Sosyal Medya Platformumuzdaki Kişi Kendimiz Miyiz?

Bugün kaç beğeni almışız, hikaye atmış mıyız, Instagram gönderimizdeki efekt kötü mü durmuş ve Merve’nin ‘’Yukarı kaydırın!’’ hikayesini kaç kez izlemişiz? Kısacası günümüzün ne kadarı sosyal medya platformunda geçmiş?

Sosyal medyadaki hayatımızla gerçek hayatımız artık iç içe geçmiş durumda. Bu durum bizlerde bazı değişimler yaratırken gerçek kimliğimizden uzaklaşmamıza yol açıyor. Elbette gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte bizim de sosyal medyada aktif olmamız ve telefonumuzu elimizden bırakmamamız oldukça doğal çünkü her an her türlü bilgiyi telefonumuzdan öğrenebiliyor, insanlarla daha çabuk iletişim kurabiliyor ve kilometrelerce uzaklıktaki bir yerde istediğimiz anda olabiliyoruz. Ama burada benim özellikle altını çizmek istediğim konu, insanların sosyal medyada gerçek kişiliklerinden uzaklaşıp kendilerine yalancı bir dünya yaratmaları. 

Tektipleşirsek mükemmel olur muyuz?

İnsanlar daha popüler olmak, kolay para kazanmak ve markalarını daha iyi tanıtabilmek için sosyal medyayı günümüzde oldukça yoğun kullanıyorlar. Özellikle de son kısımda değindiğim marka konusu ayrıca konuşulması gereken bir konu. Son dönemlerde şirketlerin, özellikle de giyim sektörünün, sosyal medya pazarlamasına yönelmesiyle birlikte tek tip giyim tarzı, konuşma ve yaratıcı olmayan paylaşımlar görüyoruz. O kıyafetleri giyersek, insanlar bizi tanırsa ve olağanüstü sayıda takipçi kazanırsak daha mutlu olacağımızı ve o ‘’influencerlar’’ gibi daha mükemmel görüneceğimizi düşünüyoruz. Sizce de durum böyle mi? Gerçekçi olmak gerekirse bazen ben bile durumun farkına varmadan bir gönderi paylaştığımda kaç beğeni almış veya hangi arkadaşlarım yorum yapmış diye sık sık kontrol ediyorum.

Tabii ki, sosyal medyayı sadece bizleri zehirleyen bir ortam olarak görmek oldukça saçma olacaktır. Gerçek hayatta utangaç bireyler için aslında sosyal medya oldukça etkili bir ortam. Kendilerini sosyal medyada daha rahat ifade edebilen ve daha çabuk arkadaş edinebilen bireylere de rastlamak mümkün. Şöyle de açıklayabilirim, gerçek hayatında örneğin bir birey bir grubu veya sanat çevresini çok yakından takip ediyor ve bu gruplar hakkında oldukça güzel düşüncelere sahip fakat gerçek hayatta çekingen olduğu için çevresiyle bu grup hakkında çok fazla muhabbet edemiyor bu nedenle de sosyal medyaya yöneliyor ve burada grup ile ilgili paylaşımlarını yapıyor ve aynı şekilde grubun diğer takipçilerine ulaşıyor. Bu örnek oldukça değerli çünkü bazen cümlemin başında da dediğim gibi gerçek hayatımızda yansıtamadığımız ve çekingen kaldığımız durumları sosyal medyamızda paylaşmamız bizler için oldukça faydalı ve değerli. 

Sizce sosyal medyaya bu kadar bağımlı olmamızın sebebi onaylanma isteği mi? Daha popüler olmak, sadece sosyal medyadaki trendlerle ilgili paylaşımlar yapmak, düzensiz spor ve diyet hesaplarını takip edip uygulamak gerçekten bize iyi geliyor mu? Bu soruları sık sık kendimize sormamız gerekiyor. Ben gerçekten bunu yapmak istiyor muyum, evet bu kıyafet bu hesapta güzel durmuş ama bana yakışacak mı veya bu diyet bana sağlıklı gelir mi? 

Sonuç olarak farklı sosyal medya platformlarından etkilenebilir ve istemesek de benliğimiz dışında kişilikler yaratabiliriz. Bu yaratılış sürecinin başlangıcı başka bir bireyden etkilenmek de olabilir, şirketlerin sosyal medya pazarlama tekniğinden etkilenmek de olabilir veya gerçek hayatta ifade edemediğimiz durumlardan dolayı da gerçekleşebilir. Burada önemli olan, kendi benliğimizden sıyrılıp özgünlüğümüzü kaybedersek şimdi kim haline geldiğimiz. Ben de bir ara Instagram gibi sosyal medya platformlarında gezinirken sık sık kusurlarımın olduğunu düşünüyor ve kendimi değiştirmek istiyordum ve bu değişimler ihtiyacım olduğundan değil sadece sosyal medyadaki o hayatı oldukça beğenmemden dolayıydı. Mesela birine dalgalı saçların çok yakıştığını gördüğümü ve artık saçlarımı düzleştirmek değil de kıvırcık saçlara sahip olmak istediğimi hatırlıyorum. Bu tür durumlar sosyal medyada oldukça sıradanlaşmış durumda. Size tavsiyem, çevrenize bakmanız. Çevrenize baktığınızda herkesin sosyal medya bağımlısı olduğuna tanık oluyor ve bu durumdan artık kurtulmak istiyorsanız lütfen o ekrandan uzaklaşın. O ekrandan uzaklaşın ki gerçek hayattaki benliğinizin farkına varın, iç huzurunuzu yakalayabilin ve hayatın yalnızca sosyal medyadaki gibi olmadığını anlayın.  

İlginizi çekebilir: Kullanımı Kolay Grafik Tasarım Uygulamaları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın