Dijital Dünyanın Kilit Unsurları: SEO ve SMO

Dijitalleşme etkisini hayatımızın her alanında göstermeye devam ederken pazarlamanın geçirdiği dijital dönüşüm pazarlama anlayışını günümüz olanaklarına ve ihtiyaçlarına göre şekillendiriyor. Oluşan bu yeni düzende hayatını sürdürmek isteyen işletmeler için ise dijital dünyanın kilit unsurlarına hakim olmak neredeyse zorunlu hale gelmiş durumda. Peki, bu kilit unsurlar nelerdir?

Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerine göre daha hızlı ve daha geniş kitlelere ulaşmayı vaat etse dahi, bunu başarma yolunca birçok zorluğu beraberinde getirebiliyor. Bu dünyada potansiyel müşteriler görünür olabilmek, etkili iletişim kurabilmek ve dinamik bir yapıya sahip olmak oldukça önemli. Bu noktada da dijital pazarlamanın kilit unsurlarından olan SEO ve SMO kavramları karşımıza çıkıyor. Şimdi ise dijital pazarlamayı bu kavramlar ile daha yakından tanımanın vakti!

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) nedir?

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO, web siteleri ya da web sitelerinde mevcut olan içeriklerin arama yapan kullanıcıların karşısına arama sonuçları sayfasının en üst sıralarında çıkmasını sağlar. Bu da web sitesini veya içerikleri arama motorlarının sıralama kriterlerine uyumlu hale getirmek ile mümkün olur.

İnternette belirli bir konu için araştırma yapan kullanıcılar vakit kaybetmemek için arama yaptıklarında karşılarına çıkan ilk sayfada istedikleri sonuca ulaşmak isterler. Arama sonuçları sayfasının en üst sırasında yer almayı başaran siteler için ziyaretçi trafiği de bu sebeple oldukça fazla olacaktır. SEO kavramı bu özelliği sebebiyle dijital pazarlamacılar için ciddi önem taşır. SEO dendiğinde akla ‘‘organik’’ ve ‘‘ücretsiz’’ kavramları gelmelidir. Web sitesinin arama sonuçlarında organik sonuçlar bölümünde gözükmesini sağlar. SEO web sitelerine organik ziyaretçileri çekmeyi sağlarken, ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.

SEO Çalışmaları Nasıl Yürütülür?

Etkili bir SEO çalışması ile gerçekleştirilmesi hedeflenen, arama sonuçları sayfasında en üst sırada yer alarak organik takipçileri web sayfasına çekmek ve trafik oluşturmaktır. SEO’yu tek seferlik bir çalışma olarak düşünmek doğru olmayacaktır, SEO çalışmalarının arama motoru sıralama kriterlerindeki güncellemelere göre sürekli geliştirilmesi gerekir. Peki bu çalışmalar nasıl yürütülüyor? Nelere dikkat edilmesi gerekir? Şimdi inceleyelim…

