Herkes, tıpkı sizin gibi, özgeçmişini hazırlarken büyük bir çaba harcar. Geçmiş deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi en açıklayıcı ve en ilgi çekici şekilde sıralayıp yüzlerce özgeçmiş arasından kendinizi göstermeye çalışırsınız. Fakat, bazen işlere başvururken işverenlerin adaylardan nasıl beceriler beklediğini anlamak biraz zor olabilir.
Buna rağmen, hangi sektörde ve hangi alanda işe başvurduğunuzdan bağımsız olarak bazı temel beceriler vardır ve bunlar genelde sizin alana dair yetkinliğinizi destekler. Bu beceriler, kendinizi bugüne kadar geliştirmek için gereken eforu sarf ettiğinizin göstergesidir ve işin en güzel kısmı ise bunların size her alanda ve her branşta birçok kapının açılmasını sağlamasıdır.
Biz de size bu becerilerden 5 tanesini listeledik:
1) İletişim
Konu becerilere geldiğinde belki de bunların en önemlilerinden biri iletişim becerisidir. Fakat, aklınıza bu konuyla ilgili takılabilecek temel sorulardan biri “İletişim becerisi nasıl kazanılır?” olabilir. İletişim, sosyal bir beceri olduğundan, öğrenilmesi uzun bir süreç ve oldukça yoğun bir çaba gerektirir. Kendinizi bu alanda geliştirmek için, kendiniz hakkındaki güçlü ve zayıf yanları öğrenmeye başlayabilir, bunlar hakkında etrafınızdaki kişilerden geri bildirim alabilirsiniz. Bunun dışında etrafınızdaki insanları gözlemleyerek ve onları dinleyerek de bu yetinizi kuvvetlendirebilirsiniz.
2) Microsoft Office
Office programlarını bilmek, bu listenin en klişe becerilerinden biri olabilir, fakat bu programları efektif ve doğru bir biçimde kullanmayı bilmek sizi yarışa rakiplerinizin karşısında 1-0 önde başlatır. Özellikle konu Excel, Word ve PowerPoint olunca, bu programlarda harikalar yaratabilmeniz hanenize büyük bir artı olarak geçecektir. Bu becerinin en can alıcı kısmı ise Office programlarını her yerde ve istediğiniz zaman öğrenebilme imkanınızın çok geniş olmasıdır.
3) Deneyim
Her ne kadar, ilk defa işe başlayacak bir adaydan iş tecrübesi beklemek biraz absürt dursa bile günümüz dünyasında staj yapmak, derneklerde ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda çalışmak olabildiğince yaygınlaşmıştır. Bu yerler size %100 anlamda iş tecrübesi katmayabilir ama iş hayatını anlayabilmemiz için bir basamak oluşturur. Özgeçmişinde bu tür kuruluşlarda kazandığı tecrübelere yer veren kişiler ise işverenler tarafından çoğunlukla tercih edilir.
4) Organizasyon Becerisi
Organizasyon becerileri işe alım esnasında işverenlerin çoğunlukla adayda olmasını tercih ettiği becerilerden biridir. İş planlaması yapmak, yapılacak işleri her zaman güncel tutmak ve öncelik sırasına yerleştirmek, önemli belgeleri arşivlemek, proje yönetimi ve takım yönetimine hâkim olmak yüksek derecede organizasyon becerisi gerektirir ve bu yetenekler sizin sadece işe alınmanızı sağlamaz, aynı zamanda iyi başarılı bir lider ve yönetici olmanızı sağlar.
5) Müşteri Hizmetleri
İlk defa işe başlayan birçok çalışan sahada çalışmaya başlar. Sahada çalışmaya başlarken bir çalışanda olması gereken en önemli özelliklerden biri de müşterilerle iyi anlaşabilme becerisidir. Bu bölümde çalışırken işvereniniz sizden müşterilerin isteklerini ve sorunlarını anlamanızı; onlara göre en uygun teklifi ve çözümü sunmanızı beklemektedir. Bu beceriyi geliştirmenin en güzel ve en etkili yolu pratik yapmaktır. Ne kadar çok pratik yaparsanız, bu beceride o kadar geliştiğinizi fark edeceksiniz.
Senin de İlgini Çekebilir: Ar-Ge Departmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.