Üniversite eğitimin son yılında herkesi iş bulma telaşı sarar. Özellikle yeni mezunların maratondan sonra iş hayatına katılmak için yeni bir zorlu yarış bekler. İş bulmanın tecrübeli kişiler için bile kolay değilken, daha önce iş tecrübesi olmayan yeni mezunlar için bu süreç hayal edildiği gibi olmayabilir.
Özellikle iş ilanlarının çok büyük bölümünde “en az 2 yıl tecrübeli” şartının yer alması iş arama sürecinde yeni mezunların hevesini kırabiliyor. Peki bu süreçte avantajlı olabilmek, iş tecrübesi sahibi olmadan iş bulabilmek için neler yapılabilir? İşte ipuçları…
1. Okul tecrübelerini kullanın
Eğer aktif bir öğrencilik geçirdiyseniz eğitiminiz sırasında edindiğiniz tecrübeler de işverenleri etkileyebilir. Bağış toplamak, okul gazetesini hazırlamak, proje ödevleriniz sırasında iş dünyasıyla yakın ilişkiler kurmuş olmak bu anlamda işinize yarayabilir. Birçok üniversite öğrencisinin tez ya da dönem ödevi için ilişki kurduğu işletmeler tarafından, mezuniyet sonrası işe alındığını unutmamak gerekiyor.
2. İnternetin avantajlarından yararlanın
Günümüzdeki gençler teknolojiyle iç içe yaşıyor. Bu durum onlara farklı iş fırsatları da sunuyor. LinkedIn gibi sosyal ağları aktif olarak kullanmak, bir blog ya da web sitesi kurarak uzmanlaşmak istedikleri konular hakkında içerikler hazırlamak, bu alanda başvuracakları işlerde bir adım öne geçmelerini sağlayabilir.
3. Gönüllü çalışmalarda yer almak
Eğer reddedilmeyeceğiniz bir iş başvurusu yapmak istiyorsanız gönüllü olarak çalışmayı deneyebilirsiniz. Bunu öğrenciliğiniz sırasında yapabileceğiniz gibi mezuniyetinizin hemen sonrasında da gerçekleştirebilirsiniz.
Doktor oalcaksanız bir hastanede finans uzmanı olmayı hedefliyorsanız bir restoranda kısa bir süre gönllü olarak çalışabilirsiniz. Bu hem tecrübe kazanmanızı sağlar, hem de bu işi yapmayı gerçekten istediğinizi gösterir. Üstelik gönüllü olarak çalıştığınız yerin size iş tekfli etmesi de karşılaşabileceğiniz bir durum.
4. Stajlar sandığınızdan daha önemli olabilir
Kısa ya da uzun dönemli, ücretli ya da ücretsiz fark etmeden yapılan tüm stajlar öğrencileri iş dünyasına hazırlamada önemli rol oynuyor. Özellikle uzun dönemli stajlar, aslında tam zamanlı bir işten farksız. Bir öğrenci olarak iş dünyasıyla bağ kurmak, şirketin işleyişini görmek ve işinizi iyi yaptığınızı gören uzmanların takdirini ve referansını kazanmak iş dünyası için iyi bir başlangıç olabilir. Bu anlamda öğrenciliğiniz sırasında staj yapmaya fırsat bulamadıysanız mezuniyet dönemiyle birlikte bir süre staj yapmayı tercih edebilirsiniz.
5. Öz geçmişinizi farklılaştırın
İyi bir CV oluşturmak yeni mezunlar için tecrübeli çalışanlardan çok daha önemli. Onlar sadece çalıştıkları alanları belirterek bir adım öne geçebilir ancak yeni mezunların bu anlamda tercih edilebilir olmalarını sağlayacak bilgilerle öz geçmişlerini farklılaştırmaları önem taşıyor.
Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.