Bugüne kadar birçok platformda bu yurt dışı eğitim konusu çokça yazılıp çizildi. Genç işsizlik oranının yüzde 27.4 oranlarına ulaştığı ülkemizde bugün gençlerin birçoğu, eğitimlerinin en azından bir aşamasını yurt dışında tamamlayarak rakiplerinin bir adım önüne geçmeyi hedefliyor.[1]
Yurt dışında eğitim almak kur farkı, eğitim ücretleri, yüksek yaşam giderleri gibi sebeplerden ötürü ülkemiz öğrencilerince masraflı bir seçenek. Her ne kadar Avrupa’da birçok ülke öğrencilerine ücretsiz eğitim fırsatı sağlasa da ne yazık ki bu fırsatlar çoğunlukla başka ülkelerden gelen öğrencilere sağlanmıyor. Birçok üniversite kendi ülkelerinin öğrencilerine ayrı uluslararası öğrencilere ayrı fiyat politikası sürdürüyor.
Bunun yanında prestijli kurumların sağlamış olduğu çeşitli burslar sayesinde yurt dışında ücretsiz eğitim almak Türk öğrenciler için artık bir hayal değil. Bu yazımızda, yurt dışında ücretsiz eğitim almak isteyenler için çeşitli burs seçeneklerini inceleyeceğiz.
Avrupa Birliği Jean Monnet Bursu
Jean Monnet Bursu, yüksek öğrenimine devam eden öğrencilerin belki de en aşina olduğu burslardan birisi. Avrupa Birliği Komisyonu ile Türkiye arasında 1989 yılında imzalanan bir anlaşma ile yürürlüğe giren bu projenin Türkiye’nin en eski ve prestijli projelerinden birisi olmasının bunda etkisi kuşkusuz. Bu proje sayesinde yılda yaklaşık 150 öğrenci yurt dışında ücretsiz eğitim alma fırsatını yakalıyor. Ancak her projede olduğu gibi bu projede de burs almak isteyenleri beklenen birtakım kriterler mevcut.
Öncelikle başvuran kişinin Avrupa Birliği müktesebatı konusunda araştırma yapması gerekli. Nedir bu Avrupa Birliği müktesebatı derseniz, özetle Avrupa Birliği’nin kuralları diyebiliriz. Elbette bu kurallar AB kurumları tarafından imzalanmış çeşitli antlaşmalar ve yardımcı hukuk kaynaklarından alınıp uygulanıyor.
Burs konusuna dönecek olursak, araştırmacıların başvuru için üç kriterden birini sağlaması şart: birincisi kişi Türkiye’de kamu, özel veya STK çalışanı olmalı, ikincisi Türkiye’de bulunan bir üniversitede en az lisans son sınıf öğrencisi olmalı, üçüncüsü ise Türkiye’de bir üniversite akademik ve idari personeli olmalı. Bu kriterlerden en az birini sağlamayan kişiler ne yazık ki programa başvuramıyor.
Araştırma süresince bursiyerlerin okul ücretleri, yeme-içme, konaklama gibi yaşam masrafları,gidiş ve kalış sürecinde doğabilecek vize, seyahat, sigorta, vergi gibi tüm sabit ödenekleri de proje kapsamında değerlendirilip karşılanıyor. Bu sayede başvuru şartını sağlayarak bursu almaya hak kazanan kişiler ceplerinden hiçbir ücret çıkmadan Avrupa’da yer alan bir yükseköğretim kurumunda en az 3 en fazla 12 ay araştırma yapma imkanı elde ediyor.
Burs için başvurular senede yalnızca bir kez alınıyor. Başvuru detaylarını ve proje ile ilgili en güncel bilgileri projenin resmi sitesinden (https://www.jeanmonnet.org.tr/) elde edebilirsin.
Milli Eğitim Bakanlığı YLSY Bursu
Milli Eğitim Bakanlığı YLSY Bursu sayesinde belirlenen belli sayıdaki öğrenci dünyanın dört bir yanındaki okullarda burslu şekilde lisansüstü eğitim alma imkanı elde ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığının sürdürdüğü süreçle belirlenen öğrenciler başvuru, sözlü sınav, yerleştirme gibi çeşitli adımları geçerek devlet bursu ile yüksek eğitimlerine devam ediyorlar,ancak sağlanan bu burs diğer birçok programın sağladığı burslardan biraz farklı. YLSY Bursu karşılıklı bir burs. Yani öğrenci, ülkesine döndüğü zaman aldığı burs süresince kamuda hizmet vermekle yükümlü.
Diğer tüm burslar gibi YLSY bursuna başvurabilmek için de öğrencilerde belli şartlar aranmakta. Öncelikle öğrenci Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı ve bursun son başvuru tarihine kadar 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamalı. Öğrencinin genel not ortalaması 4 üzerinden 2.50’nin üzerinde olması da başvuru için aranan şartlardan. Bunun yanında geçerli bir ALES notu (en az 75) ve belirli bir yaş limitinin altında kalmak da belirlenen şartlar arasında.
