Akıllı TV; televizyon üzerinden internete erişimin olduğu ve özel geliştirilmiş uygulamaların kullanılmasına olanak tanıyan televizyon olarak ifade edilebilir. Akıllı TV’ler, aynı tablet veya cep telefonlarımız gibi işletim sistemlerine sahipler. Akıllı TV’ler, internet erişimi olan herhangi bir cihaz gibi sosyal medya aplikasyonlarını kullanmayı, internette arama yapabilmeyi, alışveriş yapılabilmemize daha birçok hizmeti kullanmamıza fırsat veriyor. Akıllı TV’lerde bunlar gibi hizmetlerden yararlanabilmek için geliştirilen ara yüzler sayesinde bizler istediğimiz anda ihtiyaç duyduğumuz bir bilgiye akıllı televizyonlar ile ulaşabiliyoruz. Akıllı TV’lerin bu özelliklerine ek cep telefonu, tablet vb. cihazlardan USB ile görüntü paylaşımı, PVR (PVR: “Personal Video Recorder” Kişisel video kaydedicisi olarak isimlendirilen bu özellik, Akıllı TV’lerde ayrı bir cihaz kullanmadan televizyonda yayınlanan bir yayını kaydetme özelliğidir.) ile herhangi bir tv yayınının başka cihaza ihtiyaç olmadan video olarak kaydedilmesi vardır. Hatta artık hareket veya ses komutlarıyla kontrol ettiğimiz, bu sayede uzaktan kumanda kullanımına gerek kalmayan özellikleri olan televizyonlar de bulunmakta.
Akıllı Televizyonlarda Kullanılan İşletim Sistemleri
Günümüzde Akıllı TV üretimi yapan firmalar tarafından geliştirilen 3 temel işletim sistemi bulunuyor. Bunlar Android, WebOS ve son dönemde Android’e güçlü bir rakip olan Tizen işletim sistemidir.
Android: 2009 yılında Linux tabanlı kurulan ve ilk olarak 1.1. sürümü ile kullanıcıya ulaşan bir işletim sistemidir. Şu ana kadar da yeni sürüm, güncellemeler ile gelişimini sürdürüyor. Android işletim sisteminin akıllı televizyonlarla olan macerası 2016 yılında 7.0 sürümü ile kullanıcılarına çoklu görev, çoklu dokunuş ve Flash desteklemelerini vermesiyle başlamıştı. Android işletimine sahip akıllı televizyonlar; ekranın üzerinde özelleştirilmiş Android sürümüyle televizyon programlarına, akış hizmetlerine, uygulamalara ve oyunlara ulaşma olanağını aynı zamanda sesli arama özelliği, uygulama yükleme ve çoklu oyun gibi imkanları sunan bir sistemdir.
WEbOS: LG tarafından 3.0 sürümü ve 4 çekirdek işlemcisi ile kullanıcılara ulaşmaktadır. Akıllı televizyonlar için eşsiz bir kullanım deneyimini sağlayacağını söyleyen marka, işletim sisteminin yeni sürümlerini de geliştiriyor. Sihirli zoom, sihirli mobil bağlantı ve sihirli kumanda özellikleriyle TV deneyimlerini daha yüksek seviyelere çıkarmayı hedefliyor. Sihirli zoom özelliği sayesinde kullanıcılar görüntü kalitesinde kayıp yaşamadan istedikleri nesnelere, harflere ve metinlere yakınlaştırma yapabiliyorlar. Sihirli Kumanda özelliği ise set üstü kutuların (set-top boxes – STB) kontrolünü kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş bi tür uzaktan kumandadır.
Tizen: Temelinde Linux tabanı olan işletim sistemidir. Genel olarak akıllı saatlerde kullanılan bir sistemdi son zamanlarda televizyonlar içinde kullanılıyor. İşletim sistemlerin kendi aralarında olan rekabete baktığımızda yıllarca Android sisteminin ve iOS arasında gerçekleşen mücadelenin sürdüğünü takip ettik. Android bu rekabetini artık Tizen ile de gerçekleştiriyor. Sebebi ise Tizen işletim sistemini Android işletim sistemine temelde olan benzerliği ile daha çok yeniliğe açık olmasıdır.
