Çağımızın dijitalleşmesi ile birlikte birçok iş, staj veya programlara önceden oluşturduğumuz CV dökümanlarımız ile başvuruyoruz. Tabi bu durum her iş yeri veya pozisyon için aynı şekilde ilerlemiyor. Bazı şirketler ise başvurunuzu tamamlamadan önce son bir adım olarak sizden ön yazı yani Cover Letter isteyebiliyorlar. Çoğu aday yabancı olduğu ön yazı aşaması hakkında pek fazla bilgiye sahip değil. Bu yazımda sizlerin bir ön yazı nasıl yazılmalıdır? İçeriğinde neler olmalıdır? gibi sorularınıza dair cevaplar ve öneriler vereceğim.
Ön Yazının Amacı Nedir?
Kendinize uygun bir iş bulduğunuzda ne kadar heyecanlandığınızı ve olabilecek en güzel şekilde hazırlanmış CV’niz ile başvurduğunuzda çoğu aday bunun yeterli olduğunu düşünür. Bu nedenle istenen ön yazının mantığını anlamlandıramazlar. Ön yazı cv’nizin yanında bu pozisyon için neden uygun olduğunuzu, başvurma niyetinizi ve bu pozisyondan ve şirketten beklentilerinizi belirttiğiniz ve sizi diğer adaylardan farklı değerlendirilmenizi sağlayacak bir metindir.
Ön Yazınızın Etkili Olması İçin 4 Öneri
-
Tekrara Girmeyin
Unutmayın ki ön yazı zaten özgeçmişinizle ek olarak gönderilen kısa bir metindir. Bu noktada halihazırda özgeçmişinizde detaylı şekilde bahsetmiş olduğunuz deneyimlerinizden tekrar bahsetmeyin. Ön yazı sizin özgeçmişinizin kısaltımış bir hali değildir. Bu yüzden özgeçmişinizin ile arasında farklılık olmasına dikkat edin.
-
Sabit Bir Ön Yazı Olmasın
Özgeçmişiniz sahip olduğunuz deneyimleri eklemediğiniz sürece sabit kalabilir ve başvurduğunuz çeşitli pozisyonlar veya şirketler için aynı olabilir. Fakat bu yazı yapısı ve amacı itibariyle başvurulan pozisyona ve şirkete ait olmalıdır. Veri analisti ve tedarik zinciri yöneticisi pozisyonları için aynı ön yazıyı kullanmamalısınız. Çünkü bu pozisyonlara göre ortaya çıkan özelliklerinizde farklı olacaktır.
-
Tutarlı Bir Uzunlukta Olmalı
Ön yazı 1 sayfayı geçmemeli ve kullandığınız cümleler birbirlerini tamamlamalıdır. Birbirinden kopuk cümleler sizin için olumsuz bir ön değerlendirmeye neden olacaktır. Uzun bir metni cümleleri ard arda sıralamaktansa ön yazınızı birkaç paragraf halinde yazabilirsiniz. Paragraflar arasında geçişi yaparken dikkat etmenizi öneririm. Birden birbirinden bağımsız konulara atlamak yine takibi zorlaştırır.
-
Yeteneklerinden Bahset
Yukarıda da bahsettiğim gibi her ön yazı sizin başvurunuza göre değişiklik gösterir. Bunun en büyük nedeni de bu iş ilanlarının farklı sektörlerde veya farklı pozisyonlarda olmasıdır. Ön yazınızı yazıp yollamadan önce ilanın sizden isteği yeteneklere dikkat edin. Eğer bu yeteneği barındırıyorsanız mutlaka bunu ön yazınızda bahsedin. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus var ki o da üstünkörü anlatmamak. Eğer daha önce SAP uygulaması ile ilgili bir deneyiminiz varsa bununla ilgili ne yaptığınızı, nerede kullandığınızı ve ne amaçla kullandığınızı belirtmeniz oldukça önem taşır. İşveren sizin konuya ne kadar hakim olduğunuzu anlayabilir ve sizi diğer adaylardan çok daha farklı kılar.
Bu yazımda sizlerle birçok öğrencinin gerek staj gerekse iş başvuruların da karşılaştığı ve yeterli bilgiye sahip olmadığı ön yazı konusu hakkında öneriler sundum. Özetlemek gerekirse kısa, tutarlı ve amaca yönelik ön yazılar oluşturarak birçok iş görüşmesinde ön plana çıkabilir ve harika fırsatlar elde edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Geleceğin İş Arama Deneyimi Ile Tanış! Youthall’da ChatGPT Entegrasyonu Yayında!
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.