Çevrim içi ses yayını olarak adlandırabileceğimiz podcastler, son yıllarda karşımıza sık sık çıkmaktadır. Özellikle evlere kapandığımız pandemi sürecinde, popülaritesini artırarak hayatlarımızda kalıcı bir yer edindiğini kanıtladı. Podcast Insights’ın araştırmasına göre, 2018 yılında dünyada 500.000 aktif podcast yayını varken 2021 yılına geldiğimizde bu sayı ani bir artış göstererek 2 milyonu buldu. Peki podcastlere karşı çoğalan bu yoğun ilginin sebepleri sizce neler olabilir? Gelin, birlikte inceleyelim.
Seçenekler Çok Fazla
Podcastler tür bakımından geniş bir yelpazeye sahip olduğu için herkesin kendi beğenilerine göre bir program seçebilmesine olanak sağlıyor. Kişisel gelişim, komedi, haber, suç gibi birçok farklı alanda içerikler sunulması; insanları daha fazla dinlemeye teşvik ediyor.
Erişimi Oldukça Kolay
Hangi işe koşacağınıza karar vermeye zamanınızın bile olmadığı günlerde podcast dinlerken rutininizi sekteye uğratmanıza gerek kalmıyor. Örneğin; yemek yaparken, koşarken ya da araba kullanırken bir yandan podcast dinlemeniz mümkün. Spotify ve Apple Müzik gibi çoğu kişinin telefonunda olan popüler uygulamalarda kendilerine özel bir bölüm ayrılmasının yanı sıra artık telefonlarda direkt Podcast uygulamasını da görmekteyiz. Dizi ve film izlemek için bile farklı platformlara para verdiğimiz bu dönemde, podcastlere ücretsiz olarak da erişilmesi ona görülen rağbeti artırmakta.
Dinleyiciler ile Arasında Samimiyet Kuruyor
Farklı zevklere uygun, birçok türde podcast olduğundan bahsetmiştik. İnsanlar, bilgi almanın yanında eğlenme amacıyla da başvurduğu podcastleri dinlerken kendileriyle aynı zevklere sahip kişilere de ulaşabiliyorlar. İzlenilen dizi ve filmlerde sempati duyup kendinizi yakın hissettiğiniz karakterler birer kurguyken podcast dinlerken gerçek bir insan olan sunucu ile bağ kurmak mümkün. Düşüncelerinizde yalnız olmadığınızı görme şansı yakalayarak sanki arkadaşlarınızla sohbet etmekteymişsiniz gibi bir his alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Spotify Hakkında Az Bilinen 6 Özellik