Zaman yönetimi için hepimizin ayrı taktikleri var. Kimimiz eski usul ajandaları kimimiz de bu iş için özel geliştirilmiş uygulamaları kullanıyoruz. Herkes çok meşgul, herkesin yetişmesi gereken bir toplantı, doğum günü; bitirmesi gereken bir ödev veya sunum var. Gel gör ki hiçbir zaman yapacaklar listemize eklediğimiz tüm görevlerin üstünü çizemiyor, zamanımızı “yeterince iyi” yönetemediğimizi düşünüyoruz. Peki ne yapmalı? Gelin, beraber bakalım!
1. Enerji yönetimi
Herkes zaman yönetiminden bahsediyor ama kimse enerjimizi nasıl yöneteceğimiz konusunda bir şey söylemiyor. Oysa ki fiziksel ve zihinsel sağlığımızın, zamanınızı yönetmek ile doğrudan bir ilişkisi var. Tony Schwartz ve Catherine McCharthy’de benimle aynı düşünceleri paylaşıyormuş ki Harvard Business Review dergisinin 2007 Ekim ayı baskısında bu konu üzerine bir yazı yazmışlar. Hazırlanan bu makaleye göre:
- Yatış-kalkış saatlerimizi önceden belirlemek ve bu saatlere riayet etmek
- Egzersizi hayatımızın bir parçasına haline getirmek
- Dengeli beslendiğimizden emin olmak
- Çevremizdeki insanlara duyduğunuz takdiri; belirli aralıklarla ve ayrıntılı olarak ifade etmek
- Her gün bir sonraki günün en zor görevini belirlemek ve sabah ilk iş; onu bitirmeye çalışmak
- Yüksek konsantrasyon gerektiren işleri yaparken dış etkenler tarafından bölünmediğimize emin olmak
- Severek yaptığımız işleri programımızın bir parçası haline getirmek
Enerjimizi akıllıca yönetebilmek için kullanabileceğimiz adımlardan birkaçı…
2. Ritüel oluşturmak
Kısa bir zaman önce Mason Currey’nin yazmış olduğu Günlük Ritüeller kitabını okudum. Bu kitap, hepimizin tanıdığı sanatçıların; eserlerini nasıl bir çalışma düzeni ile ortaya çıkarttıklarını anlatıyor. Kitabın adından da tahmin edilebileceği üzere; bu insanların hepsi belli saatlerde belli işler yapıyorlardı. Yani bir başka değişle bazı ritüellere sahiptiler. Aslında fark etmesek de hepimiz bazı ritüellere sahibiz. Yattığımız, kalktığımız, yemek yediğimiz hatta telefonlarımızı kontrol ettiğimiz saatler bile hep aynı. İşte bu noktada yapmamız gereken şey, bize iyi gelmediğini düşündüğümüz alışkanlıkları tespit edip onları hayatımızdan çıkartmak ve yerine, eklemek istediklerimizi koymak.
3. Doğru Planlama Aracını Seçebilmek
Bazen işin büyüsüne kapılıp birden fazla uygulama veya ajanda kullanabiliyoruz. Etkinliklerimizi/görevlerimizi farklı farklı yerlere kaydediyoruz ve günün sonunda yine dağılıyor, yapmamız gereken işleri tamamlayamıyoruz. Sizin zevkinize ve ihtiyaçlarınıza uygun, sürekli olarak kullanabileceğiniz bir sistem oluşturmak, oldukça önemli.
Umuyorum ki bu öneriler herkese yardımcı olur. Daha verimli günlerde görüşmek üzere!
İlginizi çekebilir: Eisenhower Matrisi Nedir? Eisenhower Matrisi Nasıl Kullanılır?