Tebrikler! Tüm zorlukları muhteşem bir şekilde aşarak ön yazınızı en son haline getirdiniz. Geçmişteki bütün tecrübelerinizi yazdınız, yaratıcı ve dikkat çekici bir giriş yaptınız ve güzel bir notla sonlandırdınız. Artık “Gönder” tuşuna basarak ön yazınızı yollamaya ve hayalinizdeki işe bir adım yaklaşmaya çok yakınsınız. Ama yazınızı göndermeden önce eksik bir nokta olmadığına emin olmalısınız, gerekirse üstünde son bir düzenleme daha yapmanız gerekebilir.
Neleri iki kere kontrol etmeniz gerektiğinden emin değil misiniz? Sizin için faydalı olacak her şeyi aşağıda listeledik:
1) İşe Alım Müdürünün Adı
Öncelikle doğru kişiye hitap ettiğinizden emin misiniz? Ön yazınızın girişinde genel bir hitap şekli kullanmaktan kaçının. En doğrusu yazıyı yolladığınız kişinin ismini araştırmak ve ona kendi ismi ile hitap etmektir. Böylece ön yazınızı kişiselleştirmiş, araştırma yaptığınızı göstermiş, ve yazınızın herkese gönderdiğiniz “kopyala – yapıştır” bir yazı olmadığını ispat etmiş olacaksınız.
2) Şirketin Adı
Kafanızın başvuru yaptığınız sayısız şirket ismi ile dolu olduğunu düşünecek olursak bu hayli önemli bir nokta. Sadece isim doğru mu diye kontrol etmemelisiniz. Şirket ismini imla kurallarına uygun şekilde yazdınız mı? Yazdığınız isim gerçekten şirketin tüm ismini içeriyor mu? Şirketin ismini bu şekilde düşünerek yazmanız yazınızın okunma olasılığını artıracak.
3) İletişim Bilgileriniz
Kusursuz ön yazınıza rağmen işe alım müdürü size ulaşamasa ne kadar korkunç olurdu değil mi? Bu olasılığı yok etmek için adresinizi, numaranızı, e-mailinizi veya diğer iletişim kanallarınızı doğru şekilde eklediğinizden emin olun.
4) Tarihler
Genel bir ön yazı formatınız varsa tarihleri güncelleyip güncellemediğinizi kontrol edin. Bir yıl önceki ön yazınızı düzenleyip yollayacağınızı düşünelim. “Bir yıl önce X şirketinde staj yaptım.” İfadesini “iki yıl önce” olarak düzeltmelisiniz. Ayrıca resmi formatta tarihlerin sol üst köşeye yazıldığını unutmayın. Yazıyı tamamen bitirip yolladığınız tarihi sol üste yazmalısınız. Bugün yazdığınız bir yazıyı yarın yollayacaksanız tarih yarının tarihi olmalı, aman dikkat! 😉
5) Uzunluk
Ön yazınız için şirketin belirlediği herhangi bir karakter sınırlaması var mı ya da belli bir uzunluktan sonra yazınızı bitirmeniz mi gerekiyor? Kelime sayısı konusunda emin olabilmek için yazı yazdığınız programın kelime sayacını kullanabilirsiniz.
6) Format
Herkes aynı programların aynı sürümlerini kullansa, hatta sizinle aynı bilgisayarı kullansa süper olurdu. Ama bu mümkün değil maalesef. Bu demek oluyor ki sizin özenle düzenlediğiniz ön yazınız işe alım müdürünün bilgisayarında o kadar da güzel görünmeyebilir. Bu ihtimalden kurtulmak için ön yazınızı PDF formatında yollayın, böylece sabit bir yazı görünümü elde edersiniz. Son olarak emin olmak için yazınızı iki farklı bilgisayarda kontrol edin.
7) Dil Bilgisi ve Yazım Kuralları
Dil bilgisini ve yazım kurallarını doğru şekilde uygulamak bazen kabusa dönüşebilir. Bunun için ön yazınızın çıktısını alın ve hatalarınızı düzeltmek için yazıyı bir kere daha okuyun. Kelimeleri gerçekten doğru anlamında kullandınız mı? “De”, “mi” ve “ki” lerin yazımına dikkat ettiniz mi? Noktalama işaretlerini doğru kullandınız mı? Bir hatanızdan dolayı işe alım müdürü yazınızı okumaktan vazgeçebilir, hele ki başvuru yaptığınız staj için güçlü iletişim becerileri aranıyorsa.
Evet, artık mükemmel ön yazınızı yollayabilirsiniz. Size güveniyoruz 😉