Yaz ayları birçok öğrenci için üniversiteye yerleşme sürecini ifade eder. Test kitaplarının yerini puan hesaplamaları ve tercih listelerinin aldığı, sayısız şehir, üniversite ve bölüm arayışlarının başladığı bir dönemdir. Hem Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanmak hem sınavdan sonra puanları ve yerleştirmeleri beklemek son derece heyecanlı bir süreçtir. Kısacası yaz mevsimi, hayaller ve planlarla geçer. Tüm bu plan ve çalışmaların amacı bir üniversiteye yerleşmektir. Birçok öğrenci, bulunduğu şehirden uzakta bir okul kazanır dolayısıyla yerleşme sonuçlarının açıklanmasıyla yurt ve öğrenci evi araştırmalarına başlar. Yurtta ve öğrenci evinde kalmanın bazı artı ve eksileri vardır. Bunları yazımızda sizin için derledik.
Artı Ve Eksileriyle Yurt Hayatı
- Odanız her hafta temizlenir. Temizlik ile uğraşmanız gerekmez.
- Yeni bir şehre adım atarken alışma süreciniz daha kolay olur.
- Yurdunuz yüksek ihtimalle okul içinde veya okula çok yakın olacaktır dolayısıyla sabah dersleri için erkenden kalkmanız gerekmez.
- Yurtlarda çalışma odaları ve kütüphaneler olduğu için hem kaynaklara ulaşımınız kolay olur hem de disiplinli bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz.
- Birçok arkadaş edinirsiniz böylece yeni bir ortama adapte olmanız kolaylaşır.
- Fatura, market alışverişi, temizlik harcamaları gibi ödemeleriniz olmaz.
- Ücretli yurtlarda kalsanız dahi ödemeniz bireysel olacağı için oda arkadaşınızla maddi sorunlar yaşamazsınız.
- Yurtlar kalabalık olmasıyla bilinir, dolayısıyla bazı zamanlarda yalnız kalma ihtiyacı duyabilirsiniz.
- Yurt odalarında şahsi alanlar öğrenci evlerine göre daha kısıtlıdır.
- Öğrenci evi tamamen size aittir, kuralları siz koyarsınız ancak yurtta kalırken belli kurallara uymanız gerekmektedir.
- Çoğu yurtta özel mutfak olmaz. Yemekler yemekhanede veya kantinde yenir.
- Yurtların belli bir giriş çıkış saati vardır. Bu kural hayatınızı daha düzenli hale getirse de istediğiniz saatte yurda dönememek, yurttan çıkarken bilgi vermek bazen can sıkıcı olabilir.
Öğrenci Evi
- Bir evi idare etmek sorumluluk ister. Dolayısıyla öğrenci evinde sorumluluk sahibi olmayı öğrenirsiniz.
- Kira, fatura gibi ödemeleri ev arkadaşınızla bölüşebilir, yükünüzü hafifletebilirsiniz. Aynı zamanda bu ödemeler sayesinde para idaresini öğrenirsiniz.
- Öğrenci evi yurtlara göre çok daha özgür bir ortamdır. İstediğiniz zaman istediğiniz yemeği pişirebilir, canınızın istediği saatte eve gelebilir, misafir ağırlayabilirsiniz. Hiçbir kurala uymanız gerekmez.
- Öğrenci evi, yurt odasına göre daha geniştir ve kişisel alan sunar.
- Ev arkadaşınız sizin kadar sorumluluk sahibi veya düzenli olmayabilir. Ortak yaşam kurallarında anlaşamadığınız takdirde birtakım sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
- Sınav sürecinden yeni çıkmışken bambaşka bir şehirde ev idaresi sorumluluğuna girmek ağır gelebilir, alışma sürecinizi uzatabilir.
- Evden okula gidebilmek için yurtta yaşayan bir insana göre daha erken kalmanız gerekir bu yüzden derslere ve sınavlara geç kalabilirsiniz.
Hem öğrenci evinde yaşamın hem de yurt hayatının genel özellikleri yukarıdaki gibidir. Unutulmamalıdır ki bu tarz ifadeler kesin değildir ve kişiden kişiye değişir. Her insan benzer olaylardan farklı deneyimler edinir. Önemli olan bir üniversite öğrenci adayının hedef ve isteklerini bilmesi, bu doğrultuda adımlar atmasıdır.
İlginizi çekebilir: Teknoloji İmkanlar Sunmaya Devam Ediyor: Bulut Bilişim
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.