Eğer üniversite öğrencisiyseniz uzaktan eğitim süreçleri vb. sürekli evde neler yapacağım karmaşası derken zamanın nasıl akıp gittiğini fark etmiyor olabilirsiniz. Yoğun bir işte çalışıyorsanız ve home office ile beraber iş yoğunluğunuz arttıysa muhtemelen zamanı yönetme konusunda sıkıntı yaşıyorsunuzdur.
Peki biz zamanı nasıl verimli kullanabiliriz? İşte bu sorunun cevaplarından biri: Pomodoro Tekniği!
Nedir Bu Pomodoro?
Pomodoro 25 dakikalık bölümler üzerine kurulmuş zaman yönetimi tekniğidir. 1992 yılında Francesco Cirillo tarafından bulunan teknik, İtalyanca’da “domates” anlamına gelmektedir.
Neden Domates?
Francesco okul yıllarında odaklanma sorunu yaşadığı için kendisine çözüm yöntemleri bulmaya çalıştığı sırada kendisiyle iddiaya girip “10 dakika boyunca hiç kopmadan ders çalışacağım” demiş. Bunun için bir zamanlayıcıya ihtiyaç duyunca elinde bulunan domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısını kullanmıştır. O yüzden bu tekniğin ismi pomodoro tekniğidir.
Pomodoro Tekniği Nasıl Kullanılır?
Öncelikle tekniği uygulamak için;
- Bir zamanlayıcı
- Bir kalem
- Ve yapılacaklar listesi olmalı.
Uygulama:
- Çalışmadan önce 25 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlayarak çalışmaya başlamalısınız.
- 25 dakika bitince 5 dakika zihninizi dinlendirmelisiniz.
- Bu 5 dakika içerisinde kesinlikle yaptığınız iş hakkında düşünmemelisiniz.
(Francesco çalışmak için geçen her 25 dakikaya pomodoro ismini vermiştir; yani 2 kere 25 dakikalık çalışma yaptığınız zaman 2 pomodoro bitirmiş oluyorsunuz.)
- Her pomodorodan sonra 5 dakika her 4 pomodoradan sonra ise 15-30 dakika ara vermeniz gerekiyor.
Bir insanın bir işe odaklanması için en verimli süre bilimsel olarak 25 dakika olarak belirlenmiş. O yüzden her pomodoronun ardından mutlaka yapılan işe ara vermeli ve zihninizi 5 dakika dinlendirmelisiniz. Bu aralarda zihninizi yoracak ve uzun sürecek işlere girmemelisiniz. Yerinizden kalkıp kısa bir yürüyüş yapabilir, kısa bir video izleyebilirsiniz. Kesinlikle uzun sürme ihtimalini düşündüğünüz şeyleri yapmamalısınız. 4 pomodoronun ardındaki 30 dakikalık arada uzun süreceğini düşündüğünüz etkinlikleri yapabilirsiniz.
Zamanlayıcı Seçimi
- Mutfak zamanlayıcısı
- Kronometre
- Dijital kol saatleri
- Sporcu kronometresi olabilir.
Bunlar dışında geri sayım yapan hatta pomodoro tekniği için hazırlanmış pek çok mobil uygulama mevcut. Onları da indirebilirsiniz, fakat şimdiden uyaralım dikkati çabuk dağılan biriyseniz telefona gelecek bildirimler dikkatinizi dağıtabilir.
İlginizi Çekebilir: Evde Geçirilecek Vakti Değerlendirmek İçin Farklı Dizi Önerileri