“Şirketimizde nasıl bir kariyer hedefliyorsunuz” soruları mülakatın en can alıcı cevaplarını gerektirir. Çok yaratıcı ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan cevaplar verme arzusunda kalırız. “Kendinizi 5 yıl içerisinde nerede görüyorsunuz?” soruları işletmeler için önemli, adaylar için ise zorludur.
Bu makale kariyer hedefi sorularına en doğru yanıtın ne olduğu ile ilgili bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır.
Google üzerinden bir arama yaptığınızda bu konuda kariyer hedefi örnekleri, kariyer hedefi yazıları bulabilirsiniz. Ancak özgün birşeyler söylemeniz gereken soruya internetten cevap aramak doğru olmayacaktır. Bu sorunun cevabını internetten yemek tarifi arar gibi bulamazsınız.
Bu tür sorularda vereceğiniz cevap pek önemli değildir. Önemli olan yalnızca soruyu içtenlikle cevaplamaktır. Yapmacık olmayan ve hayal gücünün sınırlarını zorlamayan realist cevaplar vermek görüşmenin ciddiyetini korur. Eğer lise çağındaki hayallerinizi iş görüşmesinde söylerseniz işe alımcı sizi pek ciddiye almaz.
“5 yıl sonra sizin yerinizde olacağım” gibi maceralara da hiç girmeyin!
Örnek olarak bir orta düzey yönetici 5 yıl içerisinde üst düzey yönetici olmak gibi bir kariyer hedefi olduğunu söyleyebilir. Bu onun için sınırları zorlamak değildir. Bu sadece başarmak olabilir. Eğer sistemli çalışırsa ve başarmayı arzularsa o şirkette 5 yıl içerisinde üst düzey yönetici olabilir. Kimse sizden Atatürk gibi savaş kazanmanızı beklemiyor.
Henüz yeni mezun birinin “5 yıl içerisinde üst düzey yönetici olma” kariyer hedefi saçma gözükse de kimi – çok az sayıda – işverenler için önemli kabul edilir. Gözü yükseklerde olan kişilerle çalışmak isteyenler bu tip hayal gücününün sınırlarını zorlayan hedefleri değerli bulabilirler.
Kariyer hedefi sorusu neden sorulur?
Bu sorunun sorulmasının tek bir sebebi vardır. Hedef odaklı olup olmadığınızı öğrenmek…
5 yıl sonra şirketimizde hangi pozisyonda olacaksınız ? sorusu bir kehanet sahibi olup olmadığınızla ilgili olsaydı size şirketin geleceğini sorarlardı…
Bu soruya cevaplamak için size en iyi tavsiyem bu sorudan kaçmaktır. Bu soruyu doğru cevaplamak sizin o işi yapacak yetkinlikte olduğunuzu kanıtlamaya yetmez. Bu soruyu cevaplamak hedef odaklı olduğunuz anlamına da gelmez. Bu soru yanlış sorulmuş bir internetten bulunan sorudur. İşinde yetkin olmayan kişilerin sorduğu yanlış bir sorudur.
Eğer bir kişinin uzun vadeli kariyer hedefi öğrenilmek isteniyorsa o kişiye sonuç odaklı sorular sorulmalıdır.
Örnek: “Şimdiye kadar başardığınız kariyer hedefiniz var mı ?”
Eğer cevap “evet” ise ardından şu sorulur: “Gerçekleştirdiğiniz son kariyer hedefiniz nedir ?”
Eğer birinin hedef odaklı olup olmadığını öğrenmek için geçmişini mi, geleceğini mi sorgularsınız ? Geçmişinde kariyer hedefiyle ilgili bir soru mu ? Yoksa, gelecekteki kariyer hedefi sorusu mu daha mantıklı?
Kariyer hedefi cevabında nelere dikkat edilmelidir ?
Bu soruyu cevaplarken işe alım uzmanlarının dikkat ettiği birkaç madde var;
Kariyer hedefini başarmak için neler yapmış?
Hedefe ulaşmak için hangi yetkinliklerini geliştirmiş ?
Daha büyük bir hedefe ulaşmak için yol haritası var mı ?
Kişinin yaşı, kişisel gelişimi ve eğitimi hedefiyle orantılı mı ?
Kariyer hedefi belirlerken mutlaka bu sorulara kendi içinizde cevap vermelisiniz.
Kariyer hedefi sorularını şu şekilde cevap verin
Mülakatta karşılaşacağınız bu tür bir soruya öncelikle geçmişten gelerek başlayın. Geçmişte başardığınız kariyer hedefini nasıl başardığınızı, neleri geliştirmeniz gerektiğini, nasıl bir planlama yaptığınızı ve hangi eğitimleri almanız gerektiğini söyleyin. Daha sonra 5 yıl sonraki kariyer hedefinizden bahsedin.
Daha sonra kaleye golü atın.!
5 yıl sonraki kariyer hedefiniz için bu şirkette çalışmanız gerektiğini ve işe alınmanızın planlamanın içerisinde olduğundan bahsedin.