Sırf fotoğraf çekilmek için arkadaşlarınızla buluştuğunuz oldu mu? Saatlerce süren birden fazla poz; ışığı, lensi vs. derken oldukça problemli olabiliyor. Fotoğraf çekilmek çok zahmetli olsa da bunu sosyal medyada paylaşmak da bir o kadar uğraştırıcı. Aynı durum videolar için de geçerli diyebiliriz. Peki, masum gözüken bu verilerimiz gelecekte bizler için bir problem yaratabilir mi?
Eğer aktif bir sosyal medya kullanıcısıysanız yüzünüzü fotoğraflarda veya videolarda değiştirebildiğiniz çok fazla uygulama ve filtre görmüşsünüzdür. Günümüze kadar fotoğraflar üzerinde Photoshop gibi uygulamalar ile manipülasyon yaparak neredeyse gerçeğinden ayırt edilemeyecek oynamalar ve gerçekte var olmayan videolar yapılabiliyordu. Bu teknoloji yıllardır kullanılıyor fakat ne kadar gerçekçi olduğu konusunda sıkıntılar yaşıyorduk.
Yakın tarihte Tom Cruise, Emma Watson, Taylor Swift, Katy Perry, Scarlett Johansson, Gal Gadot, Barack Obama gibi dünyaca ünlü yıldızların ve politikacıların bulunduğu uygunsuz içerikler barındıran görüntüler Reddit üzerinden paylaşıldı ancak yayınlanan bu videolar, yapay zeka destekli yüz değiştirme teknolojisiydi. Yapay zekayla üretilen bu videolara deepfake teknolojisi adı veriliyor.
Deepfake Nedir Ve Nasıl Kullanılır?
Deepfake terimi yapay zekanın bir dalı olan derin öğrenme (deep learning) teknolojisinden geliyor. Derin öğrenme algoritmaları sayesinde istediğiniz birinin hiç olmayan bir videosunu veya fotoğrafını oluşturabiliyorsunuz.
Deepfake içeriği oluşturmak için birkaç yöntem vardır ancak en yaygın olanı yüz değiştirme tekniğini kullanan otomatik kodlayıcıları içeren derin sinir ağlarının kullanımına dayanır. Deepfake teknolojisini kullanmak için önce bir hedef videoya, ardından hedefe eklemek istediğiniz kişinin video kliplerine ihtiyacınız var.
Videolar tamamen ilgisiz olabilir; örneğin hedef bir Yeşilçam filminden sahne olabilir ve filme eklemek istediğiniz kişinin videoları YouTube’dan indirilen rastgele sahneler olabilir.
Otomatik kodlayıcı, kişinin çeşitli açılardan ve çevresel koşullardan nasıl göründüğünü anlamak için video sahnelerini inceler ve ardından ortak özellikler bularak bu kişiyi hedef videodaki kişiyle eşleştirmeye çalışır.
Diğer bir yöntem ise makine öğrenme tekniği olan Generative Adversarial Networks’ü (GANlar), yani Üretken Çekişmeli Ağlar’ı kullanmaktır. Bir insanın yüzünü sabit bir görüntüde tanımlamak ve sonra başka bir yüzle değiştirmek için programlanan yapay zekâ tarafından oluşturulur. Oldukça gerçekçi sonuçlar veren bu yöntem deepfake videoların oluşturulması için popüler tercihlerden birisidir.
Günümüzde oldukça basit bir yöntemle deepfake videoları oluşturmak mümkün diyebiliriz ancak bu tür manipülasyonları üretmek için Zao, DeepFace Lab, FaceApp ve FaceSwap gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.
Pek çok uzman, gelecekte teknoloji geliştikçe deepfake teknolojisinin çok daha karmaşık hale geleceğine ve seçim müdahalesi, siyasi gerilim ve ek suç faaliyetleriyle ilgili olarak halka daha ciddi tehditler getirebileceğine inanıyor.
Deepfake Kullanıldığını Nasıl Anlarım?
İnternet ortamındaki deepfake videoların büyük çoğunluğu amatörler tarafından oluşturulur ve fark edeceğiniz birçok izler barındırır.
Deepfake içerik oluşturma işlemi, genellikle bir kişinin yüzünün çevresinde çok görünür eserler bırakır. Örneğin, özellikle yüzün açıları çok hızlı değiştiğinde, bulanıklık veya titreme çok yaygın görülen bir durumdur.
Deepfake’lerle ilgili bir diğer yaygın sorun da gözlerin genellikle birbirinden bağımsız hareket etmesidir. Deepfake videoları düşük çözünürlükte oluşturulma eğilimindedir bu sayede sorunların gizlenmesine yardımcı olur.
Bununla birlikte, neredeyse mükemmel olan veya tecrübesiz bir göz için gerçek görünebilecek birçok video örneği de vardır.
Hiç Mi Fotoğraf Veya Video Paylaşmayalım?
Elbette paylaşabilirsiniz fakat yasal düzenlemeler olmadığı sürece kötü kullanıcılar için hedef konumunda olabilirsiniz. Deepfake’ler genellikle ilgili kişilerin doğrudan rızası olmadan uygunsuz içerik oluşturmak için kullanılmıştır. Nihai sonuç inandırıcı olmasa bile bunun doğru olmadığını anlamak çok önemlidir. Diğer türlü zorbalığa maruz kalabilirsiniz.
Deepfake’in faydalı olduğu noktalar da var.
Kurumsal bir firma yönetiyorsunuz ve 5 bin çalışanınız var. Çalışanlarınız İngilizce, Türkçe, İspanyolca ve Çince bilen farklı kişilerden oluşuyor. Hazırladığınız bir video ile konuşmak istediğiniz lisansı deepfake yardımı ile farklı dillerde içerik üretebiliyorsunuz.
Ayrıca sosyal kurumlarda geçmişteki aileleri ile iletişim kurmak isteyen bireylere yönelik deepfake teknolojisi kullanılıyor. Bu sayede geçmiş hatıralarınız hep sizinle birlikte olabiliyor.
Oxford Üniversitesi’nden profesör Sandra Wachter da deepfake teknolojisinin öne geçtiği düşüncesini dile getiriyor:
“Bu teknolojiden çok fazla korkmamalıyız ve dengeli bir şekilde yaklaşmalıyız. Evet, intikam içerikleri oluşturmak gibi kötü ve tehlikeli şeylere karşı yasalarımız olmalı ama örneğin hiciv ya da ifade özgürlüğü bağlamında üretilen deepfake videolara karşı da kategorik bir yasak getirmemeliyiz. Giderek artan şekilde ticari olarak kullanılmaları, geleceğe dair umut veriyor.”
İlginizi çekebilir: Dijital Dünyanın Kilit Unsurları: SEO Ve SMO