Sınavlar bizleri en çok yoran, uykusuz bırakan günler, geceler demektir. Sınav zamanı yaklaştığı zaman hepimiz strese bürünür ve ‘’Acaba yapabilecek miyim? Ya yapamazsam?’’ gibi sorular sorarız kendimize. Başarmak için de sabahlara kadar not çıkartır ya da o konu ile ilgili videolar izleriz. Her ne kadar çok çalışmış olsak da kendimizi hiçbir zaman hazır hissetmeyiz. Panik oluruz ve kötü düşüncelere kendimizi kaptırırız ama sınavlara girmeden önce motivasyon çok önemlidir. İşte sınav motivasyonu için yapmanız gerekenler!
İşte sınav motivasyonunuzu arttırmaya yönelik bazı teknikler:
- Sınava girmeden hemen önce ve sonrasında moralinizi yüksek tutmak için, her şeyin güzel gittiğini ve gideceğini deneyimlediğiniz bir imgeleme yapabilirsiniz. Bu imgelemeyi oldukça ayrıntılı, gerçekçi ve tüm duyularınızı kullanıp hissederek yaparsanız o düzeyde etkisi de yüksek olacaktır.
- Moralinizi yüksek tutmak için daha önceki başarılarınızı hatırlayın. Daha önce neleri başardığınızı gözünüzde canlandırın ve o başarıyı elde ettiğiniz anı ayrıntılı şekilde aklınıza getirin.
- Sınava kadar elinizden geleni yaptığınızı ve artık sadece sınavda elinizden gelenleri en iyi şekilde kullanmanızın zamanı geldiğini kendinize hatırlatın.
- Kendinizi motive edici sözlerle telkinlerde bulunun. Örneğin en çok sevdiğiniz müziği dinleyin, pozitif düşünen insanlarla sohbet edin, size moral verecek aktivitelerle uğraşın ve keyif aldığınız hobilerinize zaman ayırın. Kısacası kendinizi mutluluk karantinasına alın.
- Sınav öncesinde en sevdiğiniz yemekleri yiyin, sizi mutlu eden ( fakat aşırı enerji ve fazla rahatlama vermeyen ) içecekler için. Ayrıca sınavda en rahat ve size moral veren en sevdiğiniz ya da en beğendiğiniz elbisenizi giymeye çalışın. Size moral veren ve uğur getirdiğine inandığınız takıları takın, hatta mümkünse yanınıza alın.
- Gireceğiniz sınavdan başarılı olmanız durumunda elde edeceğiniz güzel şeyleri aklınıza getirin ve mümkünse bunları bir kağıda listeleyin. Olabildiğince çok şey listelemeye çalışın. Eğer yapmak isterseniz de başarısız olmanız durumunda neler kaybedeceğinizi de düşünün ve listeleyin. Ve seçimi siz yapın.
Son olarak şunu aklınızdan asla çıkartmayın. Bu sınavlar hiçbir şeyin sonu değil ancak bir sürü güzel şeyin başlangıcı olabilir. Başarısızlık diye bir şey yoktur. Her şey birer öğrenme deneyimidir. Henry Ford’unda dediği gibi “başarısızlık, daha zekice başlama fırsatından başka bir şey değildir.’’
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.