21. yüzyıl, teknoloji ile iç içe ve anbean her şeyin değişebildiği bir çağ. Bu hızlı ve radikal değişimler sonucu ne yazık ki yaşadığımız birkaç olumsuz tecrübeler ve hissettiğimiz duygular var: yabancılık, uzaklaşma, umutsuzluk, çaresizlik, yalnızlık, tükenmişlik…
Bu yazımızda sizlere 21. yüzyıl gerçekleri karşısında hayatı dolu dolu yaşama rehberini sunacağım. Çok da zorlu olmayan bu öneriler aslında herkesin kendine uygun bir şeyler bulabileceğini düşündüğüm maddelerden oluşmakta. Şimdiden iyi okumalar dilerim.
Teknoloji ile Haşır Neşir Olmak
21. yüzyılda teknolojinin önemi yadırganamaz bir gerçek. Oldukça büyük bir yer kaplayan ve gündelik hayatta işlerimizi halletmemizde büyük bir etkisi olan teknolojiyi artık neredeyse her alanda kullanabilmekteyiz. Çağın gerisinde kalmamak için ise gelişmeleri takip etmeli ve kullanıma aşina olmamız gerekir.
Üşengeç Olmamak
Diğer maddede bahsettiğim teknolojinin gelişmesi ile bizi, bir işi kolay ve kısa yoldan yapmaya alıştıran durumlardan bir tanesi de maalesef ki üşengeçlik. Artık yapmamız gereken işlerin, tamamlanması gereken “to do list”lerin gün geçtikçe uzaması üşengeçliğimizin en büyük kanıtıdır. Bu yığılmanın bizi daha da karmaşık bir durum içine sokmaması için bizim zihnimizi de yapamadıklarımızın ağırlıkları ile doğru orantılı olarak zorlamaması için o yataktan çıkmalı, o koltuktan kalkmalı, o adımı atmalıyız!
Dil Öğrenmek
Dünya üzerinde sınırların bu kadar önemsizleştiği, artık dünyanın bir ucundan diğer ucuna bir arama ile sınırları aştığımız bu çağda iletişim için dil öğrenmek bir zorunluluk haline gelmekte. Bu da bizi yeni dilleri öğrenmeye, keşfetmeye itecek ve daha çok kültürlü bireyler olmamızı sağlayacaktır.
Seyahat Etmek
En az dil öğrenmek kadar önemli olan bir diğer maddemiz de seyahat etmek. Yeni ülkeler, yeni şehirler, yeni insanlar, yeni kültürler… Hepsi birbirinden değerli deneyimler, anlar olmakla birlikte her seferinde bambaşka biri olmanızı sağlayacak ve ufkunuzu genişletecektir.
Yeni Kavramları Öğrenmek ve Benimsemek
Bildiğiniz gibi artık gitgide gelişen yeni kavramlar ve akımlar ortaya çıktı. Aslında teknolojiyi takip etmekle de bağlantılı olan bu maddede spesifik olan birkaç kavram önem kazanıyor. Son zamanlarda adını “Metaverse” olarak değiştiren Facebook, Elon Musk gibi önemli isimlerin bizi etkilediği kavramlardan biri olan “bitcoin”, gün geçtikçe iş ilanlarında gördüğümüz bir diğer adı da “Veri Bilimi“ olan “Data Science“, bizi bu kavramlar ile daha fazla ilgili olmaya itmekte ve yaygınlığı artmaktadır.
Blog sahibi olmak
İnternet sayesinde oturduğumuz bir sandalyeden, bir bilgisayar ile nice yerlere ulaşabildiğimiz; birilerine dokunabildiğimiz, düşüncelerini etkileyebildiğimiz veya onların bizi etkilediği bu zamanda blog yazmak gün geçtikçe popülaritesi artan bir kavram. Bu web üzerinden kurmak olabilir, Instagram ya da benzer sosyal medya araçları yardımıyla da olabilir; daha geniş kitlelere hitap etmemizi sağlamakla birlikte kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar ve bunun yanında gelir de elde etmenizi sağlayabilir.
Youtube, Discord gibi mecralarda aktif olmak veya bir kanala sahip olmak
Etrafınızda eminim ki birçok youtube, discord fenomeni görmüşsünüzdür. Bu kanallara ve kitlelere sahip olan insanlar bunu şansa değil, içinde bulunduğu zamanı iyice gözlemleyip kimin neye ihtiyacı olduğunu iyi analiz edebilmelerine borçlular. Sizler de bunu yaparak aynı yerlere gelebilir, büyük kitleleri etkileyebilirsiniz. Bunun yanında sizlere büyük bir sosyal ağ sağlayacak ve gelir elde edebilmenize imkan tanıyacak bu kanallar günümüzde önemli bir paya sahip.
Network geliştirmek
Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz bu kelime gerçekten de bu kadar söylenmesini hak edecek bir öneme sahip. “Sosyal Ağ” anlamına da gelen bu kavram iş hayatında, günlük yaşamda işlerinizde desteklerin ardı arkası kesilmemesi ya da yeni bir girişim için hayati önem taşımakta. Buna bağlı olarak Instagram, Facebook, Linkedln gibi sosyal mecralar; okul kulüpleri, sosyal yaşamınız gibi alanlar da “network” gelişimine katkı sağlamakta.
