Yenilikçiliğin temelinde farklı düşünce yapılarının ürünü ortaya koyması, sunması rol oynar. Evet yeni bir şey ortaya koymak farklılık yaratır ancak bunun fayda açısından değerlendirilmesi de önemlidir. Bir şeyleri ortaya koyarken bunun önemi, yararı olması gerekliyken eğer dezavantajı varsa bu düşünce yapılarını risk altında oluşturmamak için bazı önlemlerin alınması şartını ortaya koyar.
1) Risk yönetimi
Bu aşamada fikrinizin geleceği için riskleri tespit edin ve bunların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını için riskleri olabildiğince önceden değerlendirin.
Riskler şunlar olabilir;
• Asla sonuca ulaşılamama riski
• Bütçenizi aşma riski
• Fikrinizin hatalı olması riskidir. (İhtiyacın tam tanımlanmamış olması)
• Ürününün işletiminde zorluk yaşama riski
• Ürünün beklenen performansı vermeme riski
• Ürünün ileride güncellenmesi veya modernize edilmesi imkansız olma riski
2) Belirsizliklere karşı kısmen de olsa tolerans göstermeme ve planlı hareket etme
Girişimci bir kişi evet belirsizliklere karşı kaçmayıp yönetmesi gereklidir ancak bunun bir avantaj ve dezavantaj bakımından değerlendirilmesi durumunda belirli plan doğrultusunda hareket etmelidir.
3) Ayrıntılara önem verme ve piyasa açısından araştırma
Ortaya koyacağınız farklılığı iyi bir şekilde sunma açısından bu önem taşır.Çünkü iyi bir şekilde değerlendirmeme, araştırma yapmama o ürüne benzer bir ürün karşılaşıldığında kararsızlık seviyesini gösterir ve hatta fikrinizden vazgeçebilirsiniz.
4) Yalın düşünebilme ve müşteri gibi düşünebilme
Karmaşıklığa düşmemek için basit düşünün ve odak noktanız çerçevesinde hareket edin. Örneğin insan odaklı bir yenilik ortaya koyuyorsanız bunu proaktif bir şekilde değerlendirin ve bunu alıcısı olan müşteriler gözüyle hareket edin.
5) Planlamanızı yüksek seviyede genişletme
Sonuç odaklı düşündüğünüz için belirli aşamalarda takılmama açısından belirli bir plan, düzen maksimum seviyede olması şart koşuludur.
Yazan: Merve Öçsoy
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.