Üniversite mezunları üniversite mezunu olmayanların öğrendiği terminolojinin iki katını öğreniyor. Üniversitelerde öğretilmeyen şey ise kariyer mülakatlarına nasıl hazırlanılacağıdır. Evet kariyer büroları var ama sahte! Hala gerçek anlamda aktif değil. Mülakatlarda rakiplere nasıl fark yaratılır işte cevaplar!
Mülakat sırasında bütün kariyeriniz o ana odaklı olduğundan dolayı heyecanlı olmak tamamen normaldir. Bununla birlikte mülakatta hazırlıklı olmaktan daha iyi bir şey yoktur. Bir sınava hazırlıksız gitmezsiniz değil mi, fark nedir?
Mülakatta İlk İzlenimler Önemlidir
İlk izlenimler çok önemlidir. Mülakatçıların göreceği ilk şey sizin başvurunuz, becerileriniz, CV deki görünüşünüz ve fiziksel görünüşünüz. İşe yaramasını sağlayın. Şimdi özgeçmişinizden başarı hikayelerini yazabileceğiniz ve onları gerçek dünyaya uygulayabileceğiniz zamandır. Ayrıca bu kurum için iyi bir kültürel uyum sağlayıp sağlamayacağınızı görme fırsatı.
Peki mülakatı yapan kişi ile nasıl iletişim kurarsınız ve onlara takım için doğru insan olduğunuzu gösterirsiniz?
- Sözsel Olmayan ipuçları – Sıkı bir tokalaşma, iyi bir duruş, göz teması ve de gülümseme önemlidir. Bunlar mülakatçınız ile sahip olacağınız ilk etkileşimler, o yüzden onları göz önünde bulundurun!
- Enerjileriyle eşleşin – Hızlı bir şekilde mülakatçının enerjisini okuyabilmelisiniz. Konuşma, hız ve mimiklere bakın… Onlarla eşleşmek bir uyum oluşturur. Ne yaparsanız yapın, fazlaca yapmayın!
- Sorular sorun – İlgiyi göstermenin daha iyi bir yolu yok.
- Ortak bir şey bulun – Onlar sizin profilinize baktı, siz de onlarınkine bakın. Sosyal medya ile öğrenilebilecek çok şey var, bu yüzden mülakat öncesi biraz internette vakit geçirin.
- Bir hikaye Anlatın – Herhangi bir dinleyiciyi ele geçirmenin en iyi yollarından biri de hikaye anlatmaktır. Bu onları sizin dünyanıza çeker.
Mülakatçıyı heyecanlandırmak ve de biraz karmaşık mı hissettirmek istiyorsunuz? Dale Carnegie’nin kitabı “How to Win Friends and Influence People” açın: biriyle onun hakkında konuşun ve de sizi saatlerce dinlesinler. Eğer onları açabilirseniz, size açılabilirler. Mülakatçı ne kadar çok açılırsa, sizin o kadar konuşacak şeyiniz olur.
Mülakatta Ne Söylenmemeli?
Ne söylenmesi gerektiğini bilmek ne söylenmemesi gerektiğini bilmek ile aynı önemi taşır. Mülakatçılarınızın isimlerini yanlış söylemek veya bomba gibi espriler yapmak bir yana, ayağınızı ağzınıza yerleştirebileceğiniz senaryolar da var. Rahat bir şekilde Google’da aranabilecek “hastane ne zamandır burada” gibi sorular sormayın. Hiçbir zaman “size soracağım bir sorum yok” demeyin. Bu tamamen şöyle yorumlanabilir: umursamıyorsunuz, hazırlıklı değilsiniz, çok özgüvenlisiniz, hevesli değilsiniz, mülakata ve mülakatçıya saygınız yok.
Herhangi bir sorunuz olup olmadığı sorulduğunda bu göze çarpma zamanıdır. Unutmayın ki benzer ve de rekabetçi deneyim ve özelliklere sahip onlarca sizin gibi aday var.
İşte mülakatçının sizin hakkınızda heyecanlanması için sorabileceğiniz birkaç soru:
-
- Bir çalışandan beklentileriniz nelerdir?
- Denetleme stili nedir? İyi bir uyum olup olmadığını anlamanın başka bir fırsatı.
- İdeal bir çalışanı bana tanımlayabilir misiniz? Evet, bu temel şey! Beklentileri önceden anlamak doğru uyum olduğunu anlamanıza yardımcı olacak ve sizin de başarmak ve devam etmek için neye ihtiyaç duyduğunuzu görmenizi sağlayacak.
- Bu şirkette ortalama bir gün nasıl geçer? Bu sizin sadece tipik bir güne dair bilgi almanızı değil aynı zamanda mülakatçının da biraz kendilerinden bahsetmelerini sağlar ve insanlar kendileri hakkında konuşmaya bayılırlar.
- Burada x işi nasıl yapılır? Bilemeyecekleri için cevaplaması çok kolay değildir. Ama bu kurumun yönetimsel süreçlerine olan ilgiyi gösterir. Bu kültür hakkında çok şey anlatabilir.
Mülakatta Ne Söylemeli?
Buzları kıran şeylerden bilgi testlerine kadar mülakat sırasında sorulacak birçok soru vardır ve en önemlisi de ne aradıklarına dair size ipucu verecek olandır:
Şöyle bir şeyle başlar: şu alanda ….. deneyimin var mı? Bu genel olarak onların en büyük zorluklarının olduğu yer. Eğer aşırı stres altında çalışacak uzman bir deneyime sahip birilerine ihtiyaçları varsa tabii ki o deneyim hakkında soru soracaklar. Peki siz bu soruya en iyi şekilde nasıl cevap verirsiniz?
Onlara bir zamandan bahsedin …ve tabii ki başarılı sonuçlarından. Peki istedikleri deneyime sahip değilseniz ne yaparsınız?
Kendinize güvendiğinizi anlatın… bir şeyi hiç yapmadınız diye onu yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Bu özgüveni sağlamanın etkili bir yolu ona çok benzer yaptığınız bir şeyi anlatmaktır veya deneyiminizi sordukları şey ile ilişkilendirmektir.
Hiçbir zaman “hayır, onun nasıl yapıldığını bilmiyorum.” demeyin.
İlgini Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?