SEO’yu etkin bir şekilde kullanıp WordPress üzerinden makale yazmak için öncelik olarak SEO ve WordPress kavramlarının iyi bilinmesi gerekir. SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Yani Türkçeye çevrildiğinde “Arama Motoru Optimizasyonu” karşılığını vermektedir. Bu yazıda, SEO’nun teknik özelliklerine girmeden daha basitleştirilmiş olarak ele alınacak. Buna ek olarak WordPress ise bağımsız işletim sistemine sahip olan içerik yönetim sistemidir. Aslında, CMS adı altında yazılım sistemleri içindeki yerini alır. WordPress, sadece makale yazma ya da yazı düzenleme işlemi değil; her türlü içeriğin düzenlenmesini ve yayımlanmasını sağlayan bir platformdur.
WordPress Nedir? Ne İşe Yarar?
WordPress denildiği zaman, birçok insanın aklına web sitesi geliyor. Söylemek gerekir ki günümüzde platformun da kendini geliştirmesiyle birlikte, sadece blog veya haber siteleri kurulmuyor. Bunlara ek olarak e-ticaret, sosyal medya, kurumsal ve form siteleri de WordPress tabanı sayesinde kuruluyor. Kendine özgün yapısı ve basitleştirilmiş kontrol panelleri sayesinde, daha önce bu alanda çalışmamış veya tecrübesi olmayan insanların bile kolay kullanabildiği bir alana sahip. Bu da kendisini diğer rakiplerine göre daha avantajlı konuma getirmektedir. Birçok firma web sitelerini WordPress üzerinden kuruyor. Bu onlara ne sağlıyor diye düşünecek olursak. Birincisi, bahsetmiş olduğumuz basitleştirilmiş ara yüzü çünkü kendileri için yazılmış olan yazılımları kullanan firmalar, karşılaşmış oldukları problemleri siteyi kuran kişiler sayesinde üstesinden gelebiliyorlardı. Ancak WordPress bu sorunu hemen hemen ortadan kaldırdı demek mümkün. Şöyle ki öğrenilmesi kolay olan platform, üzerinde biraz çalışıldıktan sonra firma görevlileri tarafından düzeltilebiliyor.
İkincisi ise WordPress’te çok fazla eklenti mevcut. Bu eklentiler, normal şartlar altında yazılımcılar tarafından geliştirilen eklentiler ama WordPress, bu eklentileri çok basit bir şekilde kullanıcıya sunuyor. Bir blog sitesi, bu eklentiler sayesinde e-ticaret sitesine dönüştürülüyor. Kısacası; kullanılan platformun kapsamlı olması, hem yaratıcılığı arttıracaktır hem de birçok yükünüzü hafifletecektir.
SEO Uyumlu Makale Yazmak
Giriş seviyesinde bir bilgi ile WordPress’te yazı yayımlamak çok kolaydır. Ama asıl önemli olan bu yazıyı SEO uyumlu bir şekilde sunabilmektir. Google veya diğer arama motorlarının yazınızı daha kolay bulabilmesi ve ziyaretçilerine ulaştırabilmesi için WordPress’te uyulması gereken kurallar vardır. Bunları kategoriler halinde inceleyecek olursak:
- Doğru Başlık Seçimi: Yazmış olduğunuz metne uygun başlık seçerken, sadece yazı ile doğru orantılı bir şekilde seçmemelisiniz. Bunu yanında yapmanız gereken şey; konu başlıklarını arama motorları üzerinden aratmak ya da Google Trends ile konunuzun ne kadar aratıldığını bulmalısınız. Bu da, size doğru başlık seçiminde yardımcı olacaktır.
- Giriş Paragrafı Yazmak: Giriş paragrafı, okuyucuyu ile ilk temas kurduğun ve onu etkilemeye en yakın olduğunuz yerdir. Eğer, kendinizi ve konunuzu iyi bir şekilde aktaramazsanız, okuyucu o metnin tamamını okumayacaktır. Giriş paragrafında yapmanız gereken şeyler; içeriğinizin konusuna değinmek ve merak uyandırmak. Ayrıca, kullanmış olduğunuz anahtar kelimeleri de kalın harfler ile yazmalısınız. Bu, arama motoru optimizasyonunun yani SEO’nun daha kolay içeriğinize ulaşmasını sağlarsınız.
- Alt Başlık: Bu başlıklarda, ana başlıktan ayrı olarak H2 başlığı ile oluşturulacak. Ana başlığı H1 ile oluştururuz, alt başlıkları genellikle H2 ile oluştururuz. SEO, bu başlık kalıplarını kullanmamızı istiyor. Çünkü, bu başlıkları arama motorunda aratarak benzer başlıkları ya da ziyaretçinin aramış olduğu anahtar kelimeler ile uyumunu karşılaştırıyor.
- Google Preview: Google üzerinde arama yapan ziyaretçinin, başlığınızın altında metninize ait ipuçlarını görmesini ve ona göre sizin yazınıza gelmesini sağlıyor.
- SEO başlığı: SEO başlığı yazarken yazınız için planlayacağınız hedef tam olarak konuyu ve içeriği çok güzel anlatacak etkili bir başlık oluşturmaktan geçer. Yani birden fazla kelimeyi birbiri arkasına koymak yerine tek kelimede makale içeriğini açıklayacak tek bir cümle olması yeterli gelecektir. Bu tür planlama yapıldığında etkili SEO başlığı oluşturmak için makalenin ya da içeriğin konusunu net bir şekilde aktarmak yeterli olacaktır.
- Meta açıklaması: Kısaca, arama motorları ve web sitesi ziyaretçileri için bir web sayfası hakkında bilgi sağlayan HTML öğeleridir. Meta açıklaması yazarken odak anahtar kelime yazılmalı ve kısa bilgi verilmelidir.
- Konuya uygun kategori seçilmesi görünürlüğü artırır.
- Odak anahtar kelime eklendiği zaman ziyaretçilerin sizi diğer içerikler arasından seçmesini sağlar.
- SEO, en az 300 kelimelik metinler öneriyor.
- Kullanılan fotoğrafların altına açıklama yapılarak kullanılması daha verimli olur.
Okunabilirlik Nedir?
Burada yazınız için planlayacağınız hedef tam olarak konuyu ve içeriği çok güzel anlatacak etkili bir başlık oluşturmaktan geçer. Yani birden fazla kelimeyi birbiri arkasına koymak yerine tek kelimede makale içeriğini açıklayacak tek bir cümle olması yeterli gelecektir. Bu tür planlama yapıldığında etkili SEO başlığı oluşturmak için makalenin ya da içeriğin konusunu net bir şekilde aktarmak yeterli olacaktır.
SEO uyumlu makale yazarken yukarıdaki adımları takip etmelisiniz. Ayrıca, pratikler yaparak SEO bilginizi geliştirmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Kronolojik Hata: Anakronizm Ve Sanatta Anakronizm