NFT Müzik Nedir? Sanatçılar Neden NFT Müzik Yapmaya Başladılar?

Henüz adını dünyaya yeni yeni duyurmaya başlayan NFT, şimdi de müzik sektöründe adından söz ettiriyor. Spotify ve Apple Music gibi müzisyenlerin eserlerini yayınladıkları platformların çoğu, müzisyenlerin elde ettikleri gelirden büyük bir kesinti yapıyor. Blok zincir teknolojisine müzik sektöründe de duyulan ilgiyle beraber, müzisyenlerin gelirlerinden herhangi bir kesinti alınmadan şarkılarını yayınlayabilecekleri yeni platformlar yüz üstüne çıkıyor. Bu platformlar arasında ise Katy Perry’in de destekçisi olduğu Audius şimdilik ön planda. 

Spotify ve benzeri şarkı platformlarında müzisyenlerin para kazanması bir hayli zor. Yayın başına aldıkları ücret kuruşlarla hesaplanıyor. 2019 ve 2020 yıllarının verilerine bakıldığı zaman bu yayınlanma sayılarının %1 ‘lik kesimde bulunan sanatçılara gittiği gözlemleniyor. Çoğu başarılı sanatçı ise bu durumda faturalarını ödeyecek kadar bile bir gelir edinemiyorlar ve para kazanmak için başka yöntemler de bulmak zorunda kalıyorlar. 

Çoğu müzisyen ise NFT üzerinden satışlarını yapmaya başladı bile. Şu ana kadar 140 sanatçının 350’den fazla kayıt satarak toplam 1 milyon dolardan fazla para kazandığı biliniyor. Ancak bu müzisyenlerin NFT satış yapma sebebi, en çok dinlenilen sanatçı olmak değil. Aslında bu müzik endüstrisini yıllarca domine etmiş olan plak şirketi sisteminden kurtularak, daha özgür bir şekilde sanatlarını yayınlayabilmek istiyorlar.

NFT’ler Plak Şirketlerinin Yerini Tutabilir Mi?

‘’Spotify üzerinden  bedavaya dinleyebileceği bir şarkı için kim neden para versin ki?’’ diye düşünebilirsiniz ki bu çok normal. Fakat NFT müzikleri satan alan çoğu insan, bu şarkıları dinlemek için bunu yapmıyor. Hatta müzik ile ilgileri hiç olmayabilir bile. Bu kayıtlara binlerce dolarını harcayan insanlar ise genellikle bunu yatırım amaçlı yapıyor. Aynı zamanda belli bir ideolojik hamle sayılabilecek bu eylemi yapan kripto meraklıları, NFT müzik piyasasına yatırım yaparak bu sektörün önünü açmaya çalışıyorlar. 

Bu sektörde 177 bin dolardan fazla yatırım yapmış olan ve aktif olarak 45 şarkıdan fazla kayıt satın alan NFT koleksiyoncusu Brett Shear ise , NFT müzik kayıtlarına sahip olmanın çok farklı bir duygu olduğunu ve müzik NFT’lerinin ilerde şu ana kıyasla çok daha fazla değerli olacağını düşündüğünü belirtiyor. 

Her ne kadar onlarca avantajı olsa da, NFT müzik büyük bir ihtimalle asla geleneksel plak şirketlerinin yerini tutmayacak. Şu an için hayatımızda çok yeni bir kavram olarak ortaya çıkan NFT’nin, aktif 381 milyon kullanıcısı olan Spotify ile yarışması şimdilik çok zor görünüyor. NFT müzik piyasasının çok kapsamlı bir hale gelmesini engelleyen birçok durum var. Teknolojiyle arası iyi olan sanatçıları ön plana çıkaracak olan bu sistem, her sanatçı için de uygun değil maalesef. Her ne kadar çok yenilikçi bir fikir olsa da, şu an kullanışlı olmaktan çok kavramsal bir olgu gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir: NFT Ve Modern Sanat

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın