Etkili bir CV ile işverenin gözünde daha ilk aşamada pozitif bir imaj oluşturmanız mümkün. Peki, başvurularınızda ne kadar istekli ve bu iş için en uygun kişi olduğunuzu belirteceğiniz bir yazının ne kadar etkili olabileceğini hiç düşündünüz mü? Evet, şimdi sizi iş başvurularınızda bir adım öne taşıyabilecek bir mektuptan bahsedeceğiz: Niyet mektubu…
Niyet Mektubu Nedir?
Niyet mektubu, (Letter of Intent) kendinizi işverene detaylıca anlatabileceğiniz bir başvuru aracıdır. Başvuracağınız iş ilanlarında niyet mektubunu gereklilik olarak görebileceğiniz gibi kendi isteğinize bağlı ve CV’nize ek olarak da gönderebileceğiniz bir metindir. Niyet mektubunun işlevinden bahsetmek gerekirse, bu mektup sizin başvuracağınız pozisyon için en uygun aday olduğunuzu ve şirkete olan ilginizi belli etmeye imkan tanımaktadır. Yetkinlikleriniz, deneyimleriniz ve başarılarınızın kombinasyonu ile oluşturacağınız bu belge ile işverenin ilgisini çekebilir ve başvurularınıza artı değer katabilirsiniz. Ek olarak niyet mektubunu sadece iş başvurularında kullanabileceğinizi düşünmeyin; yüksek lisans, doktora gibi akademik amaçlar için de yazılmaktadır.
Niyet Mektubu (Letter of Intent) Hazırlayalım!
1. Resmi bir selamlama ile başlayın.
Selamlama bölümünde resmi bir dil kullanılması oldukça önemlidir. Bu bölümde günlük yaşamda kullandığımız; ‘‘selamlar’’, ‘‘merhaba’’ gibi selamlama sözcüklerini kullanmak kesinlikle doğru değildir. Profesyonellikten uzak bir selamlama, işverenin hakkınızda negatif düşüncelere kapılmasına sebep olabilir. Şimdi sıra doğru bir selamlama ile niyet mektubunu yazmaya başlamakta… Başvuru yapacağınız şirkette başvurunuzu kimin inceleyeceğini biliyorsanız yetkili kişinin ad-soyadını kullanarak ve ismin başına ‘‘sayın’’ sözcüğünü ekleyerek resmi bir selamlama yapmanız mümkün. Tam tersi bir durumda, yani başvuracağınız şirkette sizin başvurunuz ile ilgilenecek olan kişi veya kişiler hakkınızda bilginiz yok ise ‘‘ilgili makama’’, ‘‘ilgili kişiye’’ şeklinde bir selamlama ile başlayabilirsiniz.
2. Giriş bölümü oluşturun.
Ad-soyadınızı belirterek giriş bölümünü oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ardından okuduğunuz veya mezun olduğunuz okul, bölüm ve sınıf bilgilerinizden kısaca bahsedin. Son olarak bu mektubu yazma amacınız ve hangi pozisyonu için başvuru yaptığınızı ekleyin.
3. İkinci paragrafta ne kadar istekli olduğunuzu belli edin.
Bu bölüm mektubunuzun asıl amacını ortaya koyduğunuz, ne kadar istekli olduğunu ifade ettiğiniz bölüm olacaktır. Burada başvuruda bulunacağınız şirket için en uygun aday olduğunuzu işverene hissettirmeniz gerekir. Deneyimleriniz, bilgi ve becerilerinizi bu bölümde belirtebilirsiniz. Ek olarak diğer adayların arasından sizi öne çıkaracağını düşündüğünüz yetkinliklerinizden özellikle belirtmelisiniz. Sahip olduğunuz yetkinlikler ve hedefleriniz ile şirketin hedefleri arasında bağlantı kurmanız artı değer oluşturacaktır. Şirketin vizyon ve misyonuna ne kadar hakim olduğunuzu da ekleyebilir, bu bölümü birkaç paragrafa bölebilirsiniz.
4. Son paragrafta haber bekleyeceğinizi belirtmeyi unutmayın.
Giriş bölümünde olduğu kadar, son bölümde de işveren üzerinde bıraktığınız etkiler oldukça önemlidir. Pozitif bir etki için bir cümle ile kendinizi özetleyerek akılda kalabilirsiniz. Ardından teşekkürlerinizi iletin ve işverenden geri dönüş beklediğinizi bildirin ‘‘Başvurumun detayları hakkında sizinle yüz yüze görüşmek isterim’’ şeklindeki ifadelere yer verebilirsiniz.
5. Resmi bir kapanış ile mektubu noktalayın.
Kapanışınızda da resmiyeti sürdürecek ifadelere yer vermeniz oldukça önemlidir. Burada ‘‘saygılarımla’’, ‘‘içtenlikle’’ gibi kelimeler kullanabilirsiniz. Ardından ad-soyadınızı ekleyerek mektubunuzu tamamlayın.
Niyet mektubu (Letter of Intent) hazırlarken unutulmaması gerekenler
- Niyet mektubunuzu hazırlamadan önce başvuruda bulunacağınız şirketi detaylıca araştırın.
- Kendinizi anlatırken uzun cümleler tercih etmeyin ve hakkınızda gerçeklikten uzak bilgilere yer vermeyin.
- Yazım kurallarına dikkat ederek ilerleyin.
- Niyet mektubunuzu başvurduğunuz pozisyona özel olarak hazırlayın.
- Niyet mektubunuzun 400-600 kelime olmasına özen gösterin.
- Yetkinliklerinizden bahsederken somut örnekler ile kanıtlamaya çalışın.
- Paragraflarınızda resmi dilden uzaklaşmayın.
- Sayfanın sol üst köşesine iletişim bilgilerinizi eklemeyi unutmayın.
İlginizi çekebilir: Veri Bilimi Nedir? Veri Bilimi Nasıl İşler?