Biliyorsunuz ki gitgide can sıkıcı bir hale gelen online süreçte sorunları ardı ardına getiren birçok durum yaşıyoruz. Bozulan düzenler, tükenen umutlar, yalnızlaşma… Pandemi döneminin hastalık sebebiyle fizyolojik olarak etkileri görülse de psikolojik olarak yansıması da inkar edilemez bir gerçek. Çevremize dönüp baktığımızda kime sorsak bir olumsuzluk havası esiyor. İletişimsizlik, sosyalleşememek ve genel bir kapsama koyacak olursak da yalnızlaşmak; iyice psikolojimizi bozan durumlar. Sosyalleşmek ise bize en çok yardımcı olacak eylemdir. Yalnızlıktan kurtulma hissi, kafa dağıtma gibi sonuçlarla karamsarlıktan uzaklaşıp kendimizde daha pozitif bir bakış açısı yakalayabiliriz.
Daha olumlu bir bakış açısı yakalayamamamız için önümüzde tek bir engel var: Online olması yüzünden yaşadığımız içe kapanma. Bir sürü neden var. Mikrofonların açık kalması, seslerin karışması, alışamamak (o kadar zaman geçmesine rağmen) gibi birçok neden bu duruma etken rol oynamakta. Çevremizde illaki iletişim kurmayı unuttum.” dediğini duyduklarımız var. Kötü bir sonucu olarak da konu bulamamak. Örnek iletişim (!) deniyor buna. Tabii bu kendime öz eleştiriyi yaptıktan sonra bunun böyle devam etmeyeceğine karar vererek artık “Dur!” demem gerekti. Bunun için de çeşitli yollar keşfettim. Onları da sizinle paylaşmak, sizi bazı önerilere yönlendirip içinde bulunduğumuz sorunlara çözümler getirebilmeyi umuyorum.
-
Zoom
Pandemi dönemindeki kurtarıcımız olan Zoom’u hepimiz duymuşuzdur. Derslerde, toplantılarda ilk yardımımıza yetişen platform; arkadaşlar ya da yeni tanıştığımız insanlarla sosyalleşmek adına imdadımıza yetişiyor. Dilerseniz güzel ve uzun bir sohbet dilerseniz de oyun için ideal bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Sadece bunlarda da sınırlı değil. En sevdiğimiz özelliklerden biri olan ekran paylaşımıyla da internette ortak aktivitelere katılabilir ve eğlenceye online bir şekilde devam edebiliriz. Şimdi de Zoom’dan sponsorluk almış ya da ortaklık yapılmış gibi olmasın daha birçok uygulama önerisi de yapılabilir: Google Teams, Discord, Skype, Google Duo, Facetime, WhatsApp, Instagram…
-
Netflix Party
Baktığımızda çok etrafta duymadığımız ya da duysak bile çok görmediğimiz bir etkinlik ancak içeriği oldukça eğlenceli. Yapmanız gereken arama motorundan www.netflixparty.com sitesini eklenti olarak olarak yükledikten sonra Netflix’de istediğiniz film ya da diziyi seçerek “NetflixParty” uzantısı ile istediklerinizle izleyebilir ve sonrasında da yorumlama seansı ile de güzel bir etkinlik geçirebilirsiniz.
-
Kahoot
Kahoot arkadaşlar ya da belli bir grup ile çeşitli konularda zamana ve birbirinize karşı kıyasıya mücadele verdiğiniz quiz oyunu. Genellikle sınıflarda yabancı dil derslerinde kullanılsa da birçok konu hakkında testler bulunmakta hatta sizler de hazırlayabilmektesiniz. Genel kültür, coğrafya, tarih, bazı dizi ve filmler, kitaplar…
-
Online Oyunlar
Zaten artık hepimiz online oyuna bir kere bile olsa katılmışızdır. Bazen oyunların sohbet bölümünden bazen arka planda konuşurken bazen de görüntülü olarak konuşup oynarken karşılıklı birçok oyun oynamışızdır. Burada oyunlar, sağlığımızı riske atmadan eğlenmek için bayağı bir avantaj sağlıyor. Birçok oyun önerisi var etrafta. İnternetten araştırdığımızda da sık sık görürüz zaten.
Yazardan Öneri:
- Dead by Daylight: Korku türünde olan bu oyun kendi arkadaşlarınızla ekip kurarak kaçma konulu bir oyun. Canlı görüntüsü ve çeşitli karakterler ile sıkıcı zamanlarda ilaç gibi bir kurtarıcı.
Bu öneriler tabii ki daha fazla artırılabilir. Siz değerli okuyucuların daha birçok önerisi de olabilir. Benim sunduklarım ve türevleri şimdilik bu kadardı. Umarım öneriler sizlerin eğlenmesini sağlar ve bu süreçte yalnızlık hissinden kurtulmanızı önler. Sizlere şimdiden iyi eğlenceler ve sağlıklı günler dilerim.
İlginizi çekebilir: Podcastlerin Yükselişinin Arkasında Yatan Sebepler