Farkındalık
Maalesef ki teknolojinin en zirve yaptığı dönemde bile çeşitli sorunlarla karşı karşıyayız. Hayatımızı tehdit eden bu sorunlar için farkındalığı yüksek ve çözüm getirebilecek bireyler olmamız bir başka önerimdir.
Gündemi Takip Etmek
Bir önceki maddede bahsettiğim maddede farkındalığın gelişmesi için ne yapmamız gerekir sorusuna cevap niteliğinde olan bir maddedeyiz. Gündemi takip etmek ve sorunlara nasıl yaklaşıldığı, toplumun görüşleri, insanların tepkileri, dünya sorunları gibi konular takip edilmeli ve farkındalığı yüksek bireyler olmalıyız.
Hedef Belirlemek
Yeni bir hafta, yeni bir ay, yeni bir yıl… Bu tarz dönüm noktalarında, hayatın keşmekeşinin tam ortasında hayatınızda değiştirmek istediğiniz şeyler için hedef belirlemek ve sonuç ne olursa olsun bunun için çabalamak sizi daha dinç tutacak ve hayatta bir amacınız olduğunu düşündürecektir.
Ajanda Tutmak
Yoğun toplantılar, sınav haftaları, görüşmeler, aile, arkadaşlar, ev derken bir sürü yapılacaklar listesi oluşuyor. Bir süre sonra artık mental ağırlık altında ezilmek üzere olduğumuzda ajanda tutmaya başlamak imdadınıza yetişecektir. Yoğunluğunuzu günlere, haftalara, aylara bölmek hem sizi bu yoğunluktan uzak tutacak hem de daha verimli olmanızı sağlayacaktır.
Sanatsal Faaliyetlere Önem Vermek
Sanatın önemi her geçen gün artmakta ve modern yaşam ihtiyacından biri de sanatı takip etmektir. Sanat, çağını yansıtan bir araç olduğu için ruhumuzu beslememize yardımcı olarak çağımızın sorunlarına destek olacak bir nitelik taşır. Bu sanat takibini yapmak çok da zahmetli değil aslında. Elinize aldığınız bir kitapta, uğramış olduğunuz bir sergi ya da müzede rastlamak oldukça mümkün.
Sağlıklı Yaşam
Kendinizi aşırı zorlamayacak şekilde ya da beden algınızı bozmasına izin vermediğiniz sürece sağlıklı yaşam adına diyet/detox yapmak, spora gitmek bedenimizi ve zihnimizi yenileyecek ve günlere daha pozitif yaklaşmamızı sağlayacaktır.
Kendini Sevmek
Günümüzde kendimizi bu kadar zorlayıp, ne istediğimizi ne olduğumuzun arkasına sık sık attığımız zamanlarda, yapmayı ihmal ettiğimiz bir iş. Aslında iş denmeyecek kadar da rutin haline gelmesi gerektiğini düşündüğüm bir özellik. Kendini sevmek, kendine değer vermek… Bunları göz ardı etmemek gerekiyor çünkü hayatımızı devam ettirme sebeplerimizden biri de bu.
Evcil Hayvan Sahiplenmek
İtiraf edelim ki bireyselleşiyoruz. Zaman bizi yalnızlaştırıyor. Tek olmaya, daha küçük evlerde yaşamaya, gürültüden kaçmaya çalışıyoruz. Bazen duyguları fazla tek yaşıyoruz. Bu da bizi bunalıma ya da tükenmişliğe sürükleyebilir. Eğer bu yalnızlık içinde olduğunuzu düşünüyor, fazla yalnız hissediyorsanız ve çevrenizden de yeteri destek bulamıyorsanız bir evcil hayvan sahiplenip, dost edinmeniz buna son verecektir.
Bitki Yetiştirmek
Bu madde de şehrin griliğine karşı koyan bir madde. Evinizde sabah çıkmadan o gördüğünüz canlı mı canlı menekşeler ya da güller, kapının ağzında veya cam kenarında duran o minik saksıdaki kaktüsünüz… Hepsi size sabrı öğretecek ve hayatınıza güzellik katacaktır.
Bağımlılıklarımızdan Kurtulmak
Benim hiç bağımlılığım yok diyenlerdenseniz 1-2 saniye düşünmenizi rica ediyorum. Bir sürü bağımlılık çeşidi var aslında: sigara, alkol, kahve, şeker, teknoloji… Bunlar ve nicelerinden herhangi birine sahip değilseniz tebrik ederim ancak sahip olanları ve bunun için mücadele edecekleri de şimdiden tebrik ederim. Sayısız denemelerimiz sonuçsuz veya olumsuz olabilir fakat bu sizi umutsuzluğa değil tam tersi mücadeleye ve umuda itmeli. İtmeli ki savaşacağınız bir şeyler elde etmiş olun. Yolunuzun sonunda bir amaç olsun.
Sevdiklerimizi Önemli Hissettirmek
Tüm yazı boyunca bahsettiğim teknoloji, yoğunluk gibi nedenler maalesef ki bizi sevdiklerimizden uzak tutuyor. Bu durum da yine yalnız hissetmemize veya destekten uzakmış gibi bir yanılgıya düşmemize neden olmakta. Bu karamsarlığa yenilmemek adına sürpriz ve beklenmedik bir telefon aramaları yapmak, küçük bir hediye almak hem sevdiklerinizle bağlantılarınızı güçlendirecek hem de onları iyi hissettirmenin, mutlu etmenin verdiği huzuru verecektir.
İlginizi çekebilir: Adım Adım Hayatınızın Başrolü Olun!
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.