Microsoft İnsan Kaynakları uzmanı Yaprak Metin, ”How to Rock Interview” adlı etkinlikte mülakatlar hakkında bilmemiz gereken tüm detayları bizlere aktardı.
Öğrenciler için 3. sınıfta başlayan zorunlu stajları beklemeden her yaz, özellikle de uzun dönem, staj yapmış olmanın kariyer hayatımızda büyük bir önem taşıdığını belirten Yaprak Hanım, son sınıf öğrencileri için de girmek istedikleri sektörü ve departmanı çok iyi araştırmaları gerektiğini vurguladı.
Şimdi sizlere aktaracağımız bilgiler altın değerinde; çünkü klasik mülakat bilgilerinden oldukça farklılar…
Her Mülakat Bir Tecrübe!
Girdiğimiz her mülakata bir ders gözüyle bakmalıyız. Ayrıca mülakatların ardından kendimizi geliştirecek analizler yapmalı ve verdiğimiz cevapları muhakeme etmeliyiz. Bunlar bizi bir sonraki deneyim için daha güçlü kılacak püf noktalarıdır.
Nasıl Başlarsak Öyle Gider!
Gerçekten çok doğruymuş bu söz. İş hayatına hangi şirkette ve hangi pozisyonda başladığımız çok önemli. Çünkü ilk işimiz, kariyer çizgimizin başlangıcı olacak ve doğru yollara girmemiz için bize rehber olacak.
Akademisyenlik Düşünenler Dikkat!
Mezun olduktan sonra kariyerinizi akademisyenlik yönünde geliştirmeye karar verdiyseniz Yaprak Hanım’ın tavsiyesi; birkaç senelik özel sektör tecrübesinin ardından bu kararı vermeniz yönünde. Sektörle akademik hayatınızı harmanlayabilir ve bu sayede öğrencilerinize daha yararlı olabilirsiniz. Unutmayın, öğrencilerin en çok buna ihtiyacı var.
Telefon Mülakatlarında Sesiniz Enerjinizdir!
Eğer bir telefon mülakatına katıldıysanız, beden dilinizi karşı tarafa aktaramaz ve onunla göz teması kuramazsınız. Sizin için bu büyük bir eksidir; ancak şimdi vereceğim tüyolarla eksileri artıya çevirebilirsiniz. Tüm enerjinizi sesinize yansıtarak, iyi bir dinleyici olarak ve karşınızda görüşme yaptığınız kişi varmışçasına konuşarak bu mülakatı başarıyla tamamlayabilirsiniz.
Mülakatlarda Sizi Öne Çıkaracak İpuçları
Mülakatlarda proaktif bir kişi olduğunuzu göstermeniz son derece önemlidir. Çünkü daima gelişen, büyük pazarlardaki şirketler kendilerine uygun adayların, kendini iyi ifade eden ve gelişmeye açık kişiler olmasını istiyorlar.
Mülakat öncesi; şirketin genel yapısını, pazar payını, rakiplerini, çalışan sayısını, genel müdürünü araştırmalı ve girmek istediğiniz pozisyonun tüm ayrıntılarına hakim olmalısınız. Hatta görüşme yapacağınız kişilerin Linkedin profillerini incelemelisiniz.
Gelelim Mülakat Türlerine…
- Yetkinlik Mülakatları
Amaç, genellikle sizin roller arası geçişlerdeki esnekliğinizi ölçmektir. Takım çalışmalarında nasıl davrandığınız, çalışma pozisyonunuz dışında kendinizi nasıl geliştirdiğiniz gibi nitelikler ölçülür. Yine iyi bir dinleyici olmanız, başkalarının fikirlerine önem vermeniz istenir. Ayrıca verdiğiniz kararlarda gösterdiğiniz sağlam irade size büyük bir artı katacaktır. Bu mülakatlarda yaptığınız stajlarla ve katıldığınız projelerle ilgili sorular da gelebilir.
2) Grup Mülakatları
Grup mülakatlarında size bir olay verilerek sunum yapmanız istenir. Sunumlar dil yeterliliğinizi ölçmek için genelde İngilizce olarak istenir. Sunumlarınız en fazla beş slayt ile yenilikçi tarafınızı göstereceğiniz, satışlar için stratejiler belirleyeceğiniz ve bitiminde bir sonuca ulaştırabileceğiniz şekilde hazırlanmalıdır. Eğer sunumunuzu İngilizce olarak yapacaksanız, dilinizi tartışma becerisi yönünden de bir hayli geliştirmeniz gerekmektedir. Ek olarak grup içinde takındığınız tavırlar, diğer katılımcıların fikirlerine karşı olan tutumunuz gözlemlenir. Bu mülakatlarda eşit süre kullanımının da önemli olduğunu unutmayın ve zaman yönetimine dikkat etmelisiniz.
3) Brainteasers
Google, Amazon gibi büyük şirketlerin yanı sıra birçok danışmanlık şirketinin de başvurduğu bir yöntem. Sorunları çözmedeki başarınızı ölçmeye yönelik sorularla donatılmış bu mülakat türünü atlatmanın yolu; önceden konuyla ilgili deneyim kazanmış olmaktır. Bunu da internetteki birçok brainteasers sitesi aracılığıyla yapabilirsiniz.
Son olarak şirketlerin değerlendirme kriterlerine değineceğim. Mülakatlara zamanında katılmış olmak çok mühim. İyi bir dinleyici olduğunuzu göstermeniz, tecrübelerinizi aktarmadaki başarınız, başvurduğunuz şirket ve pozisyon için güçlü bir neden sunabiliyor olmanız ve kendinizi iyi ifade etmeniz mülakatlardan alnınızın akıyla çıkmanızı sağlayacaktır.
Hepinize başarılı mülakatlar dileriz şimdiden… 🙂
İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.