Öncelikle kısaca Ar-Ge’nin ne olduğunu anlatmak için açılımını bilmek gerekir. Ar-Ge, Araştırma ve Geliştirme’nin kısaltılmış halidir.
Ar-Ge’nin amacı bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırarak bu bilgilerin yeni uygulamalarda kullanımını ile yeni projeler üretebilmektir. Temel araştırma, uygulamalı araştırma ve deneysel gelişim olarak üç farklı çalışma yapılmaktadır. Aslında bakınca Ar-Ge yaşadığımız teknoloji dünyasında önemli bir yer tutmaktadır; çünkü teknolojinin daha da ilerlemes,ni sağlayan ana olay Ar-Ge’nin sürdürülmesidir. Batı Avrupa, Japonya ve Kuzey Amerika teknolojik olarak ve Ar-Ge yatırımları olarak lider ülkeler arasındadırlar. Kısacası olay artık bir yarışa dönmüş durumda; ve herkes daha teknolojik ne yapabilirim diye düşünmekte.
Ar-Ge bahsettiğimiz üzere aslında hayatımızda epey yer eden ve hayatımızı kolaylaştırmak için işimize yarayan bir alandır. Üretimde maliyetin düşmesi sağlayabilmesinin yanı sıra kalitenin de artmasına yardımcı olur. Özellikle de yurt içi ve yurt dışı ticarette şirketlerin rakipleri onlar arasında yer alabilmesi yahut onları geçebilmesi adına dinç kalmak zorundadırlar ve bu dinamiklik yenilikler peşinde koşma ile var olabilir.
Ayrıca Ar-Ge ile ilgili şaşırtıcı bir gerçek ise özellikle de kriz dönemlerinde ülkelerde daha çok getiri sağlayan bir alandır. Kısa vadede etkili sonuçlar ortaya çıkmayabilir lakin uzun vadede ise hayat kurtaran koşullar oluşturulabilmektedir.
Bahsettiğimiz ülkeler dışında, Ar-Ge Türkiye’de etkili bir şekilde yürütülmeye çalışmaktadır. Özellikle Kamu Araştırma Kurumları, TÜBİTAK, Üniversiteler, Özel Sektöre ait Araştırma Birimleri ülkemizdeki tüm ne olursa olsun Ar-Ge çalışmalarına ara vermeden devam etmeye çalışan kurum ve kuruluşlardır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.