İş Dünyasında Sihirli Anahtar: Sosyal Zeka

Nitelikli personel arayışı tüm büyül kurumsal firmalar için hem önemli bir konu hem de aynı zamanda bir problem. Bu arayış ile ilgili hem mezun hem de hali hazırda calışma deneyimi olan, iş arayan kişiler yetersiz kalabiliyor. Peki, aranılan temel nitelik nedir? Endüstri 4.0’a henüz tamamen geçmiş olmasak bile artık bilgiye ulaşmak oldukça kolay. İnsanların nice çabayla yaptığı hesaplamalar, bilmesi gerektiğine inandığı şeyler artık bir tık uzağımızda. Anlık çeviri yapan kulaklıklar, ses ile yapılan araştırmalar, fotoğraf çeken gözlükler… Akademik kariyer düşünmeyen kişiler için bilgi kirlilikten başka bir şey değil. Artık yoğun bir bilgi birikimindense iletişim becerisi ve sosyal zeka çok daha ön planda.

Ne Yapılmalı?

Hangi alan ya da meslek olursa olsun; insanlar kendilerini, piyasadaki ürünleri hatta hizmetleri harika bi şekilde sunmak durumunda. Bunun için gerekli becerileri tek tek sıralamaktansa (satış pazarlama kabiliyeti, beden dili, sözlü iletişim becerileri vb.) kısaca “Sosyal Zeka” başlığı altında toplayabiliriz. Gündem sırasıyla “IQ”(asırlar boyu), “EQ”( 2000’li yıllardan günümüze) ve “Sosyal Zeka”(günümüz ve tahmin edilebilir yakın gelecek) şeklinde gelişmekte. Sürekli olarak “Network”(Profesyonel Ağ)’dan bahsedilmekte. Temelde networking kişinin becerilerinden en çok sosyal zekasıyla ilgileniyor. İletişim ağı geçmişten günümüze gelişir, devasa veritabanları oluşurken keşfedilen en önemli husus bilgi ve deneyim birikiminin iletişim sıklığı arttıkça daha da gelişmesi. Bunu insan beyninden örnek vererek ele alabiliriz:

İnsanlarda zeka seviyesi nöron sayısı, nöronlar arası iletişim hızı ve sıklığı ile ilgili. Bütün dünyayı bir beyin gibi düşünecek olursak en büyük nöron değil en sık iletişim sağlayan nöron halihazırda en fazla bilgi ve deneyim seviyesine sahip nöron olmuş olacak.

Temel unsur kendimizi bir nöron, bir iletişim ağı olarak görmek, bunun için gerekli niteliklere sahip olmak. Her ne kadar her şey hızlanmış ve kolaylaşmış olsa da artık yoğun rekabet ortamında kimsenin kaybedecek vakti yok. İletişimlerin bütünü karşılıklı fayda üzerine kurulmuş olmakla beraber profesyonel iletişimleriz en üst düzeyde fayda beklemekte. Hiç bir şahıs, kurum, kuruluş elde edebileceğinden daha azıyla tatmin olmamakta(başarı odaklı olduğu varsayılarak).

Profesyonel ya da amatör, tüm bağlarımızı ele alalım; iletişimden en çok fayda sağladığımız, keyif aldığımız kişiler ile ortak bir paydada konuşuyor olmamız kaçınılmaz. Peki ya bu kişi olmak, merkezdeki nöron olabilmek, işte aranılan nitelik! Tüm işlerini hızlıca,kolayca ve çok daha ucuza halleden kişilere rastlamışsınızdır hatta belki siz tam olarak o kişisinizdir(bu durumda tebrik ediyorum günümüzü başarılı bir şekilde takip ediyor ve ayak uyduruyorsunuz demektir!). Bu durum şans olarak nitelendirilse dahi doğru açıklaması sosyal zeka olacaktır. Herkes ile kolayca iletişime geçebildiğimiz bu günlerde(en fazla 6 adımda), unutulmaması gereken en önemli husus “Kendine, Karşındakine, Amaca” fayda sağlamak.

İlgini Çekebilir: Kariyerinize Büyük Etkide Bulunabilecek Ufak Günlük Rutinler

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.