Hemen herkesin hayalidir, mezun olup kendi ayakları üstünde durabilmek. Aradan zaman geçer ve beklenen “o” gün gelip mezun olursunuz. İlk düşünceniz “önce biraz iş araştırırım sonra da en iyi teklifi değerlendiririm” olur. Ama aylar geçtikçe “iş olsun yeter ki” denilen bir döneme girilir.
Üniversiteden arkadaşları duyarsınız, neredeyse mezun olduğu gün iyi bir işe girmiş çoktan yol almıştır. Peki, ama aynı sınıfta okuduktan sonra bu kadar farkı nasıl atmıştır? Merak edersiniz. Geç kaldığınızı düşünür iyice strese kapılırsınız. Stres size kontrolü kaybettirir, kendinize zarar vermeye başlarsınız. Peki bunun çözümü nedir? Bunun çözümü aslında üniversitede başlar, yani sorunu tespit edip daha üniversitedeyken çözüm üretmeniz gerekir. Peki ama nasıl? İşte özellikle üniversite okuyan arkadaşlara verilebilecek birkaç tavsiye;
- Önceliklerinizi gözden geçirin ve mezun olunca hangi alanda ya da firmada çalışmak istediğinize karar verin.
- Araştırma yapın ve hedefinizle ilgili projeler hazırlayın, konferanslara katılın, profesörlerinizle bu konu üzerine sohbet edin.
- Birinci sınıftan itibaren sadece okulda alınan teorik bilgi ile yetinmeyin, iş hayatı için pratik yapmaya ne kadar erken başlarsanız mezun olduğunuz da kendinizi o kadar hazır hissedersiniz.
- Yaz tatillerinizi tamamen dinlenmeye ayırmayın ve hedefinize ilerlemek için stajlar ayarlamaya çalışın. Stajlarınız sizin en iyi yol göstericinizdir. Hatta imkanınız varsa okurken mesleğinizle ilgili çalışın, hem mesleğinizi tanırsınız, hem de “mesleki çevre” edinmiş olursunuz.
- Mesleğiniz dışında bir çalışma ortamı ise; size ilk kez sabahları aynı saatte iş başı yapmayı, iş disiplini gibi gelecekteki işinize yönelik ufak ama temel deneyimler kazanmanıza olanak sağlar.
- Ama sadece mesleki eğitiminizin ya da tecrübenizin yetmediği bir dönemdeyiz. Bu nedenle dil yeteneğinizi mutlaka geliştirin.
- Erasmus gibi programlarla yurtdışında eğitim alabilir, kendi imkanlarınızla dil okullarına gidebilir ya da şehrinizde dil kursuna gidebilirsiniz. Nasıl olduğundan çok sonucu önemlidir, dilinizi mutlaka geliştirin.
Tüm bu aşamalardan sonra mezun olduğunuzda kendinize referans olabilecek bir sürü donanımınız olacak ve birkaç önemli bağlantı sayesinde işiniz hazır olacaktır. Yeni mezun olup hemen güzel bir işe başlayanları gözlemleyin kesinlikle şans değil, yılların emeği ile okurken mezun olacağı güne yatırım yapmalarındandır.
Can alıcı nokta ise; günümüzde üniversite mezunu bir sürü işsiz varken fark yaratmalısınız. Bu farkları donanım, referans, dil yeteneği ve tecrübe ile çok rahatlıkla elde edebilirsiniz.
Başarılar!