Dünyadaki kariyer yolcularının yarısından fazlasının hayalini süsleyen, yenilikçi şirketlerin ABD’deki üssü Silikon Vadisi’nden söz edeceğiz. San Francisco’nun güneyinde Kuzey Kaliforniya’daki Santa Clara Vadisi’ni kapsayan Silikon Vadisi isimli teknolojik endüstri merkezi 2000’den fazla teknoloji şirketine ev sahipliği yapıyor.
Bu büyük arazinin hayatlarımızda bu kadar önemli olmasının sebebi elbette biziz. Sabahları Apple marka cihazımızdan alarmınızı kapatıp Twitter’da haberlere bir göz attığımızda, Google’dan favori restoranımızın konumuna baktığımızda ya da Facebook’ta her oturum açtığımızda Silikon Vadisi’nde üretilen hizmetleri kullanıyor oluyoruz.
Silikon Vadisi’nin en tanınmış şirketleri Apple, Facebook, Google ve Netflix’tir. Alanda Tesla, Twitter, Yahoo! ve eBay gibi tanınmış şirketler de faaliyet göstermektedir. Bunların yanı sıra Oracle, Hewlett-Packard ve Intel gibi birçok iş destek şirketi bulunmaktadır.
Silikon Vadisi’nin Tarihi
Silikon Vadisi fikri Büyük Buhran sırasında başladı. 1930’lu yıllarda Stanford mühendislik profesörü Frederick Terman, öğrencileri için daha fazla iş fırsatı yaratmaya karar verdi. William Hewlett ve David Packard isimli öğrencilerini teşvik etti. Hatta onların adlarını taşıyan yüksek teknoloji şirketini kurabilmeleri için onlara hibe bile sağladı.
II.Dünya Savaşı’ndan sonra Terman, mühendislik okulunun Dekanı oldu. Fakülte üyelerini yeni işletmelerin kurullarında yer almaya teşvik etti, okul araştırmasına hibeler almak için Washington’daki bağlantılarını kullandı. Stanford ve yerel işletmeler arasındaki araştırmaları çaprazlamak için Stanford Endüstri Parkı’nı kurdu. Terman’ın çabaları, birçok kişinin ona “Silikon Vadisinin Babası” demesine yol açtı. Şimdi adı Stanford Araştırma Parkı olan bu alan, o zamanlarda teknoloji endüstrisine ayrılmış bir arazi parçasıydı. 1953’e gelindiğinde Lockheed, Hewlett-Packard ve General Electric gibi şirketler burada ikamet ettiler. Onların ardından pek çok şirket burada boy göstermeye ve gelişmeye başladı.
“Silikon Vadisi” İsmi Nereden Geliyor?
“Silikon Vadisi” adı ise ilk kez Don Hoefler tarafından 11 Ocak 1971’de Elektronik Haberler adında bir gazete makalesinde kullanıldı. Bölgedeki firmalar daha çok bilişim ve teknoloji alanlarında boy gösterdiği için bölgedeki yoğun çip üretimini vurgulamak adına “Silikon Vadisi”, yarı iletken bilgisayar çipleri üretmek için gereken silikondan adını aldı.
Günümüzde Silikon Vadisi
Apple, Intel, Microsoft ve Xerox gibi dünya ekonomisinde yüksek paya sahip şirketler, Silikon Vadisi’nin ilk ev sahipleri diyebiliriz. Aradan geçen 50 yılın ardından binlerce şirket bu alanda faaliyet göstermeye ve başarılı olmaya başlamıştır. Bu sebeple alana dünyadaki neredeyse her ülkeden yoğun bir beyin göçü de mevcut. Böylesine dev şirketlerin çalışanlarının yaşadığı Silikon Vadisi profesyonellerinin ortalama maaşı ise ortalama 120 bin doları bulmuş durumda!
Google ve Apple’ın günümüzde başı çektiği şirketlerin pek çoğu başta farklı bölgelerde kurulum göstererek Silikon Vadisi’ne transfer oldu. Şu sıralar kafayı Mars’a takmış durumda olan Elon Musk’ın çılgın projelerine ev sahipliği yapan, Nasa ile işbirliği içerisindeki SpaceX de Silikon Vadisi’nin bir parçasıdır. Elektrikli otomobillerin ve yeni dünya düzeninin öncüsü olan Musk’ın Tesla’sı da burada faaliyet göstermekte.
Silikon Vadisi’nin günümüzde bu kadar önemli ve değerli olmasının bir diğer sebebi ise ekonomik. Dünyadaki pek çok ülkenin ekonomisini sollayan bu alan, yapılan çalışmalarla değerini kat kat artıracak gibi gözüküyor.
Girişimci bir ruha sahipseniz Silikon Vadisi’nde yaşamın ne demek olduğunu ve aralarında Türklerin de bulunduğu pek çok girişimin burada nasıl varlığına başladığını izlemek için “Silicon Valley” isimli diziyi izleyebilirsiniz!
İlgini çekebilir: Bu Yazıyı “Yukarı Kaydırın!”: Influencer Marketing
Dijital tüm mülakat fırsatları ve daha fazlası için etkinlikler kategorisine göz atmayı unutmayın! Etkinliklerin yanı sıra tüm canlı yayınlar ve duyurular güncel olarak Youthall’un Instagram hesabında sizi bekliyor!