Youthall ekibi olarak merkezimize gençleri aldığımız bir iş yapıyoruz. Bizim için gençlerin üniversite okurken kendini geliştirmesi ve gelişimini Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde devam ettirmesi nasıl önemliyse, aynı gençlerin kolektif bilinç ile ülkenin entelektüel seviyesinde, ekonomisinde ve elbette nitelikli iş gücü gereksinimi olan her alanda etkin olmalarını önemsiyoruz. Dolayısıyla son yıllarda önce Hindistan’da ortaya çıkan tersine beyin göçü kavramının şimdi ülkemizde konuşulmaya başladığını ve yine Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin bu konuya eğildiğini gözlemledik ve bir içerik serisi çalışmaya karar verdik. Gelin, hep beraber bu içerik serimizde nelere değineceğimize bir göz atalım.
İlk etapta yurt dışında okumayı bir fırsat olarak düşünürüz fakat derinlere girince arka planda öğrencilerin hayat şartlarını oldukça zor duruma sokan pek çok durumla karşı karşıya kaldıklarını gözlemliyoruz. Bu yazımızda buz dağının ilk etapta görünmeye yüzüne dair maddeleri sıralayacağız.
Bugün küreselleşen ekonomiler ve ülkeler arası ticaret ve dolaşım kolaylıkları nedeniyle göç etmiş bireylerin gerçekleştirdiği beyin göçü kimi ülkeler için önemli bir sorunu kimi ülkeler için ise ayakta kalma nedenlerini oluşturuyor. Tersine beyin göçünün bir ülkeye zararları yetenek kaybı ise kazanımları nelerdir?
Nitelikli iş gücü için nitelikli aday arayışında olan şirketlerin, global deneyim kazanan adayları şirketlerine çekmek için ellerini nasıl taşın altına koymaları gerekir ve karşılığında bu adayların şirketlere katkıları nelerdir?
Tersine beyin göçü şüphesiz bir ülkeyi gelişmekte olan statüsüne sokan bir kavramdır. Ülkeye geri dönen her bir yeteneğin bireysel olarak başarıları bulundukları sektörlerin de gelişimine olanak sağlamaktadır. Peki ya tersine beyin göçünü gerçekleştiren ve öne çıkan alanlar hangileri?
Ülkelerin ilerleyişini bu denli kısıtlayan ve geniş bir yelpazede olumsuz etkileyen beyin göçünü önlemenin yolları uzun yıllardır araştırılıyor. Peki bu noktada hükümetlere düşen maddeler neler? Hangi alanlarda iyileştirmeler yapılmalı ve beyin göçü nasıl önlenmeli?
Bir yeteneği bulmak zor iken onu kaybetmemek artık daha zor. Eskiden beri alıştığımız işverenlerin çalışanları seçmesi durumu artık son dönemde tersine dönmüş durumda. Bir şirketin elindeki yeteneği şirketinde kalması için çalışanını nasıl ikna etmeli ya da diğer bir deyişle kariyerini ülke sınırlarının dışında devam ettiren bir yeteneği ülkeye ve şirketine nasıl çekmeli?
Ülkesinden giden yeteneğin gittiği ülkede çalışma hayatındaki olumlu deneyimleri kendi ülkesinde bulabileceğini bilmesi tersine beyin göçü kararını büyük ölçüde etkileyecektir. Youthall olarak birlikte çalıştığımız veya çalışmadığımız tüm şirketlerin, insan kaynakları politikalarının global düzeyde en iyi hale gelmesini diliyor ve tersine beyin göçü projelerini destekliyoruz. Tersine beyin göçüne dair yaptığımız projeler hakkında bilgi sahibi olmak için tüm fikirlerinizi konuşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: #1 Yurt Dışında Yaşayan Öğrencilerin Yaşadığı 6 Zorluk!