Milli Eğitim Bakanlığı YLSY Bursları ile ilgili en doğru ve en güncel bilgiye bursların resmi sitesinden ulaşabilirsin.
British Council GREAT Yüksek Öğrenim Burs Programı Türkiye
British Council GREAT Yüksek Öğrenim Burs Programı Türk vatandaşlarının ücretsiz bir şekilde Birleşik Krallık üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi görmelerini sağlayan bir program.
Programın giderleri British Council, Birleşik Krallık Hükümeti’nin GREAT Kampanyası ve programa katılan yükseköğretim kurumları tarafından karşılanmaktadır.
Programa dahil olmak ve her birinin değeri 10 bin Sterlin olan burslardan yararlanmak için British Council öğrencilerden birtakım şartları sağlamalarını beklemektedir. Öncelikle başvuran kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, halihazırda bir lisans diplomasının var olması ve program dahilinde eğitim almak için yeterli motivasyon ve ilgiyi göstermesi şart. Birleşik Krallık’ta bulunan birçok üniversite kayıt için belli bir derece İngilizce yeterliliğini şart koşuyor. Bununla doğru orantılı olarak GREAT bursiyerleri de yüksek lisans için başvuracağı üniversitelerin dil yeterliliğini karşılamakla yükümlüdür.
Tüm bunların yanında British Council burs vereceği kişilerden belli düzey başarıyı ön koşul olarak ister. Yani bursiyer Birleşik Krallık’tan burs alarak okuyabilecek düzeyde hem kişisel hem de akademik açıdan başarılı olmalıdır. Bu program bursiyerlerin Birleşik Krallık’ta aldıkları yüksek lisans eğitimleri vasıtasıyla Birleşik Krallık’ı daha yakından tanımalarını amaçlamaktadır. Bu nedenle katılımcı yeni deneyimler edinmeye ve edindiği deneyimleri çevresiyle paylaşmaya istekli olmalıdır.
2022 – 2023 akademik yılı için Türkiye’den başvuran öğrenciler için aşağıda bulunan sekiz üniversite burs imkanı sağlamaktır:
- Anglia Ruskin University
- Royal Agricultural University
- University of Bradford
- University of East Anglia
- University of Edinburgh
- University of Hull
- University of Northampton
- University of York
Program hakkında daha ayrıntılı ve güncel bilgiye programın resmi sitesinden ulaşabilirsin.
Chevening Burs Programı
Chevening Burs Programı, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Türk öğrencilerin Birleşik Krallık’ta ücretsiz master eğitimi almalarını sağlayan bir programdır. Bu program sayesinde öğrenciler hemen hemen hiçbir masraf olmaksızın Birleşik Krallık kültürünü yakından tecrübe edebilirler. Başvurular genellikle Ağustos – Kasım ayları arasında açılır.
Chevening bursiyeri olmak için öğrencilerde birtakım özellikler aranır. İlk olarak, başvuran kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Program master programı için alım yaptığından, başvuran kişiler kabul için gereken lisans derecesine sahip olmalıdır. Diğer programlardan farklı olarak Birleşik Krallık, başvuru sahiplerinden en az iki yıl iş tecrübesi istemektedir.
Burs alabilmek için adaylar Birleşik Krallık üniversitelerine başvuru yapar ve akabinde üniversitelerden aldıkları kabulleri kuruma yollarlar, ancak bursa başvurmak için Birleşik Krallık, adaylardan en az üç farklı programa başvurmalarını ve belirledikleri tarihe kadar şartsız kabul koşulunu yerine getirmelerini bekler. Son olarak aynen British Council GREAT burslarında olduğu gibi İngilizce dil yeterliliği de bursa başvuru için önemli bir ön koşuldur.
Chevening Burs Programı Türkiye’den başvuru sağlayan öğrencilere istedikleri alanda çalışma özgürlüğü sağlar, yani Avrupa Birliği Jean Monnet bursunda olduğu gibi belli bir konu kısıtlaması bulunmamaktadır.
Bunun yanında başvuru sahipleri bursu kazandıkları takdirde okul ücreti, yaşam maliyetleri, seyahat, vize ve birtakım etkinlik masrafları gibi giderleri karşılayacak miktarda bir burs edinmiş olurlar. Bu da Birleşik Krallık gibi eğitim almanın bir hayli masraflı olduğu bir ülkede öğrencilere ücretsiz bir şekilde okuma olanağı sağlar.
Tüm bunların yanında Chevening Burs Programı hakkında en doğru ve güncel bilgiyi programın resmi sitesinden edinebilirsin.
İlginizi çekebilir: Yurt Dışında Okumanın Yolu: Erasmus+ Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
[1] Özbilek, Miray. “Gençler neden eğitim için yurt dışını tercih ediyor?” Cumhuriyet, 22 Aralık 2019.