Kişisel gelişimin en temel noktası, kişinin kendini tanımasıdır. Kişisel gelişim; hedeflerimize ulaşmada bizi motive eden birçok teknik ve strateji içeren süreçtir. Başkalarıyla iyi ilişkiler kurmada adımlar atmaktır. Ve içimizdeki olumsuz düşünce, yargı ve inanç kalıplarını değiştirerek olumlu olan yeni düşünce, yargı ve inanç kalıplarını benimsemektir.
Güçlü bir kişisel gelişimde şans, motivasyon, kurumu sevme, üretme gibi bir çok faktör rol oynar. Ancak gelişim bu kadar kısa kapsamlı bir konu değil. Detaylıca gelin bir inceleyelim. 🙂
1) Kendini Tanıma- Kişilik Envanteri
-Bölümümden mezun olduğumda önümde bir çok farklı alanda kariyer seçebilme imkanı var ama hangi alana yöneleceğimi henüz bilmiyorum. Yanlış bir alan seçip mutsuz olmak istemiyorum. Ne yapabilirim?
-Üniversitede kazandığım bölüm çok da istediğim bir bölüm değildi. Bu işi yapıp yapamayacağımdan emin değilim. Nasıl emin olurum?
Bu tür sorularla karşılaşmamak için birçok firmanın yaptığı kişilik envanter raporu : D.I.S.C. kişilik envanter raporudur.
Peki bu rapor neleri kapsar?
*Baskın Profiliniz
*Destekleyen Profiliniz
*Güçlü ve zayıf yönleriniz
*İş yaşamındaki süreçlerinizde nasıl aksiyon alacağınız
*Nasıl motive edildiğiniz
*Takım ile çalışmalarınız
*İlişki kurma beceriniz
*Verimliliğiniz
Böylece kişilik envanteri sayesinde kendinizi tanıyabilir, ilgi alanlarınızı öğrenebilirsiniz.
2) Staj
Staj; herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve bukimsenin, meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir. Staj iş hayatının küçük bir provasıdır. Öğrenciyken çalışmak, tecrübe edinmek mezun olunduğunda başlıca tercih sebebidir.
3) Dil
Bazı insanlar için öğrenilmesi güç gelebilir ama çağımız koşulları gereği bu globalleşen dünyada 2.dil bile artık yeterli değil. İş hayatında İngilizce’nin yanında artı bir dil daha öğrenmenin size çok büyük katkısı olacaktır.
4) Network
Çevremizdekiler olmadan biz neyiz?
Bazen evet şans büyük bir rol oynayabilir ama özellikle özel sektör düşünenler için çevrenin büyük bir katkısı olacaktır. Bundan dolayı üniversite yıllarınızda okurken farklı bölümlerden arkadaşlar elde etmeye özen göstermelisiniz.
5) Referans
Psikolojide, gelecekteki performansın en iyi kanıtının geçmiş performans olduğu düşüncesi oldukça yaygındır.
Şirketler, eleman alımı sırasında karşılıklı görüşmelerin ve testlerin tamamlanmasını takiben genellikle adaydan referans ve referans mektubu sunmasını isterler. Bunun altında yatan esas neden, adayın görüşmeler sırasında aktardığı bilgilerin doğruluğunu test etmektir.
Her şeyden önemlisi referans mektubu istenecek kişinin öncelikle;
* hakkında referans verilecek kişi ile bire bir çalışmış,
* o kişiyi iyi tanıyan ve özelliklerini bilen,
* o kişi ile arasında olumlu ve sıcak bir ilişkisi olan,
* mektubun gönderileceği kişi ya da kurumca sözüne güvenilebilecek bir kişi olmasıdır.
6) Sosyal Ağlar
İK uzmanları çoğu zaman kullanılan sosyal ağlara büyük önem veriyor. Bu nedenle kullandığınız sosyal ağ profillerinizin profesyonel olmasına bir tık özen göstermenizi öneririz.
7) Takım Arkadaşlığı
Özellikle öğrencilik yıllarında üye olunan kulüpler, kurumlar gibi aktif rol oynadığımız bir uyum söz konusu dile gelmiştir. İş hayatında da firmalar açısından takım çalışması takım uyumluluğu önem taşır. Ne kadar tecrübe o kadar uyum. Kısacası Kulüpler büyük etken oluyor.
8) Hayal Ve İnovasyon
Bir başarı hikayeniz vardır veya yoktur. Ama en önemlisi, ister başarın ister başaramayın bir hayalinizin olmasıdır. Şirketler açısından düşünecek olursak herkes başarı ister bunun içinde inovasyon gereklidir. Örneğin:gönüllülük projeleri,genç yetenek kampüs sunumları…
9) Farklı Kılan Şey: YETENEK
Peter Drucker’ın dediği gibi ‘’Takipçisi olan liderdir.’’ iyi bir lider her şeyden önce özgün ve mantıklı biridir. Bu mantık çerçevesinde temel yeteneklerimizin farkında olup güçlü ve güçsüz yönlerimizi bilmeliyiz.
10) Girişimcilik ve Fırsatçılık
Evet şimdi iyi bir girişimli olduğunuzu farz edelim öyle iyi bir girişimcisiniz ki melek yatırımlar gerçekleştiriyorsunuz. Bu önemli bir şey evet ama her şeyden önce hayatınızda belirli bir fırsatlar karşınıza çıkabilir bunu doğru zaman ve doğru yerde kullanırsanız göstermiş olduğunuz girişim, güçlü bir girişim ve güçlü bir gelişim olacaktır.
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları