Yeni Dünya Düzeni

Bizler büyürken dünya da gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Yakın geçmişte yaşanılan sosyoekonomik ve kültürel olaylar, pandemi, teknolojik gelişmeler gibi etkenlerle birlikte bazı yeni kavramlarla tanıştık. Gelin bu yeni dünya düzeninde hayatımıza giren yeniliklere beraber bakalım.

yeni dünya

Hibrit Eğitim

Hem teknolojinin gelişmesi ile yeni alternatiflerin çıkması hem de pandemi gibi sosyal ortamlardan izole eden sebepler ile yaygınlaşarak hayatımıza giren hibrit eğitim modeli bugünlerde okul, kurs ve benzeri eğitim alanlarında tercih edilmektedir. Hibrit ve uzaktan eğitimler ile ev ya da başka alanlarda online biçimde ders alınabilmektedir. Son yıllarda öğrencilerin eğitim hayatının bir parçası haline gelen hibrit model, bugünlerde bazı üniversitelerde çok sayıda öğrencinin katıldığı seçmeli derslerde kullanılmaktadır. Böylece izdiham engellendiği gibi derslik sıkıntısı da ortadan kalkmaktadır. Peki bu eğitim modeli ne kadar faydalıdır? Algılama ve odaklanma biçimi kişiden kişiye farklılık gösteriyor olsa da derslerin üniversitelerin kendi adlarına ait online ders kanallarında kaydedilebiliyor oluşu, kaçıranlar ve yeniden dinlemek isteyenler için tekrar izleyebilme fırsatı tanır. Mekana bağlı olmaması yol ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Bunun karşısında, yüz yüze eğitime göre verimsiz geçebilmesi de muhtemeldir. Derslerin online ortamda oluşu öğrenci ve eğitimcileri internet ve teknolojik yapılara mecbur kılmaktadır. Bu alanlarda meydana gelecek problemler eğitim kalitesini doğrudan etkileyecektir.

Home Office Çalışma 

Pandeminin hızlandırdığı süreçlerden biri de home office, evden çalışmadır. Bu  çalışma biçimi ile çalışanlar aynı mesai saatleri içerisinde ofis ortamında yapacağı işini ev ortamında gerçekleştirmektedir. Çoğu mesleğin bilgisayar gibi aletlere yüklenen yazılımlar aracılığı ile yapılabilir oluşu ve bu bilgisayarların taşınabilir halde oluşu bu çalışma yöntemine oldukça kolaylık sağlamaktadır. Home office, ev ve iş ortamınızı birleştirir. Böylece kendi konfor alanınızda bireysel bir biçimde çalışabilirsiniz. Uzaktan eğitimle benzer bir biçimde yol gibi sıkıntılar ortadan kalkarken, başka konumlardan da işinizde çalışabilme fırsatı tanır. Fakat iş ev ortamını birleştirmenin eksi yönleri de olabilmektedir. Stres yönetimi gibi sorunlar yaratabilecekken aynı şekilde sosyalleşmeyi de kısıtlayabilmektedir.

yeni dünya

Hızlı Market ve Online Alışveriş

Artık almak istediğimiz şeylere ulaşmak bir tık uzağımızda! Yaygınlaşan hızlı market ve online alışveriş teknolojisi ile beslenme, giyim, kırtasiye ve daha nice ihtiyaca ulaşmak için yapmamız gereken yalnızca sepete ekleyip sipariş vermek.  Bu sayede alışveriş için ayrılan süre kısalırken harcayacağımız efor da giderek azalmaktadır. Bu durum çoğu zaman oldukça faydalı olsa da büyük bir tüketim çılgınlığına da evrilmektedir. Online alışverişin giderek yaygınlaşması ve toplumda en büyük ve en küçük yaşlardaki farklı kitlelere bir arada hitap ediyor oluşu ile hayatlarımızın ana hatlarına sızmaktadır. Markaların verdiği reklamlar, bunları tüketicilere sunan medya ve kişiler gereğinden fazla alımı da tetiklemektedir. Böylece yararlı ve ihtiyaç duyulan ürünlerin yanında aslında gerek olmayan ve kullanılmayarak atık olacak ürünler de alınmaktadır. 

Yapay Zeka

Bilim kurgu türleri ve komplo teorilerinde sürekli olarak dile getirilen ve ön görülen insan robot çatışması bugünlerde gerçeğe mi dönüşüyor? Teknolojinin yararlarından faydalanırken bu gelişmelerin karşısında bir çoğumuz bu soruyu sormaktayız. Yapay zekanın kendini bu kadar hızlı bir biçimde geliştiriyor oluşu ve bu teknolojiye bizlerin de bu kadar kolay ulaşabilir oluşumuz hayranlığın yanında bir tedirginlik de yaratmaktadır. Yalnızca komut vererek yazı yazabilme, görüntü ve video oluşturabilme ve ses kullanabilme gibi yapay zeka ile yapabilecek şeylerin artışı bazı mesleklerin geleceğini sorgulatıyor. Yakın tarihte Met Gala’da Katy Perry’nin viral olan fotoğraf ve kostümünün hiç var olmayıp yapay zeka ile yaratılmış oluşu bu teknolojinin gerçeklik ile arasında algı karmaşası yaratıyor. Bu gibi durumlar korku ve merak uyandırsa da teknolojiyi iyi anlamak ve kullanmak beraberinde pek çok kolaylık ve yeni meslekleri de meydana getirecektir. 

yeni dünya

Son yıllarda hayatlarımıza giren bunlar ve benzeri yenilikler bizlere hem fayda sağlamış hem de bazen zarar vermiştir. Yaygınlaşan iş ve eğitim modelleri, alışveriş teknolojileri kişileri daha az sosyalleşmeye ve bireyselliğe itebilmektedir. Zaman ilerledikçe bu gelişmeler giderek artacak ve hayatlarımızı bambaşka konumlara getirecektir. Bu noktada bu gelişmeleri yararları ve zararlarının farkında olarak etkili bir biçimde kullanmak bizlerin yararına olacaktır.

 

Bir yanıt yazın