Humanspire #29 QNB Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine QNB Finansbank’ta başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. QNB Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

QNB Finansbank’ın son dönemde geçirdiği süreci, COVID-19 dolayısıyla yaşadığı değişiklikleri ve Cenk Akıncılar’ın kariyerinden kesitlerin anlatıldığı röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Matematik bölümü mezunuyum, Eskişehir Anadolu/Osmangazi Üniversitesi’nde keyifli bir öğrencilik hayatım oldu. Öğretmenlik de düşünüyordum bu nedenle okul sırasında gerekli sertifikasyon sürecini de tamamladım. Yaklaşık dört ay kadar stajyer öğretmenlik yaptım. Alternatiflere baktığımda özel sektör profesyonel ortam ilgimi çekti ve bankacılığa yöneldim. Birçok başvurum oldu. Bankacılığa 1998’de, Pamukbank İnsan Kaynaklarında başladım. 2003’ten itibaren ise Finansbank, şimdiki adı ile QNB Finansbank. Başladığım dönem İnsan Kaynaklarının önemi daha yeni yeni oturmaya başlamıştı. 1990’larda başlayan ivme 2000’lere doğru hız kazandı, İK bölümleri, ekipleri, işe alım, performans, organizasyonel gelişim  derken bu alan şekillendi. QNB Finansbank’ta İnsan Kaynakları İşe Alım Müdür Yardımcısı, Sistem Geliştirme ve Projeler Müdür Yardımcısı, Organizasyonel Gelişim, Performans, Stratejik Raporlama ve Gelir Yönetimi Birim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri ve Gelir Yönetimi, Özlük ve Sistemsel Yetki Yönetimi Birim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri ve Gelir Yönetimi, Özlük ve Sistemsel Yetki Yönetimi Bölüm Müdürü gibi birçok görevde bulundum. Aslında İnsan Kaynaklarının her alanında deneyim sahibiyim. 2019 yılından itibaren İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum.

Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Çalışma hayatımda benimsediğim birçok şey var aslında ama en önemlileri; dinlemek, empati kurmak, çalışkan olmak, merak, çözüm odaklı olmak, pozitif bakış, adaptasyon becerisi, yılmazlık, yenilikleri takip etmek olmak olduğunu söyleyebilirim. 

Benim üç odağım var; tutkuluyum, pozitif bakarım, takım-ekip önemlidir. Azim, takip ve vazgeçmemeyi ana ilkelerim olarak adlandırırım.

Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

Kariyerimde İnsan Kaynakları alanında birçok farklı birimde çalıştım. Bu birimlerde edindiğim tecrübelerim daha geniş bir perspektiften bakmama katkı sağladı. İnsan Kaynaklarında çalışacak adayların birçok yetkinliğe sahip olması gerekiyor. En önemlisi insanları dinlemek ve anlamak olduğunu düşünüyorum. İnsan Kaynakları her işkolu ile ilgileniyor. Kurum performansına katkı sağlamak ve gelişmek, geliştirmek çok değerli.

Çalışanların ihtiyaçlarını anlayabilmek ve çözüm bulabilmek için hızlı aksiyon almak gerekli. Bu bağlamda insan Kaynakları kurumsal çevikliğin sağlanmasında rolü ve yaklaşımı oldukça önemli. 

Çeviklik hızla gelişen ve dönüşen dünyada olmazsa olmaz yetkinliklerden biri. İnsan Kaynaklarında çalışmak isteyen bir aday çevik ve adaptasyon becerisinin yüksek olması bir süredir de gündemdeydi ve pandemiyle iyice öne çıkan unsurlardan biri oldu. Lider, yönetici veya çalışan, hangi pozisyonda olursanız olun stratejik olarak da duygusal olarak da çevik olmanız bekleniyor. Global ekonomideki dalgalanmalar, dünyadaki belirsizlikler, dijital gelişim hızı ile paralel olarak evirilen üretim ve servis süreçleri, değişen müşteri ve çalışan beklentileri ile artan rekabet sonucunda VUCA kavramını sürekli konuşuyoruz. Böyle bir dünyada insan kaynakları birimleri de moderatör olmanın ötesine geçerek, birer çevik iş ortağına dönüşmek, liderlere vizyonu tasarlamak için zaman ve alan tanıyan, esnek ve hızlı birimler olmak durumundalar.

Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?

