Özellikle gençlerde sosyal bilincin artmasıyla Sivil Toplum Kuruluşları (STK) oldukça popüler bir kariyer hedefi haline gelmeye başlıyor. Kurumsal hayatın rekabeti içerisine girmek istemeyen ve dünyaya daha iyi bir yer haline getirmek isteyen insanların sayısı azımsanamayacak düzeyde. Biz de bu şekilde de bir kariyer yapılabileceğini size göstermek istedik.
İlk bakışta uluslararası bir STK’da çalışmak oldukça zor gözüküyor. Sonuçta bildiğimiz uluslararası STK sayısı 10’u bulmuyor. Fakat aslında dünya üzerinde uluslararası düzeyde faaliyet gösteren 40.000’e yakın STK bulunuyor. Karamsar olmaya gerek yok 🙂
Yaptıkları iş bakımından kar amaçlı şirketlerden fazlasıyla ayrılsalar da çalıştıkları sistem bakımından STK’lar da aynı kar amaçlı şirketler gibi departmanlara ayrılıyor. STK’larda da muhasebe, operasyon, iletişim gibi bölümler bulunur ve her bir bölümde çalışacak insanların farklı yetkinliklere sahip olması beklenir. STK’na ne kadar büyükse departmanların ayrımı ve altında çalışan insanların sayısı da o kadar fazla oluyor haliyle.
STK’larda çalışmak istiyorsanız karar vermeniz gereken ilk şey sizi neyin motive ettiğidir.
Hayvan hakları mı? Çevre mi? İnsan hakları mı? Motivasyonunuzu net bir şekilde belirlemeniz kar amaçlı şirketlerde çalışan insanlardan daha önemli çünkü STK çalışanlarının deyim yerindeyse temel yakıtı bu motivasyonlarıdır.
Motivasyonunuzu belirledikten sonra STK’larda çalışmak için bazı yetkinliklere sahip olmanız gerekir. Öncelikli olarak yabancı dil olmazsa olmaz. İngilizce dışında Birleşmiş Milletlerin diğer resmi dilleri olan Arapça, Çince, Fransızca, Rusça ve İspanyolcadan en az birini ileri düzeyde konuşuyor olmanız sizi ileri taşıyacaktır.
İkinci olarak mobil olmanız yani herhangi bir seyahat engelinizin bulunmaması önemli.
Farklı ülkelerde çalışmanız veya uzun soluklu yurtdışı konferanslarına katılmanız gerekebilir. Böyle bir kurumda çalışmadan önce sivil topluma ilgili olduğunuzu gösterecek gönüllülük faaliyetleri de bir STK’ya kabul edilmenizde oldukça önemli tabi. Son olarak başka kültürlere hoşgörü ve anlayışla yaklaşmak bir STK çalışanının olmazsa olmaz bir yetkinliği olmalı.
Sivil Toplum sürdürebilir bir dünya için olmazsa olmaz bir yapı. Gün geçtikçe yeni yeteneklerin bu alana yöneliyor olması ise oldukça mutluluk verici. Umarım yazımız kafanızdaki bazı soru işaretlerini gidermenize yardımcı olmuştur. 🙂
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.