Konu staj mülakatlarına geldiğinde hepimiz giyeceğimiz kıyafetten özgeçmişimizdeki karakter sayısına kadar birçok detaya dikkat ediyoruz. Bütün bu hazırlık sürecinde mülakatların sadece şirketler için yeni adayları değerlendirdiği bir yer değil, aynı zamanda adayların da şirketler hakkında merak ettiklerini öğrenebileceği bir platform olduğunu unutuyoruz. Bize sorulabilecek sorulara hazırlandığımız kadar bizim şirketlere sorabileceğimiz sorulara da hazırlanmamız gerektiğini düşünerek size birkaç fikir oluşturduk.
Soru 1: Stajyerleriniz için bir temel eğitim programınız var mı? Stajdaki ilk günüm veya haftamdan ne beklemeliyim?
Staja ilk gittiğiniz anda ne yapacağınızı bilmeden halıdaki desenleri incelemekten daha tuhaf bir durum yoktur. Dolayısıyla bir eğitim programı olacak mı öğrenmek ilk gününüzün nasıl geçeceği konusunda size fikir verecektir. Bu soruyu sormak arkasından “Bir mentorum olacak mı?” gibi sorulara da zemin hazırlayacaktır.
Soru 2: Stajyer olarak ne tür projelerde çalışacağım?
Bu soruyu sormak yapacağınız stajın kariyerinizle alakalı olup olmayacağını öğrenmek açısından önemli olacaktır. Stajyer olarak girdiğiniz firmada bütün gün çay dağıtmak istemezsiniz değil mi? 🙂
Soru 3: Stajyer olarak karşılaşacağım en büyük zorluklar neler olacak?
Nasıl bir işe bulaştığınızı bilmelisiniz. 🙂 Mülakatta karşınızda oturan kişi bu soruya, “zaman yönetimiyle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz” veya “üst yönetimle iletişim kurmak problem olabilir” gibi cevaplar verebilir. Bu zorluklara sizin üstesinden gelebileceğiniz zorluklar mı?
Soru 4: Başarılı bir stajyerde görmek istediğiniz özellikler nelerdir?
Hep onlar size cevap vermesi zor soracak diye bir şey yok. 🙂 Bu soruyu sormak size anlamsız gelebilir. Sonuçta mülakat aşamasına kadar gelebildiğinize göre sizi başarılı olarak görüyorlar değil mi? Bu soruyu sormanızdaki amaç sizin hangi özelliklerinizi beğendiklerini ve hangi özellikleriniz üzerinde çalışmanız gerektiği konusunda size ipucu verecektir.
Soru 5: Staj süresince stajyerlerin şirketin hangi kaynaklarından faydalanmasını önerirsiniz?
Burada bahsettiğimiz kaynak yemekhane değil tabi ki. 🙂 Staj sırasında edineceğiniz network, staj sonrası iş olanakları, belki stajınız bittiğinde ilişkinizi sürdürmeye devam edeceğiniz bir mentor size kariyeriniz ilerleyen dönemlerinde çok yararlı olabilir.
Soru 6: Stajyerlerinizin ne kadarı staj sonrası tam zamanlı olarak işe başlıyor?
Eğer gerçekten çalışmak isteğiniz bir şirkette staj yapıyorsunuz bu soruyu sormak gerçekten önemli. Bu soru hem sizin o şirkette çalışmak için ne kadar istekli olduğunuz gösterecektir, hem de stajyerlik süreciniz iyi geçerse tam zamanlı çalışma olasılıklarını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Soru 7: Siz … şirketinde kariyerinize nasıl başladınız?
Unutmayın, karşınızdaki de insan ve sizin gibi o da sizin geçtiğiniz süreçlerden geçti. Bu süreçleri daha önce yaşamış birinden dinlemek size bazı ipuçları verecektir. Aynı zamanda konuşmayı karşı tarafa yönlendirmek sizin karşınızdakinin gözündeki imajınızı da olumlu yönde etkileyecektir.
Soru 8: Nasıl bir şirket kültürünüz var?
Stajyer olabilirsiniz ama robot değilsiniz. 🙂 Herkesi iş/eğlence arasında bir dengeye ihtiyacı var. Bu soruyu sormak şirketin bu dengeyi nasıl sağladığına dair size fikir verecektir. Unutmayın iş sadece para ve tecrübe demek değildir. Aynı zamanda çalıştığınız zamandan zevk almalısınız.
Soru 9: Bundan sonraki adımlar nedir?
“Bu mülakattan sonra başka bir mülakat var mı?” veya “Grup mülakatı yapılacak mı?” gibi sorular aklınızda varsa bunları sormalısınız. Süreci net bir şekilde öğrenmek bundan sonraki adımları kaçırmamak için oldukça önemlidir. Eğer mülakata girdiğiniz insanın iletişim bilgileri sizde yoksa sonrasında iletişime geçmek için kartvizit istemeyi unutmayın.
Yukarıdaki soruları mülakatın doğal akışında sormak önemlidir. Mülakatın sonuna kadar beklemenize gerek yok ama karşınızdakinin konuşmasını bölerek soru sormamaya da dikkat etmelisiniz. Soruların hepsini aynı mülakatta sormak zorunda değilsiniz ama hiçbirini sormadan da mülakattan ayrılmamalısınız. Bu sizin o pozisyonla yeterince ilgilenmediğinizi gösterebilir.
Biz sana güveniyoruz, iyi şanslar! 🙂
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.