Ülke ve dünya olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Biz QNB Finansbank olarak şefkatli ve insan odaklı bir yönetim şekli benimsiyoruz. Bunu samimi şekilde yapıyoruz. Değer bilen liderlik ana amacımız. Önceliği finansçı olan ve onu dinleyen bir bankayız. Bir insan kaynakları yöneticisi olarak banka çalışanlarımızın üretken, motive, bağlı ve bağlı tutmanın yanı sıra onların sağlıklarından da sorumluyuz. Bu gibi belirsizlik dönemlerinde en büyük görevimiz çalışanlarımızı dinleme, onlarla iletişim halinde olmak ve şeffaf bir yönetim anlayışı benimsemek.

Bankadaki ekipler ve insan kaynakları arasındaki sinerji, iş ortaklığı gerçekten çok önemli. Elbette ki her şirketin yapısı, kültürü birbirinden farklı. Ancak, çalışanlara değer veren, çalışanların önce ‘insan’ olduğunu unutmayan yaklaşımlara, hangi yapıya ve kültüre sahip olursak olalım hepimizin ihtiyacı var. Önce insan, sonra çalışan.

QNB Finansbank’ta genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Staj, MT işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Çalışanın kurumu seçtiği bir dünyada, işveren markasının öneminin bilinciyle gençlere ulaşabildiğimiz her alanda var oluyoruz. Bunu yaparken her sene yararlandığımız gençlik araştırmaları sonuçlarıyla beraber geleceğin organizasyon şemasını ve yetkinliklerini göz önünde bulundurarak yetenek kazanımında farklı stratejiler benimsiyoruz. İşe alımlarının yüzde 85’inden fazlasını yeni mezunlardan gerçekleştiren ve yöneticilerini kurum içerisinden yetiştirmeyi hedefleyen bir banka olarak, bu hedefimizi Finans Up, Career, Audit Pro, Finans 101 ve Finans Pro adlı yetenek kazanım programlarımız ile gerçekleştiriyoruz. 

2013 yılında İngiltere’nin en büyük iş ödüllerinden olan Awards Intelligence’ta Fark Yaratan İK Uygulaması kategorisinde Global Business Excellence Awards ödülüne layık görülen Finans Up Kariyer Kulübü ile gençlerin hayatlarını ve kariyerlerini şekillendirmelerine 2010 yılı itibariyle aktif olarak devam ediyoruz. Alumni kurgusu ile 383 üyesiyle, birçok sektörde mezun üyesi olan ve 2018 yılında Türkiye’nin en beğenilen kariyer etkinliği seçilen Finans Up, öğrencilere benzersiz bir uygulama sunuyor. Bu yıl Finans Up’ı online platform üzerinden devam ettiriyoruz.

Career ise diğer bir markamız. Career’da bu sene “O Gelecek Buraya Gelecek” sloganıyla öğrencilerle buluşmaya karar verdik. Özellikle pandemi sonrası öğrencilerin gelecek kaygısını yenmelerine, daha iyi bir gelecek için dönüşmelerine, başarılı, mutlu olmalarına yardımcı olmak amacıyla “Gelecekte Ne Olacak” diyerek alanında uzman akademisyenler eşliğinde webinarlar yaptık. Öğrencilerin araştırma ve sürekli öğrenme konularında gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yaparak pekiştirme/takip eğitimleriyle süreci tamamladık. Bu kapsamda 9 etkinlik yaparak birçok farklı üniversiteden yaklaşık 4.000 öğrenciyle buluşarak geleceklerine dokunmuş olduk. 

Finans Audit PRO markası 2015 yılında “Bankacılık Kariyerine En Profesyonel Başlangıç” mottosuyla, işe alım sürecinin 3. adımı olarak hayata geçirdik. 2016 yılı itibarıyla Finans Audit PRO işe alım süreci olmaktan çıkarıp, Teftiş Birimi’ne alımların gerçekleştirildiği bir işe alım programına dönüştürdük. Pandemi dönemiyle birlikte de programımıza online olarak devam ettik.

Covid-19 pandemisi sebebiyle staj programlarımızı online ortama uygun olacak şekilde yeniden tasarladık. Finans Pro markası kapsamında yaklaşık olarak 200 part-time stajyer evden çalışma sistemine geçerek, işkollarına destek olmaya devam ediyor. Ayrıca genel müdürlük kadroları için Finans Pro VIP markası ile toplamda 30 öğrenci proje stajyeri olarak işe alındı. Bu stajyerler altı farklı işkolunda beşer kişilik proje ekipleri olarak stajlarını gerçekleştirdiler. Bir  ay süren stajları boyunca zorunlu teknik ve kişisel gelişim eğitimlerinin yanı sıra sınırsız sayıda online eğitim alma şansı yakalamışlar, ayrıca eğitmenler ve QNB Finansbank yöneticileri ile buluştukları altı canlı yayın etkinliğine katılım sağlamışlardır. 2021 yılı içerisinde de Finans Pro VIP staj programımıza 30 yeni öğrenci ile devam edeceğiz.

