bunun yerine bilgileri kolayca sindirilebilir bölümlere ayırabilirsiniz. En önemli bilgileri ilk sayfanın ilk üçte ikisine yerleştirin ve mevcut beyaz alanlardan en iyi şekilde yararlanın. Ayrıca paragraflarınızın iki sayfada yarıya bölünmemesine de oldukça dikkat edin.
Çok Kişisel Olmayın
Özgeçmişinize eklediğiniz kişisel detaylar konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Etkili CV bünyesinde gereksiz kişisel bilgiler, sadece bir işverenin kararını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda gereksiz yer kaplar. CV’nizde tekrarı ve değerli alan israfını önlemek için “ben” ve “benim” gibi kişisel zamirleri kullanmayı da kesebilirsiniz. “Kişisellik” algınız işinizle ilişkili, ekleyebileceğiniz sizi yansıtan hobilerin ötesine geçmemeli!
Yararlı Bağlantıları Dahil Edin
Günümüzde çoğu CV elektronik olarak gönderilmekte. Bunun en büyük avantajlarından biri; profesyonel sosyal medya profillerinize, çevrimiçi portföyünüze veya profesyonel blogunuza bağlantılar ekleyerek CV’nizi daha da bilgilendirici ve somut bir hale getirebilmenizdir. Bu, işe alım görevlilerini büyülemek ve onlara alanınızdaki uzmanlığınızın gerçekçiliğini sunmak için elbette harika bir fırsat!
Bu nedenle, öz geçmişinizi göndermeden önce çalışmanızı kanıtlayabilecek ilgili platformlara bağlantılar eklediğinizden emin olun. Bunlar, iletişim bilgilerinizle birlikte ilk sayfanın başlığına yerleştirilmelidir.
Kendiniz İçin En Uygun CV Formatını Seçin!
İşverenlerin dikkatini çekebilecek güçlü bir CV, kalabalığın arasından sıyrılmanın en değerli yoludur. Peki, CV’yi güçlü kılan nedir? Kronolojik ya da beceri tabanlı CV’ler bazen bir işe girmek için ihtiyaç duyduğunuz şey olabilir. CV’niz, sizi iş adayları arasında ideal olarak gösterecek güçlü yönlerinize odaklanarak işverenlere bir kanıt olma niteliği taşır. Bunun için uygun pozisyona göre bir CV formatı kullanmalısınız.
1. Kronolojik CV Nedir?
Kronolojik CV’de bilgiler, ters kronolojik sırada listelenir. Bu en son deneyim ve başarıları en yukarı taşınması anlamına gelir. En son ve güncel bilgiyi basit ve ön planda tutmanın da en doğru yolu, kronolojik CV’dir.
Ne Zaman İhtiyaç Duyarız?
Kronolojik CV, genel anlamda önceki deneyimlerinizi ve kazandığınız yetenekleri detaylıca döker. Genel anlamda şu anki mevcut sektörünüzde bir pozisyona başvuruyorsanız idealdir. İşveren sizin anında ihtiyaç duyduğu rol için uygun aday olup olmadığınızı değerlendirebilir. Ek olarak o sektör için kapsamlı bir geçmişiniz olup olmaması da anında kendini belli eder.
Kronolojik Bir CV Aşağıdaki Durumlarda Uygundur:
- Öne çıkmanıza yardımcı olabilecek iş deneyimini ve becerilerini vurgulamak
- Mevcut deneyimin işe yarayabilecek olması
Kronolojik CV, yeterlilikleri sunar fakat yeterince hedef odaklı anlaşılamayabilir. Örneğin, çok fazla iş deneyimine sahipsiniz ancak deneyimler başvurduğunuzdan farklı bir sektörde. Bu durumda kronolojik CV, sizi öne çıkarmak yerine geriye taşıyabilir.
Kronolojik Bir CV Şu Durumlarda Uygun Değildir:
- Kariyer rotası değiştirmek
- Farklı sektörlerde kısa vadeli iş geçmişi
- İşsizlik ya da işten çıkarılma gibi süre boşlukları bulundurma
- Yeni mezun ya da az iş deneyimi
Avantajları Nelerdir?
