Bugünkü konumuz yaklaşan ve adını tıpkı Voldemort gibi anmaktan korktuğumuz YKS ve bize getirdikleri. Biliyorsunuz ki kendisi, genç yaştaki pırıl pırıl Lise öğrencilerimizin korkulan rüyası. Şunu baştan söylemeliyim bu yazı “Nasıl etkili ders çalışırsnız?” ya da “Netlerinizi nasıl yukarı çekebilirsiniz?” minvalinde bir yazı olmayacak. Bugünkü yazımda her ne olursa olsun bunun bir son olmadığını hatta tam aksine sizi beklentilerinizden bile yukarıya taşıyabilecek bir dönemin başlangıcına yönelttiğini anlatıyor olacağım.
Zorunluluk Mu Tercih Mi ?
Aslında hepimiz bu sınavın bizi öyle ya da böyle bir noktaya götürdüğünü biliyoruz. Kafamızdaki soruların kaynağının temelinde seçtiğimiz ya da seçmek zorunda kaldığımız bölümlerin bizler için doğru olup olmadığını bilmiyor oluşumuz yer alıyor. Bunu elbette ki yaşayarak görebiliyoruz ancak seçtiğiniz bölümünüzün kalmak zorunda olduğunuz veya zorla tutulduğunuz bir hapishane olmadığını anlamınız çok önemli. Sınava tekrar çalışmak ve yeni bir süreç için en baştan hazırlık yapmanıza da gerek yok. İşte tam bu noktada imdadınıza “Yatay Geçiş” yetişiyor.
Yatay Geçiş Nedir?
Yatay geçiş, temelinde kurum içi(bulunduğunuz üniversite) ya da kurum dışı(farklı bir üniversite) olacak şekilde kayıtlı olduğunuz bir programdan benzer farklı bir programa geçme sürecine verilen isim. Bu demek oluyor ki bölümünüzü tercih edip memnun kalmasanız bile tüm sınav sürecine dönmeden de bölüm değişikliği yapabiliyorsunuz. Tabi ki bu durumun belirli başlı yolları ve kuralları var. İlk ve en önemli kural yatay geçişi alakasız bölümler arasında yapamıyor oluşunuz. Örneğin Yazılım Mühendisliği okurken Tıp alanına geçiş yapamıyor olmanız gibi. Aynı durum için söz konusu olan bölümler yine Mühendislik dallarından veya benzer alanlardan seçilebiliyor. Bir diğer husus ise yatay geçişi bulunduğunuz bölümün ilk senesi bittikten sonra ve son senenizden önce yapabiliyor olmanız. Korkulacak bir durum yok çünkü benzer bölümlere geçiş yapıyor olmanız ilk senenizde zorunlu derslerinizi hemen hemen aynı kılıyor. Tam da bu sebepten ötürü aynı olan dersleriniz almak zorunda kalmıyor ve bıraktığınız yerden yeni bölümünüzün derslerini alarak devam edebiliyorsunuz.
Geç Değil
Tabi ki bunlar bazen yeterli olmayabiliyor. Bunu anlayışla karşılamalı ve kendinize fazla yüklenmemelisiniz. Hayat uzun ve düşündüğünüz şeyleri yapmak için hiçbir zaman geç değil. En başa dönebilir tekrar ve tekrar sınava da hazırlanabilirsiniz. Unutmayın ne olursa olsun memnun olacağınız koşulları oluşturmak sizin elinizde.
İlginizi çekebilir: Üniversite Sınavına Girerken Dikkat Etmeniz Gerekenler