Ünlü Yunan filozofu Epiktetos’un “Doğa bize iki kulak ve yalnızca bir ağız vermiş, daha çok dinleyelim ve daha az konuşalım diye.” sözünü duymuş muydunuz? İşverenler her zaman kurumlarının hedeflerini ve amaçlarını iyi kavramış olan stajyerlerle çalışmak isterler. Söylediklerini iyi dinlemeniz ve hızlıca anlamanız gerekir. Kendinize değil şirkete odaklanmanızı beklerler.
İş görüşmelerinde mülakatı yöneten kişi, mülakata katılan kişiden daha fazla konuştuğunda iş teklifi verilme ihtimalinin arttığını biliyor muydunuz? Mülakatı yapan kişileri kendilerinden ve şirketten bahsetmeye teşvik ettiğinizde onların gözüne daha çok girmiş olursunuz. Şirketler aktif bir konuşmacıdan çok aktif bir dinleyiciyi tercih ederler. Güzel sorular sorarak şirketle gerçekten ilgilendiğinizi ve onların ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştığınızı gösterebilirsiniz. Sadece sorularınızla ve davranışlarınızla bile o şirkette iyi bir iş çıkarabileceğinizi onlara kanıtlayabilir, iyi bir ilk izlenim bırakabilirsiniz.
Peki, mülakatı yapan kişiyi normalde yapması gereken iş olan size soru yöneltmekten alıkoyup onun şirket hakkında konuşmasını nasıl sağlayabilirsiniz?
İşte size birkaç güzel soru örneği:
- Beni işe almayı tercih ederseniz, size yararlı bir stajyer olabilmek için neler yapmamı önerirsiniz?
- Yaz dönemimi bu şirkette geçirmenin beni çok geliştireceğine inanıyorum. Daha önceki stajyerlerin şirkete ne kadar verimli olduğundan ve nasıl katkılar sağladığından bahsedebilir misiniz?
- Şirketin işleyişini kısaca anlatabilir misiniz? Stajyerlerin bu süreçteki yeri nedir?
- Bir stajyerden beklentilerinizi özetleyebilir misiniz?
İşverenlerin görüşlerini tam anlamıyla kavrayabilmeniz ve fikir oluşturabilmeniz için yukarıda listelediğimiz soruları ve türevlerini kullanabilirsiniz. Kendinizle ilgili önerileri de dikkatle dinlerseniz işi alamasanız da bir mülakatla bile kendinize çok şey katabilirsiniz ve sonraki mülakatlarınızda bu deneyimlerinizle daha etkili olabilirsiniz. Son olarak mimiklerinizle ve göz temasınızla karşınızdakini tüm dikkatinizle dinlediğinizi göstermeye çalışın. Karşınızdaki kişi onun söylediklerine değer verdiğinizi görmek isteyecektir. Sözünü kesmemeye dikkat edin, sakin konuşmaya çalışın. Açık görüşlü olun ve olumsuz eleştiri yapmamaya özen gösterin. İyi bir kariyer ile etkili bir dinleyici olmak paralellik gösterir. Üst düzey yöneticilerin hepsinin ortak özelliklerinden biri iyi birer dinleyici olmalarıdır. İletişim kabiliyetinizi güçlendirmek sizi iş hayatınızda her zaman bir adım ileriye taşıyacaktır.