Günümüzün gelişen olanakları sayesinde birçok kaynaktan veri elde edebilmek ve belirli amaçlar için kullanabilmek mümkün. Dijitalleşmenin etkisi ile artış gösteren veri miktarı bazı ihtiyaçların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Verilerin ve programların depolanabilmesi ve istendiği zaman ‘‘en kısa sürede’’ ulaşılabilmesi ihtiyaçları düşünüldüğünde bir teknoloji ortaya çıkmıştır: Bulut bilişim.
Peki, dijital dünyada mevcut olan milyonlarca verinin ve programların bulut bilişim adı verilen teknoloji ile depolanması ve erişilebilir kılınması nasıl sağlanır? Birçok önemli verinin de mevcudiyeti sebebiyle ortaya çıkan güvenlik ihtiyacı ne derece önemlidir? Şimdi bulut bilişim teknolojisini yakından tanımanın zamanı!
Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?
Günümüz teknolojisinin sunduğu geniş olanaklar ile ihtiyaçların giderilmesi yönünde birçok gelişme ortaya çıkmaktadır. Bulut bilişim de neredeyse her sektörde etkisini gösteren bu gelişmelerden birisidir. İngilizcede ‘‘Cloud Computing’’ olarak adlandırılan bilişim, internet tabanlı bir teknolojidir. İnternet tabanlı bu teknoloji ile bilgi sistemlerini oluşturan yazılım, donanım ve depolama gibi unsurlar sanal ortama taşınmıştır. Bulut bilişim ile ağ bağlantısına sahip tüm cihazlar üzerinden istendiği zaman ve her yerden ulaşılabilmesi mümkün bir yapı sağlanmıştır.
Bulut bilişim (Cloud Computing) sağlık, eğitim, banka gibi birçok sektörde kullanılmasının yanı sıra işletmelere bazı avantajlar sunmaktadır. Şimdi bu avantajlardan bahsedelim…
Bulut bilişimin ilk avantajı işletmelere olan maliyeti ile ilgilidir. Bu teknolojiye harcanan ücret ihtiyaçlar ile doğru orantılıdır. İşletmeler bulut bilişime ihtiyaçları olan kapasiteye ve belirli fonksiyonlara göre ücret öderler, bu da gereksiz harcamaların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, şirketlerin bilişim sistemlerine yaptıkları sabit yatırımlar ortadan kalkmış oluyor. Bulut bilişim teknolojisinin bir diğer avantajı ise yer ve zaman sınırlaması olmaksızın erişilebilir olmasıdır. İş dünyası oldukça karmaşık ve dinamik bir yapıya sahiptir. Bazı verilerin ciddi önem taşımasıyla birlikte işlemlerin anında gerçekleştirilmesi ve istenen her yerden program ve verilere ulaşılabilmesi kritik bir konudur. Rekabetin yoğun olduğu bu ortamda bulut bilişim işletmelere sabit değil içerisinde ‘‘süreklilik’’ barındıran bir hizmet vadetmekte ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Özellikle pandemi sürecinde evden çalışma yöntemine geçilmesiyle işletmelerin bulut bilişim gereksinimi daha da belirginleşmiştir. Ek olarak, işletmelerin sahip olduğu hassas veriler söz konusu olduğunda akla direkt güvenlik kavramı gelmektedir, burada da ortaya ‘‘bulut güvenliği’’ ihtiyacı çıkmaktadır.
Bulut Güvenliği Nedir?
Verilerin ve programların sanal bir ortamda depolanabilmesi ve gerektiğinde sınırsız bir erişilebilirlik imkanı sunulması tabii ki kulağa ilgi çekici geliyor fakat akıllarda da şu şekilde bir soru oluşuyor: ‘‘Bulut bilişim ile güvenlik açısından tehditler ortaya çıkabilir mi?’’
Bulut bilişim (Cloud Computing) teknolojisinde güvenlikten bahsedildiğinde ‘‘bulut güvenliği’’ teması ortaya çıkıyor. Bulut güvenliği, sanal ortamdaki veriler ve programların gizli tutulması ve ilgisi olmayan kişilere erişim sunulmaması gibi güvenliği artırıcı hizmetlerin tümünü ifade eder. Bulutta mevcut olan her türlü verinin ve uygulamanın silinmesi, kopyalanması ve kötü amaçlı yazılımlar gibi tehditlerin de bulut güvenliği ile yok edilmesi hedeflenir. Verilerin tek bir ortamda değil, birçok ortamda yedeklenebilmesi güvenlik açısından ciddi bir avantaj olsa dahi verileri diğer tehditlere karşı korumak için çalışmalar sürdürülmektedir. Bulut bilişimde güvenlik seviyeleri seçilen bulut türüne göre değişkenlik göstermektedir. Şimdi bulut bilişimin türlerini inceleyelim.
Bulut Bilişimin Farklı Türleri Mevcuttur…
1-Genel Bulut
En çok kullanılan standart bir bulut türü olduğunu söylemek mümkün. Genel bulut, birden fazla işletme tarafından ortak kullanılan bir yapıdır. Yazılım ve donanım gibi altyapı unsurları hizmet sağlayıcısına ait olmasıyla birlikte, yönetim ve bakımdan kaynaklı sorumluluk hizmet sağlayıcısındadır. Uygun maliyet, ölçeklendirebilirlik ve yönetimden kaynaklı kolaylık sağlaması sebebiyle tercih edilmektedir.
2-Özel Bulut
Tek bir işletmenin kullanabilmesi amacıyla oluşturulmuş bir yapıdır. Özel bulut güvenlik açısından avantajlıdır. Bu yapıda tüm hizmet özel bir ağ tarafından sağlanır, bu da şirketlerin mevcut hassas verileri konusundaki kaygısının ortadan kalkmasına yardımcı olur.
3-Hibrit Bulut
Hibrit bulut, genel ve özel bulutun bir araya getirilmiş halidir. Verilerin ve diğer programların türlerine göre genel ve özel bulut arasında dağıtılmasına olanak tanır. Şirketin sahip olduğu hassas veriler ve işlemler için özel bulut kullanılabilir.
Gelişen teknolojiyle ortaya çıkan yeni bir hizmet olan bulut bilişim özellikle işletmelere gelişmiş olanaklar sunmaya devam ediyor. Bulut bilişim şirketlerin sahip olduğu verileri depolamak ve sürekli erişebilirlik imkanı sunmak odaklı çalışmalarını sürdürmekte. Tüm uygulama ve verilerin yerel ortamdan internet ortama taşıma imkanı vermesinin yarattığı avantaj başta olmak üzere birçok avantaj sunmaktadır. Bulut bilişim hizmetinin farklı türleri mevcuttur. İşletmelerin güvenliği ve diğer faktörleri göz önünde bulundurarak bu modeller arasından seçim yapması en kilit noktadır.
İlginizi çekebilir: Sosyal Medya Paylaşımlarına Dikkat: Deepfake Teknolojisi
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.