Finans 101 markası pandemi döneminde stajyerler şubeye giderek deneyim kazanamayacağı için tüm segmentten üniversitelere hitap edecek şekilde iki haftalık online bir program olarak yeniden tasarlandı. Pandemi döneminde 2020-2021 yılı içerisinde devam ettiğimiz programa da yaklaşık 2 bin 500 üniversite öğrencisi katılım sağladı. Toplama baktığımızda tüm pandemi süresince 30 bini aşkın üniversite öğrencisi ile bir araya geldiğimizi görüyoruz. Gençlere verdiğimiz önemi de her zaman göstermeye devam edeceğiz. İki hafta süren stajları boyunca zorunlu teknik ve kişisel gelişim eğitimlerinin yanı sıra sınırsız sayıda online eğitim alma şansı yakalamışlar, ayrıca eğitmenler ve QNB Finansbank yöneticileri ile buluştukları 10 canlı yayın etkinliğine katılım sağladılar.

İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Dünya bu kadar büyük bir dönüşüm sürecindeyken haliyle yetkinlikler de değişiyor. Biz QNB Finansbank olarak yetkinliklerimizi güncellemiştik;

  • Çeviklik, Nitelikli Karar Alma, İletişim ve İkna, Kişisel Gelişime Açıklık, Sonuç Odaklılık (Temel)
  • Etkili Takımlar Kurma, Stratejik Düşünme, İşe Bağlılık Yaratma, Hesap Verilebilirliği Sağlama, Belirsizliği Yönetme, Yetenekleri Geliştirme (Yönetsel)
  • Küresel Perspektif, Vizyona Hayata Verme (Üst Yönetim)

Pandemi sonrasında bu yetkinliklerin yanı sıra hem adaylarımızda hem çalışanlarımızda aramamız gereken farklı yetkinlikler olması gerektiğini düşündük. Uzaktan çalışmak daha önce deneyimlediğimiz bir süreç değildi örneğin. Nasıl davranıştaki bireyler uzaktan çalışmaya yatkındır, hangi davranışları sergileyen kişiler uzaktan da olsa ekip ruhunu koruyabilir gibi araştırmalar yaptık. Bunun sonucunda da artık adaylarımızda QNB Finansbank yetkinliklerinin yanı sıra uzaktan çalışmaya yatkınlık da bizim için kritik olacak.

İyi bir lider; uzlaşmacı olur, gelişmeyi, geliştirmeyi amaç edinir, pozitif ve umutla bakar, azimli olur, meraklı olur, kapsayıcı olur ve bütünü düşünür. QNB Finansbank liderlik gelişimi modelinde Hizmetkar Liderlik, Şefkatli yönetim ve bu dönem daha da önem kazanan uzaktan liderlik ile koçvari yönetim yaklaşımları ana odağımız. Tüm finansçılarımıza bu anlayışla katkı sağlamaya devam ediyoruz.

QNB Finansbank olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?

QNB Finansbank olarak birinci önceliğimiz çalışma arkadaşlarımızın, ailelerinin, sevdiklerinin ve müşterilerimizin sağlığı ve güvenliği dedik. Bu konuda birçok tedbir aldık ve yeni iş yapma sistemleri geliştirdik. Öncelikle tüm çalışanları hastalıktan korunma yolları, hijyen çalışmaları konusunda bilgilendirme metinleri ve e-eğitimlerle düzenli olarak bilgilendirdik, bilgilendirmeye devam ediyoruz. 

Bu doğrultuda ofislere/ lokasyonlarımıza güvenli dönüşü sağlamak adına birçok önlem aldık. Şube, bölge, saha ofislerimiz, iştiraklerimiz ve genel müdürlük çalışanlarımız için detaylı hazırlanan kılavuzlar; işe gelirken yapılacak hazırlıklara, ulaşımda dikkat edilmesi gereken konulara, genel müdürlük ve tüm çalışma alanlarımızda uyulması gereken yaşam kurallarına, ortak kullanım alanları ve hizmetlere dair kurallara, Covid-19 ile ilgili uygulanacak prosedürlere ve iş-ev ulaşımda dönüşte uyulması gereken kurallara dair detaylı bilgileri vererek güvenli dönüşlere başladık. 

Uzaktan çalışma süreçlerine yönelik olarak Dünya’daki ve ülkemizdeki uygulamaları, trendleri ve sektör araştırmalarını incelediğimizde pandemi sonrasında da çalışma modellerindeki değişikliklerin bir kısmının iş hayatımızda kalıcı olacağını biz de banka olarak öngörüyoruz. Birlikte öğreniyoruz ve deneyimliyoruz. Bu kapsamda 2020 yılı son çeyreğinde yeni nesil çalışma süreçleri komitemizi kurduk, araştırmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu süreçte de yine öncü yaklaşımla yeni uzaktan çalışma sürecini Ağustos 2020’de öncelikle belirlediğimiz görevlerde çalışanlarımız (müşteri ile direkt yüz yüze teması olmayan ve çalışma şekilleri gereği yoğun bir arada olan ekiplerimiz) Erzurum ve Ümraniye lokasyonlarımızdaki çalışma arkadaşlarımızda süreçlerin, mevzuatın imkân verdiği ölçüde belirli oranda ofis ve evden çalışma olacak şekilde hayata geçirdik. 3 bine yakın çalışanımız bu kapsamda yer aldı. Pandemi sonunda ev/ofis dengesinde hem kültürümüzü yaşatmak hem de aramızdaki bağı korumak için ofis zamanları planlanacak ve bu ekiplerimizde genelde yüzde 65 ev, yüzde 35 ofiste zaman geçirecek, sinerji ve kurum kültürünün devam etmesine imkân verecek şekilde ilerleyeceğiz.

Zor bir dönemdi hala da devam ediyor ama güven ve samimiyetle şefkatle yaklaşarak bu süreci yönettik. Çalışanlarımız ile çok yakın ve açık iletişim kurduk, var olan iletişim kanallarımızı geliştirdik. Tüm çalışanlarımızı aradık “nasılsın?” araması yaptık, rahatsızlanan çalışanlarımızı daha sık aradık ve sevdikleriyle birlikte ailelerini de sorarak takip ettik. Müşterilerimizi de aynı anlayışla önemsedik, müşterilerimiz sağlığı için de birçok tedbir aldık.  

Bir profesyonel olarak gelecekte ne gibi yetkinliklerin önem kazanacağını düşünüyorsunuz?

Geleceğin organizasyon yapısı göz önünde bulundurulduğunda “yaratıcılığın” ön planda olacağını söyleyebiliriz. Çalışandan ziyade düşünen insanlara olan ihtiyacımız artacak. Dijital çağın ilk fazını yaşadığımız bu dönemde bile insanların bilgiye ulaşmaktan ziyade onu yönetmekte ve yorumlamakta zorlandığını söyleyebiliriz. Bu nedenle bu yoğun bilgiyle insanların neler yapacağı, yani teknolojiyi nasıl kullanacağı yönünde düşünmemiz gerekiyor. Bu nedenle proje yönetimi, analiz etme, risk yönetimi, problem çözme, karar alma, müşteri yönetimi gibi alanlarda yetkinliklerin geliştirilmesi ve buna yönelik aksiyonların alınması gerekiyor. Yaşadığımız pandemi sürecinde de gördüğümüz gibi kritik yetkinliklerden biri adaptasyon becerisi. Dijital Dönüşüm, well being, empati, çeviklik, etkili liderlik, sürdürülebilirlik, etki yaratma artık organizasyonların olmazsa olmazı olacak.

Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Kendi gelişiminize yatırım yapın, sorun sorgulayın, ne istediğinizi bilin ki uzun yıllar hevesle gittiğiniz bir işiniz olsun. 

Bu istek zaten beraberinde başarıyı getirecektir. Her zaman kendinizi sorgulayın, bugün kendime katkı sağlamak için ne yaptım diye sorun mutlaka. Kendinizi iyi tanıyın. Kendinizi gerçek anlamda tanıdığınızda aldığınız kararlar, yapmaya karar verdiğiniz şeyler sizi mutluluğa taşır. Dünyayı yakından takip edin. Dünya sürekli dönüşürken adaptasyon becerinizi güçlendirin. Yeni işlerin hayatımıza girdiği, mevcut işlere yeni fonksiyonların eklendiği bu süreçte, belki de en çok ihtiyacımız olan şey adaptasyon becerisi olacak.

QNB Finansbank’a ve Cenk Akıncılar’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.

Bir yanıt yazın