En yaygın biçimlerden biridir ve insan kaynakları personelleri muhtemelen bu türe daha aşinadır. Bu durum, CV’nizi bir çırpıda taramalarını ve okumalarını daha hızlı hale getirir. Bu da her iş ilanı için yüzlerce kişinin gözden geçirilmesini dikkate alırsak size yardımcı olabilir.
Nasıl Yazılır?
Her CV formatında olduğu gibi şablonlar kullanmak ya da bir uzmandan yardım almak iyi bir seçenek olabilir. Ters kronoloji mantığında yer alması gereken kategoriler de aşağıdaki gibidir:
Kişisel detaylar, kariyer hedefi, kariyer özeti, iş deneyimi, eğitim, beceriler, ilgi alanları ve hobiler, başarılar, referanslar…
2. Beceri Tabanlı CV
Beceri Tabanlı CV Nedir?
İşlevsel CV olarak da bilinen beceri tabanlı bir CV, aktarılabilir becerilerinize ve deneyiminizin belirli yönlerine odaklanır. Bu, işverenlere yetenekleriniz hakkında önemli bilgiler vererek hayatınızın tüm yönlerinden ilgili beceri ve başarılara atıfta bulunmanıza olanak tanır. Diğer CV türleriyle temel fark, kişinin becerilerine odaklanması ve CV’de daha çok onların üzerine gitmesidir.
Ne Zaman Kullanılmalıdır?
- Çeşitli kısa vadeli pozisyonlar (stajlar, sizin için ara/geçici işler)
- Kariyer değişikliği yapma durumu
- Hobiyi tam zamanlı iş haline getirmeye çalışma
- Kariyere başlama ya da deneyimsizlik
Avantajlar
İş unvanlarını ve iş deneyimini vurgulayan kronolojik CV formatının aksine, beceri tabanlı bir CV, aktarılabilir becerilerinize odaklanır. Bu nedenle başvurduğunuz pozisyonda veya alanda sınırlı çalışma geçmişiniz olduğunu düşünüyorsanız, bu tür CV en uygunudur. Beceri tabanlı CV, mevcut işinizin aksine yeni pozisyonunuz için uygun aday olduğunuzu düşündürmek için birebirdir
Dezavantajlar
İşverenlerin ellerinde fazla zamanları yoktur ve beceriye dayalı bir CV, bilgileri daha kolay ve daha hızlı kontrol etmelerini sağlayan kronolojik olana kıyasla çok daha fazla detaylı bakış yapmalarını gerektirir. Yine aynı sektörde iş değişikliği yapmak, çok benzer bir pozisyona geçmek için de uygun değildir.
Beceri Tabanlı CV Nasıl Yazılır?
Her şeyin başında içeriğinizin dürüst olduğundan ve söylediklerinizin sizi en iyi şekilde temsil ettiğinden emin olmanız gerekir. CV şablonu kullanarak başlamak her zaman daha kolay olur. Sıfırdan başlayarak saatler geçirmek yerine, bir şablon üzerinde çalışmayı veya ilham almak için web’de arama yapmayı seçebilirsiniz.
Genel olarak aşağıdaki bölümleri içermesi gerekir: Kişisel bilgiler, kariyer hedefi ve özeti, yetenekler, kullanabileceğiniz mesleki becerilere örnekler, anahtar beceriler, ilgi alanları ve hobiler…
Özgeçmiş ve CV Aynı Şey Midir?
İş arayan herkesin sıklıkla gerçek cevabını aradığı bir soru vardır: “CV nedir?” Cevabı ararken bir de yapılan yanlış, CV ve özgeçmiş kavramlarının karıştırılmasıdır. Şimdi tüm bu yanılgılara son vermek adına ikisinin arasındaki farkları inceleyeceğiz.
