İş hayatında başarılı olan bireyler, sözleriyle beden dillerini bütünleştirebilmiş ve karşı tarafa samimiyetini ve doğruluğunu uygun düzeyde aktarabilmeyi başarabilmiş bireylerdir.
İletişimi ilk bakışta; beden dilinizin %60 oranında, ses ve konuşmalarınızın %30 oranında ve kelimelerinizin %10 oranında etkilediğini biliyor muydunuz?
Peki, mülakatlarda beden dilimizi en etkili biçimde nasıl kullanabiliriz?
1. “Gözler kalbin aynasıdır.”
İş görüşmesinde ilk etkileşim gözlerle başlar. Gözler samimiyetinizi karşı tarafa geçirebileceğiniz en büyük silahınızdır. Bundan dolayı mülakatlarda karşı tarafın gözlerinden kaçınmak yerine göz göze gelmek, iletişime hazır olduğunuz sinyalini verir. Bu nedenle olacak ki gözler kalbin aynasıdır derler.
2. Tokalaşma
Tokalaşma ayarınız karşı tarafı ve işi ne düzeyde ciddiye aldığınızın göstergesidir. Bu yüzden çok sıkmadan, sakin ve samimi bir şekilde tokalaşmaya gayret edin. Bazı durumlarda çok sıkı tokalaşmak kabalık olarak algılanırken, fazla hafif tokalaşmakta işi ciddiye almadığınızı gösterebilir. Bu aradaki sınırı ayarlamaya özen gösterin. Ve mülakat bittikten sonra da tokalaşmayı ihmal etmeyin.
3. Eller
Genelde adaylar ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler. Bu sebeple elleri masanın üzerinde tutmak, -ellerinizin hareketlerini kontrol etmeniz açısından- elinize bir kalem almak faydalı olacaktır. Fakat kalem aldığınız taktirde konsantrasyonu bozacak sesler çıkarmamaya da özen göstermelisiniz. Ellerinizi göğsünüzde birleştirmek ise tedirgin ve iletişime kapalı olduğunuz manasına gelecektir. Ellerinizin konumuna dikkat etmenizi öneririz.
4. Not Almak
Basit gibi görünse de çoğu aday mülakatta not almayı unutur. Genelde bizim için mülakatı yapan not alacakmış gibi bir algı vardır, aslında mülakata giren kişi de not alabilir. Not almak hem stres yönetiminizi sağlayacak hem de karşı tarafa ilgili olduğunuz sinyalini gönderecektir.
5. Görünüş
Görünüşünüz, kim olduğunuzdur. Görünüşünüzün temiz ve düzgün oluşu, ruh halinizi ve kişiliğinizi ortaya koyar. “Görünmeyeni Satmak” isimli kitabın yazarı Harry Beckwith’de bu görüşü şu sözleriyle destekler: “Günümüzün meşgul insanının, karşısındakini uzun uzun incelemek yerine onun bir anlık resmini çeker ve bu ilk izlenimden yola çıkarak onun hakkında kararlar verir.”
Unutmayın; Sadece kendinize inanarak, olumlu bir izlenim bırakabilirsiniz. 🙂