Bahsedilen işletim sistemleri akıllı televizyonların markalarına göre farklılık gösterebilmektedir. Ama bütün sistemlerin temel amacı sundukları yüksek derecedeki deneyim hizmetleridir. Akıllı televizyon tabiri ile bahsedilen televizyonların, internet bağlantısı ile kullanımı söz konusudur.
Akıllı TV ile İnternet Bağlantısı
Günümüz teknolojisi artık her alanda, dijital tabanlı teknolojiler ile egemen oldu. Ve artık bilgisayarlarla erişebildiğimiz hizmetlere başka cihazlarla da erişim sağlıyoruz. Bundan önce “İnternet nedir?” sorusunu cevaplandıralım. İnternet kavramı, “inter” ve “net” kelimeleriyle oluşan ve Türk Dil Kurumu sözlüğünde “ağlar arası” olarak tanımlayabileceğimiz teknolojik bir sözcüktür. Tüm dünya insanları bu ağ teknolojisi sayesinde birbirleriyle iletişim kurabiliyor.
İnternetin teknik altyapısı ile doğru orantıda güçlenmesi, hızının yükselmesi ve geniş yelpazede bilgiyi içeren görüntü tabanlı etkileşimlerin kolayca aktarılabilmesi, internet üzerinden yayın paylaşımını arttırdı. Bu paylaşımlarla ilgili bazı kavramlar:
Streaming: İzlenmek istenen paylaşımın internet ağı kullanılarak izlemektir. Bu şekilde izlenilen yayında internet hızına bağlı olarak izleme sorunları oluşabilmektedir. İnternet hızı yavaşladığında izlenilen yayının oynatımı da kesintiye uğrayacaktır.
Downloading: İzlenilen yayını, paylaşımı kullanılan dijital cihazın hafızasına indirerek izlemektir. İndirme durumu gerçekleştiği için izleme esnasında kesintiler ya da bağlantı sorunlarıyla karşılaşılmaz.
İnternet TV ise, genellikle denetimsiz yayınları tanımlamaktadır. Televizyon yayınlarının internet hatları üzerinden alınarak ve internet hızına bağlı olarak izlememizi sağlayan yayınlardır. Bu tanımla birlikte internet TV hizmetlerinde ki yayın kalitesinin her kullanıcıda eşit olmadığını biliyoruz çünkü izlenilecek yayının kalitesi izleyicinin internet ağına ve bağlantı hızına göre değişiklik görülmektedir.
Televizyonun Değişimi
Televizyon icat edildiğinden beri birçok değişime uğradı. 1923 yılında, icat edilmiş olsa da ilk yayın 1926 senesindeydi. 1930 yıllarda sesini dünyaya duyurmuş ve elektronik eşya olarak satılmaya başlandı. Tabii, bu senelerde yayın siyah-beyazdı. Renkli ekranlara olan merak ve çalışma hız kesmeden devam ediyordu. 1950’de ABD’ye ilk renkli televizyon satışı gerçekleşti.
Günümüzde jest ve mimiklerimizle bile komut verebildiğimiz, yapay zekaya sahip televizyonların olacağını kim düşünebilirdi? Yerel kanallara bağlı kalmadan internetin uçsuz bucaksız dünyasını, evlerimizin baş köşesinde bulunan ekranlara sığdırıyoruz. İzleyemediğimiz bir dizi için üzülmek yerine reklam bile görmeden kaçırdığımız bölümü izleyebiliyoruz. Sosyal yaşamımızı senkronize edebiliyor, canlı etkileşimlerde bulunabiliyoruz.
Kim bilir belki yakın zamanda hareket dahi etmeden zihnimizden geçenleri izleyebildiğimiz ekranlara dönüşürler…
İlginizi çekebilir: Akademik Kariyer Yapmak İçin Lisansüstü Eğitime Giden Adımlar
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.