CV, Latince’de “yaşamın anlamı” demek olan bir terimin kısaltmasıdır. Çalışma geçmişini ve deneyimleri listeleyen özgeçmişin yanında becerilerinizi ve eğitiminizin kısa bir özetini de içerir, yani daha kapsamlıdır. Başarılar, ödüller, onurlar ve yayınlar CV’nin birer alt başlığı olabilir. Tek taraflı ve bir sayfadan nadiren daha uzun olan özgeçmişin aksine CV, profesyonel başarılarına bağlı olarak iki, altı hatta on iki sayfa bile olabilir.
Ana Fark Nedir?
Kısa cevap vermek gerekirse: uzunluk. Gelelim açıklamaya…
Her ikisini de profesyonel kariyerinizde iş başvurularınızda kullanabiliyor olsanız da ikisi de her zaman değiştirilebilir değildir. CV’niz sertifikalarınız, sunumlarınız, araştırmalarınız vb. gibi birçok alt başlığı bünyesinde barındırdığı için doğal olarak çok daha uzundur. CV, özgeçmişten çok daha fazla akademik geçmiş bilgisi barındırır.
Genellikle ABD’de akademi ve tıp alanındaki insanlar CV yerine özgeçmiş (resume) kullanma eğişimi gösterirler. İkisini de şablonunuza göre hazırladıktan sonra yazım hataları ve bilgi yanlışlığı anlamında sağlam bir kontrolden geçirmenizi tavsiye ederim. Karşı taraf sizi nitelikleriniz, başarılarınız hatta kimliğiniz anlamında bile ilk kez bu belgelerle değerlendirecek, bunu sakın unutmayın.
Her ikisine de doğru anahtar kelimeleri ekleyerek karşı tarafa istediğinizi vurgulayabilirsiniz. Tüm anahtar kelimeler, işvereninize o pozisyon için doğru aday olduğunuzu kanıtlamak için göz kırpacaktır. Hatta belgenizi bir otomatik robot bile bu anahtar kelimelere göre eliyor olabilir. Bunun yanı sıra biçiminizin tekdüze olduğundan emin olmanız gerekmekte, bazı şeyleri numaralandırdıysanız tüm alt başlıklarda numaralandırma taktiğiyle ilerlemelisiniz.
Özgeçmiş (Resume) Nasıl Yazılmalıdır?
Eğitim, çalışma geçmişi, kimlik bilgileri ve başarıların özetini içermesi yeterli olan özgeçmiş, olabildiğince kısa olmalıdır. İş başvurularında talep edilmesi oldukça olası olan bu belgenin kronolojik, işlevsel ve kombinasyon formatları da bulunmaktadır. Sizden istenilene, yani iş türünüze, göre en uygun formatı seçmeniz gerekmektedir.
Hemen Youthall’da Profilini Oluştur, CV’nin İlk Adımını At!
Aslında CV’ni hazırlarken ihtiyacın olacak her adım, seni Youthall hesabında bekliyor. “Profilimi Düzenle” bölümünden girebileceğin bilgilerle hayalindeki şirketlere adım atman için gereken her şeyi tamamlıyorsun. Kişisel bilgilerin, eğitim bilgilerin, deneyimlerin, gönüllü çalışmaların, sertifikaların gibi pek çok CV kriterini profilini hazırlarken kolayca düzenleyebilirsin. Eğer hala Youthall’a kayıt olmadıysan hemen kaydını tamamla, profilini oluşturarak seni bekleyen hayalindeki birçok şirketle etkileşime geç!
Şimdi aşağıdaki videolar ile yetkinliğini artırabilir, CV’ni inceleyecek profesyonellerin dikkatini hemen çekerek yüzlerce CV arasından sıyrılmanı sağlayacak ipuçlarını yakalayabilirsin!
1. How To Write a Powerful CV
3.How to write a CV in 2020 [Get noticed by employers]
2. How to Answer: Tell Me About Yourself.
4. How to Get Your Resume Noticed by Employers in 5 Seconds Guaranteed