SEO çalışmasında web sitesinde kullanılacak anahtar kelimelerin seçiminin doğru yapılması öncelikli noktadır.Kullanılan anahtar kelimelerin SEO’ya uygunluğu ve kaliteli içeriğin birleşimiyle web sitesinin arama sonuçları sayfasında yükselme şansı artacaktır. Tabii ki, anahtar kelime seçiminde hedef kitle iyi bir şekilde analiz edilmeli, hedef kitlenin arayabileceği başlıklara ait anahtar kelimeler seçilmelidir. Kullanılan anahtar kelimeler kadar, web sitesindeki içeriklerin kalitesi de ön plandadır. Özgün ve dikkat çekici içerikler sitenin arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasına yardımcı olur. Web sitesinin teknik kalitesi ve hızının da SEO üzerinde etkisi vardır. İnsanların aradıkları bilgiye ulaşabilme sürelerini olabildiğince kısaltmak istemeleri burada da karşımıza çıkmaktadır, bir web sitesinin hızlı yükleniyor olması ve site içerisindeki yönlendirmelerin hızlı olması ziyaretçi trafiği açısından oldukça önemlidir. Web sitesi hakkında ziyaretçinin bilgilenmesini sağlayan meta etiketlerin de SEO uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen bir diğer nokta ise, web sitesinde kullanılan görseller ve web sitesinin tasarımıdır. Web sitesine eklenen görsellere açıklamalar eklemek, görsellerin boyutunu küçültmek ve mobil uyumlu hale getirmek gibi noktalar göz önünde bulundurulmalıdır. Web sitesinin tasarımı da kullanıcıların web sitesi ziyaretini etkileyen önemli faktörlerdendir. Bunun için kullanıcı deneyimini en iyi hale getirebilecek, kullanımı kolay bir web sitesi oluşturulmalı. Bu aşamaya kadar bahsedilen süreç site içi SEO olarak adlandırılırken site dışı SEO çalışmaları da yürütülmektedir. Site dışı SEO, web sitesi ile başka bir site arasında bağlantı kurmak ile ilgilidir.Tüm bunlara ek olarak SEO sürecinde göz önünde bulundurulması gereken birçok detay bulunmaktadır.

SMO (Sosyal Medya Optimizasyonu) nedir?

Dijital pazarlama dendiğinde akla gelen bir diğer kavram ise sosyal medya optimizasyonudur. Sosyal medya kullanıcılarının sayısının artması ile birlikte SMO kavramı gündem olurken dijital pazarlamacılar için vazgeçilmez bir hale gelmiştir. Sosyal Medya Optimizasyonu hedef kitle ile daha fazla etkileşim sağlamaya olanak tanır. SMO, özellikle  ürün veya hizmet satışı yapan şirketler için daha geniş kitlelere hitap etme imkanı verir. Kısa bir tanımla, işletme yada içerik üreticisine ait bir web sitesi ile sosyal medya arasında bağlantı kurulmasıdır. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar ile daha fazla kişiye erişmek mümkün olurken potansiyel müşteriler  ile yorumlar veya mesajlar bölümünden daha kolay iletişim kurulabilir.

SMO Çalışmaları Nasıl Yürütülür?

Her stratejide olduğu gibi, SMO’da da öncelikle hedef kitleyi analiz etmek ve anlamak gerekir. Ardından hedef kitlenin en çok hangi platformda aktif olduğunu belirlenerek, orada bir profil oluşturulmalıdır. Düzenli paylaşımlar yapmak, yapılan paylaşımlarda özgün ve ilgi çekici olmak oldukça önemlidir. Özellikle tasarımlarıyla ilgi çeken görseller kullanmak avantajlı olacaktır. İlgi çekici hastagler oluşturmak, bazen challengelara katılmak hedef kitlenin ilgisini çekecektir. Hedef kitle ile sürekli iletişimi sağlayacak paylaşımlar ve soru-cevap etkinlikleri yapmak etkileşimi artıracaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya Optimizasyonu dijital pazarlamada kullanılan stratejilerden sadece ikisidir. Bununla birlikte dijital pazarlamada kullanılan birçok yöntem mevcuttur. Son zamanlarda sosyal medyanın artan kullanımı sayesinde, sosyal medya üzerinden web sitesine ciddi bir ziyaretçi trafiği oluşmasıyla SEO ve SMO arasında doğrudan bir ilişki kurulmuştur. Her bir yöntemin birçok yapı taşı olması sebebiyle detaylı bir şekilde incelenerek uygulamaya geçilmelidir. En önemli nokta ise hiçbir yöntem tek bir süreci ifade etmemektedir, sürekli değişen dijital dünyayı yakından takip etmek ve güncellemeler sağlamak ile uzun süreli bir başarı elde edilebilir!

İlginizi çekebilir: Girişiminiz İçin İdeal Takım: Hacker, Hustler Ve Hipster Nedir?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın