Soru sormak belki de gün içerisinde en sık yaptığımız şeylerden birisidir. Aklımıza takılan bir şey varsa ve bunun cevabını bilmiyorsak, sorarız. Şimdi “Soru sormanın da mı bir adabı ve yöntemi var?” diye soracaksanız, cevabımız evet olacak.
Bazen sorumuzu sorduktan sonra tatmin edici cevaplar alamadığımız zamanlar oluyor. Belki de bunun sebebi karşı tarafın verdiği cevabın yetersiz olması değil, bizim sorduğumuz sorularla alakalı bir sorun olmasıdır. Acaba soru sorarken nasıl hatalar yapılabilir?
Size soru sorarken dikkat etmeniz gereken 3 kritik noktayı listeledik:
1) Henüz sorulmuş bir soruyu tekrar sormak
Bu durum ne yazık ki günlük hayatta bir çoğumuzun başına gelmiştir. Bir tartışma veya konuşma sırasında aklımıza bir soru takılır, soruyu sorup sormamak veya nasıl soracağımız üzerinde düşünürken farkında olmadan ortamdan uzaklaşırız. Tam kendimizi hazır hissedip soruyu sorduğumuz anda ise, sorunun çoktan sorulmuş olduğunu fark ederiz.
Zaman zaman hepimiz bulunduğumuz ortamdan kopabiliyoruz fakat bunun olmaması için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Özellikle de ilgimizi çeken ve bizi ilgilendiren bir konu üzerinde konuşuluyorsa, bu konuda daha fazla dikkatli olmalıyız. 🙂
2) Tamamen alakasız bir konu hakkında soru sormak
Bu hata özellikle iş toplantıları için biraz zararlı bir hata. Etrafımızda toplantının bir an önce bitmesi için ve masalarına dönmek için bekleyen kişiler varken, toplantıyı gereksiz şekilde uzatacak bir hata bütün okları üzerimize çekebilir.
Toplantı sırasında aklımıza takılan şey sormamız gerekliymiş gibi gelmiş olabilir ama belki de yeri ve zamanı değildir. Eğer aklımıza takılan alakasız soruyu toplantı sırasında sorarsak toplantının gidişatını etkileyebiliriz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için aklımıza gelen soruları bir not defterine yazıp, toplantıdan sonra sorabiliriz.
3) Anlaşılması zor sorular sormak
Sorduğumuz sorulardan tatmin edici cevaplar alabilmek için soruyu net bir şekilde sormalıyız. Soruyu uzatıp, kendimizi daha net ifade etmek adına gereksiz cümleler kurarsak, cevabı verecek kişinin kafası karışabilir. Aynı anda birden fazla soru sormak da karşı tarafın kafasını karıştırıp dikkatini dağıtabilir.
Sorularımızı sorarken kısa ve net cümleler kullanmaya özen göstermeliyiz. Aklımıza takılan şeyleri direk bir şekilde sormak, daha net cevaplar alma ihtimalimizi de artırır. Ayrıca, bütün soruları aynı anda sormaktansa her soruyu teker teker sormak da tatmin edici cevaplar almamıza yardımcı olacaktır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.