Uzmanlık ve Çeşitlilikte Gig Ekonomisinin Katkısı

Gig Ekonomisi

Gig ekonomisi, bir kurumda sözleşmeli full-time çalışmayan, freelance, uzaktan çalışan kişilerin oluşturduğu serbest piyasadır. Gig ekonomisindekiler bir şirkete bağlı çalışmaz, bağımsız olarak birçok müşteriye bir hizmet sunarlar. Bu hizmetlere freelance danışmanlık, yazarlık, tasarım, yazılımcılık, E-Ticaret örnek verilebilir. Dünya Bankasından alınan verilere göre gig ekonomisi global iş piyasasının yüzde on ikisini oluşturuyor. Bu yazıda gittikçe daha da yaygınlaşan gig ekonomisinin iş yerinde çeşitlilik ve uzmanlığa katkısını ele alacağız.

Gig Ekonomisi

Geniş Yetenek Havuzu

Gig ekonomisinin akla gelen ilk avantajlarından biri oldukça geniş bir yetenek havuzuna ev sahipliği yapmasıdır. İşverenlere Dünya çapında kendi alanlarında becerikli uzmanları bir tepside sunar. Yetenekli freelancer’ları çatısı altında toplayabilen iş yerleri, diğer iş yerlerinden 1-0 öne geçer.

Gig Ekonomisi

Arttırılmış İnovasyon ve Yaratıcılık

Gig ekonomisi, farklı tecrübe ve perspektife sahip bir sürü freelancer’ı bir araya getirir. Bu yalnızca iş yerinde değil, ortaya çıkan fikirlerde de yaratıcılığa ve çeşitliliğe zemin hazırlar. 

Gig Ekonomisi

Daha Geniş Bir Pazara Erişim

Gig ekonomisi, çalışan çeşitliliğini destekleyen bir iş modelidir. İş yerinde artan bu çeşitlilik, sağlanan servise de yansıyarak hedef kitlenin çeşitliliğini de arttırır ve iş yerinin daha geniş bir pazara erişmesini sağlar. 

Gig Ekonomisi

Spesifik Uzmanlığa Ulaşma İmkanı

Halledilmesi gereken bir iş veya sorun için şirketteki çalışanların bilgisinin yeterli olmadığı durumlar olabilir. Böyle bir durumda, bazen çalışanlardan bu sorunların çözümünü istemek vakit kaybına veya başarısızlığa yol açabilir. Gig ekonomisi sayesinde, direkt but konuda spesifik olarak uzman birine ulaşılabilir ve çözüme giden yol ciddi oranda kısaltılabilir.

Uzmanlık ve çeşitlilik bir iş yerinin başarısı için kritik avantajlar sağlar. Gig ekonomisi, esnek ve inovatif modeliyle, işyerine uygulandıkça ikisi de doğru orantılı şekilde artış gösterir. Bu modelin yıllar geçtikçe iş piyasasının daha büyük bölümünü kaplayacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, iş yeri başarısını arttırmadaki rolünün de gittikçe artacağı söylenebilir.

İlginizi çekebilir: Gig Ekonomisi Nedir? Şirketlere Hangi Avantajları Sağlıyor

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın