İş hayatının en önemli sorularından biri henüz kariyerinizin başında iken zaman yönetebilme becerisine sahip olup olmadığınızdır.Zamanınızın muazzam bir kısmını farketmeksizin önemsiz şeylerle harcayabilirsiniz. Tasarımcı ve yazar Etienne Garbugli tarafından hazırlanan ve “20’lerimde zaman yönetimi konusunda bilemem gereken şeyler” adlı sunum SlideShare’de en çok paylaşılan sunumlardan oldu. Biz de Etienne Garbugli’nin bu sunumundan yola çıkarak sizin için 20’li yaşlarda zaman yönetimi konusunda öğrenilmesi gereken en önemli 10 maddeyi derledik.
1- Her zaman vakit vardır.
Her zaman vakit vardır. Eğer bir şeyi zamanında bitirememişseniz ya o iş çok ciddiye almamışsınız ya da zevkle yapmamışsınızdır.
2- Sahada olduğunuz zaman daha çok iş yaparsınız.
Bazı günler oyunun dışında iken bazı zamanlarda ise günde 12 saat o işin içinde olacaksınız. İşte o zamanları iyi değerlendirmeniz gerekiyor.
3- Kendinizi zorlamak ile yok etmek arasında fark vardır.
Zor iş bazen insanı duraksamadan çalışmaya ve üretkenliği azaltmaya zorlar. Önemli olan o anda kendinizi zorlayıp yok etmek değil ara verip tekrar üretkenliği arttırmaktır.
4- Birden fazla iş yapmak odaklanmanızı öldürür.
Araştırmalar beynin birden fazla iş ile uğraştığında yorulduğunu ve odak sorunu meydana geldiğini ortaya koyuyor. Birden fazla iş ile uğraşıp odak sorunu yaşamaktansa bir işi layıkıyla ve zamanında bitirmelisiniz.
5- Küçük bir başarı, çalışmanın en güzel yöntemlerindendir.
Sabah 8’de yapmanız gereken bir işi kalkıp o saatte hallettiğinizde küçük de olsa bir başarı elde etmiş olursunuz. Bu da günün geri kalan kısmının daha verimli geçmesini sağlar.
6- Çalışma saatlerinin artması her zaman daha çok üretkenlik anlamına gelmiyor.
Saatlerce masada durup işi bitirmeye çalışmak daima işe yaramıyor. Çalışma saatleri içinde zamanınızı verimli kullanıp işinizi erken bitirin. Geceye kadar masada oturup boşa zaman harcamaya gerek yok.
7- Sizi arayan veya e-posta atan birine anında 2-3 dakikanızı harcayıp cevap vermek işin en iyisidir.
“Getting things done” kitabının yazarı David Allen’ın 2 dakika kuralı bu durumu en güzel şekilde açıklıyor. Sonra dakikalarınızı harcayacağınıza anında 2 dakikanızı verin ve bu işi bitirin.
8- Bir şeye başlamanız 20 dakikadan fazla zaman alıyorsa hemen başlayabileceğiniz başka bir işe koyulun.
Eğer iş sürecine herhangi bir sebepten dolayı başlayamıyorsanız, verimlilik sağlayabileceğiniz başka bir başlığa yönelin.
9- Aynı anda 2 şey aynı önemi taşımaz.
Yapılacaklar listesi kendi zamanlamanızı yapmanız açısından önemli olmakla birlikte bunları önem derecesine göre sıralamak da ayrı bir önem taşımaktadır. En önemlisinden başlayıp geriye kalanları kafanızın rahat olduğu bir zamana bırakabilirsiniz.
10- Not tutun.
Gün içinde aklınıza gelen her şeyin veya yaptığınız her şeyin sonradan aklınıza geleceğini sanmayın. Bilgisayarınızda olup olmaması önemli değildir. Acilen bitirmeniz gereken şeyleri not alıp gözünüzün görebileceği bir yere bırakın ki sizi daima rahatsız etsin.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.