Neredeyse herkes bir kere de olsa mağazalarda satılan şekliyle ya da bitmiş ve çerçevelenmiş şekilde bir puzzle eseri görmüştür. Bazılarımız puzzle yapmayı sıkıcı bazılarımız ise yorucu ve zaman kaybı olarak görebiliyoruz. Gelin, şimdi puzzle yapmanın pek bilinmeyen faydalarını hep birlikte inceleyelim.
Puzzle Jhon Spisbury tarafından 1760 yılında yapılmış ve yıllar boyunca daha büyük kitlelere ulaşmış ve gelişmiştir. Puzzle’ın sahip olduğu ve onu daha geniş kitlelere ulaşmasına sebep olan ana sebeplerin başında bütün yaş kesimlerine hitap edebilecek tarzda puzzlelar bulunması ve bunlardan kendinize uygun olan zorlukta olanı seçebilmeniz. Çocuklara özel olarak 50 parçalı başlangıç puzzleları vardır. Parça sayısı arttıkça zorluk sayısı artmaktadır ve 20.000 parçaya kadar puzzle bulmak mümkündür. Zorluk seviyesini belirleyen başka bir detay da renklerdir. Farklı renkleri fazla olan resimler, renk farkı az olan resimlere göre yapması daha kolay ve çabuk olacaktır.Bu genel bilgilerden sonra gelin, puzzle yapmanın faydalarını yakından inceleyelim:
Puzzle Yapmanın Faydaları
-
Farklı Bakış Açıları Sağlayarak Çeşitli Çözüm Yolları Geliştirmede Yardımcı Olur
Puzzle yapma aşamasında izleyebileceğiniz çok fazla yol bulunmaktadır bu yüzden genellikle izlenebilecek en kolay yol bulunmaya çalışılmaktadır bunu yapabilmek için ise elinizde olan yolları değerlendirip, eleme yapabilmeniz gerekmektedir ve bu süreci puzzle bitene kadar tekrarlarsınız. Bu sayede farklı bakış açılarından bakma hızınız artar.
-
Hafızayı Güçlendirir
Puzzle yapmanın önemli bir başka faydası ise hafızayı güçlendirmesidir. Puzzle’da bir parçayı aldığınızda onu diğer birçok parça içerisinden renk ve şekil bakımından uygun olan ile eşleyebilmeniz ve büyük resimi tamamlayabilmek için bu özelliklerin hepsini hafızanızda tutabilmeniz gerekmektedir. Bu süreç çok fazla tekrarlandığı için hafızanız gelişiyor ve ilerleyen zamanlarda parçaları daha hızlı bir şekilde eşleyebiliyorsunuz.
-
Demans Ve Alzheimer Hastalığına Yakalanmayı Geciktirir
Sağlık alanında puzzle üzerine yapılan araştırmaların artması ile beraber pek çok farklı önemli faydalarının olduğu anlaşılmıştır. Bunlardan belki de en önemlisi puzzle yapmanın ilerleyen yaşlarda demans ve alzheimer hastalığına yakalanmayı geciktirmesidir. Bunun ile beraber düzenli puzzle yapmanın IQ’yu 4 puan arttırdığı görülmüştür. Bunlar yukarıda saydığımız nedenler sayesinde olmuştur çünkü puzzle yapmak beyin hücrelerini aktif tuttuğu ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı güçlendirdiği yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
-
Sabır Seviyenizi Artırır
Yukarıda belirttiğim sebepler haricinde puzzle yapmanın son olarak ve en önemli faydası olarak gördüğüm sabırdan bahsedeceğim. Dünyada gün geçtikçe hızlı tüketim alışkanlıkları her konuda artmaya başladı ve artık her konuda eskiye nazaran daha çabuk sıkılır ve daha az sabırlı hale geldik. Uzun süreli puzzle yapan kişilerin sabırlarının arttığı görülmüştür. Bunun ana sebebi ise puzzle yapmanın çok fazla beyin aktivitesi ve düşünme gerektirmesidir.
Puzzle geçmişte olduğu gibi bugün de birçok kişi tarafından sevilerek yapılıyor ve artık yapılan çalışmalar ışığında pek çok faydası yanında bazı hastalıklara karşı etkili olduğu da kanıtlanmıştır. Umuyoruz ki bu yazının ardından puzzle dünyasına ufak bir şans vermek, alışkanlıklarınızı ve hayata bakış şeklinizi değiştirebilir.
İlginizi çekebilir: Erteleme Problemi Nedir? Nasıl Çözüm Bulabiliriz?