Uzunca bir zamandır günlük hayatta deneyimlediğim stresi minimuma indirmeye çalışıyordum. Bunun pek çok sebebi vardı tabi. En önemlisi ise stres altında verimli çalışamadığımı düşünmemdi. Birkaç hafta önce, öngöremediğim kadar iş birikti masamda. Uzun lafın kısası, uzak durduğum tüm stresler, tek seferde üstüme çullandı. O sırada fark ettim ki uzun yıllardır hem kendime hem de çevreme söylediğim “Ben stres altında çalışamam!” mottom kanatlanıp uçtu. Çünkü gördüm ki gayet de çalışabiliyormuşum!
Bu akıl almaz yoğunluktaki dönemi atlatıp biraz rahatlayınca konu hakkında araştırmalar yapamaya başladım. Uzun yıllardır bizden uzak olsun diye yapmadığımızı bırakmadığımız stresin, aslında o kadar da korkulu bir rüya olmadığını öğrendim.
Stres Ne İşe Yarıyor?
Stres yüzyıllardır canlıların sağ kalmasını sağlıyor. Savanda yaşan atalarımızın, günlük hayatta deneyimledikleri stres seviyelerini minimuma indirmek gibi bir hedefleri olamazdı yani. Ayrıca, bu durum sadece biz insanlara özgü değil. Tüm canlılar, günlük hayatlarında sık sık strese maruz kalıyorlar. Bizim onlardan farkımız, gerçek bir stresöre maruz kalmadan da sadece hayalimizde canlandırdığımız gerçekliklerle de stres yapabiliyor olmamız.
Stres Çeşitleri
Peki, stresin sahip olduğu bu kötü repütasyon asılsız mı? Aslında hayır. Hayatta kalmamızı sağlayan, hafızamızı olumu yönde etkileyen, performansımız arttıran stres; düşük ve orta düzeyli yani optimal stres olarak adlandırılıyor. Bizim kaçmaya çalıştığımız ise yüksek düzeyli stres.
Kimin kimden ve neden kaçtığını tam olarak anladığımıza göre yüksek düzeyli stres tepkisinde uzun süreli takılı kalmamak için neler yapabileceklerimize bakalım.
Bunun pek çok yolu var elbette. Benim sık sık kullandığım ve bugün de size tavsiye edeceğim yolu ise meditasyon.
Meditasyon Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Meditasyon, hiçbir şey yapmama sanatı olarak tanımlanabilir sanırım. “Om” sesleri çıkartmanıza gerek yok! Gözlerini kapatmanıza veya bağdaş kurmanıza da…Meditasyon, sizin en rahat hissettiğiniz pozisyonda, istediğiniz şekilde ve zamanda yapılabilir. İşin güzelliği de bu zaten! Büyük bir toplantı veya sınav öncesi, kendinize birkaç dakika ayırarak meditasyon yapabilirsiniz.
Gün içerisinde aklımızdan yüzlerce düşünce geçiyor. Sadece bize özgü olan, gerçek dışı olayları da bir stresör haline getirebilme becerimiz sağ olsun, kafamızda neler yazıyoruz neler! İşte bu düşünce akışlarından çok yorulduğunuzda mümkünse sakin ve sessiz bir alana geçin ve bir yere oturun. Düşüncelerinize müdahale etmeden, sadece gelip gidişlerine odaklanmaya çalışın.
Söylemesi kolay fakat yapması çok zor bir eylem bu. Zaman kaybettiğinizi, saçma bir şey yaptığınızı, evden çıkarken ocağı kapatıp kapatmadığınızı filan düşünmeye başlamanız oldukça doğal. Siz bunlara rağmen düşüncelerinize uzaktan bakmaya devam ederseniz, birkaç dakika içinde kendinizi çok daha sakin hissedeceksiniz!
O zaman herkese optimal stresli günler diliyorum!
Sevgiler…
İlginizi çekebilir: Meditasyonu Hayatımıza Dahil Edebilmek
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!