Zamanın ve kuşağın değişmesiyle, İnsan Kaynakları uzmanları da artık mülakat sorularında sıradanlıktan kaçınmaya başladı. Eski tarz mülakat soruları adaylar tarafından tahmin edilebilir olmaya başladığından dolayı, işverenler ezber cevaplar dinlemek yerine, mülakat esnasındaki iletişimi artırmak ve adayların düşünme şekillerini ve bakış açılarını irdeleyebilmek için bulmaca tadında ilginç sorular ürettiler. Sorular ilk duyuşta kulağa garip gelse de aslında hepsinin altında, işverenlerin sizin hakkınızda yorum yapmalarını sağlayan bazı stratejiler yatıyor.
Biz de size bu sorulardan birkaçının altında yatan stratejileri açıkladık:
Soru: “Behemehal” kelimesi ne demektir?
Neden böyle bir soru sorulur?
İşvereninizin bu şekilde, günlük hayatta pek bilinmeyen eski bir kelimenin anlamını sormasının nedenlerinden biri sizin beklenmeyen bir durum karşısındaki tepkinizi ölçmektir. Sizden beklenen ise “Bilmiyorum.” demek yerine yaratıcılığınızı kullanarak bir anlam bulmaya çalışmanızdır. Örneğin size verilen kelimeyi parçalarına ayırıp günlük hayatta kullandığınız kelimelere dayanarak bir tahmin yapmanız, işvereninize nasıl analiz yaptığınız hakkında ipuçları verir.
Soru: Bir çekiç ile çivinin fiyatı 1,10 TL’dir. Çekicin fiyatı çividen 1 lira fazlaysa çivinin fiyatı ne kadardır?
Neden böyle bir soru sorulur?
Böyle bir soru sorulmasının altında yatan en büyük sebep analitik düşünme gerektiren bir probleme yeteri kadar vakit ayırıp ayırmadığınızı ölçmektir. Soruyu dinleyip hızlı bir şekilde cevap verdiğinizde bu sorunun yanıtına 10 kuruş deme potansiyeliniz vardır. Fakat, soru üzerinde kısa bir süre düşünürseniz aslında cevabın 5 kuruş olduğunu fark edersiniz. Bu soruyu cevaplarken aslında farkında olmadan işvereninize analitik düşünme becerileriniz ve karar verme yetiniz hakkında bilgi vermiş olursunuz.
Soru: Bir süper kahraman olsaydınız, gücünüzün ne olmasını isterdiniz?
Neden böyle bir soru sorulur?
Cevaplaması çok zor olmayan bir soru gibi dursa da üzerinde önceden düşünmediyseniz bu sorunun cevabını bulmanız biraz zaman alabilir. Bu soruya cevap olarak isterseniz uçmak deyin isterseniz görünmez olmak deyin. Çünkü, işverenler için bu soruya nasıl cevap verdiğiniz ne cevap verdiğinizden daha önemli. Cevap vermiş olmak için cevap vermek ya da cevabı bilmediğinizi söylemek yerine sorunun üzerinde düşünüp cevaba bütün motivasyonunuzu, hayal gücünüzü, enerjinizi ve hevesinizi katmanızın size diğer adaylar karşısında her zaman bir artısı olacaktır. Bu şekilde cevap vermeniz işvereninize düşündüğünüz ve üzerine kafa yorduğunuz bir konu hakkındaki motivasyon seviyeniz ve enerjiniz hakkında izlenimler bırakır.