Mülakatlar zordur ve hayatınızı değiştirebilirler. Belki de onları bu kadar zor kılan şey budur. Mülakat esnasında, siz mülakat yapan kişinin sorduğu sorulara cevap bulmaya çalışırken, o sizin gözlerinizin içine bakıyor ve zor ya da karışık sorularla kafanızı karıştırmaya çalışıyor. Haliyle geriliyor ve ne yapacağınızı bilemeyecek duruma geliyorsunuz.
İşte adım adım mülakat korkularınızı nasıl yenebileceğinizi sizlere anlattık:
1) Bol bol pratik yapın.
Bir arkadaşınızı çağırın ve sahte bir iş görüşmesi yapın. Onlardan, sizi zorlayabilecek mülakat soruları sormalarını isteyin. Tekrar edin. Pek çok kez tekrar edin, bu sayede uykunuzdaki en zor soruyu bile kendinize güvenle cevaplayabilirsiniz. Ayrıca, iş tanımını iyice inceleyin ve şirkete iyi hazırlanmış olarak karşılarına çıkın.
2) En sevdiğiniz kahvaltıyla kendinizi şımartın.
Önceki gece bol bol dinlenin.Elinizden gelenin en iyisini yapmak için boş bir mideyle iş görüşmesine gidemezsiniz. En zor görevin üstesinden gelmek için hazır olduğunuzu mülakat ekibine gösterin. Kazanan bir gülümsemeyle girip çıkın.
3) Kendinizden emin olun.
Özgeçmişiniz kalabalıklar arasında öne çıktı ve sizi görüşmeye çağırdılar.Mülakata hazırlanırken ve mülakat anında bunu unutmayın.Siz binlerce başvuru arasından seçilmiş kişilerden birisiniz. Görüşmeye girerken, tanıdığınız başarılı birini düşünün ve niteliklerini değerlendirin.O kişinin kendine güvenini nasıl sağladığını, konuşmasını ve insanlarla olan iletişimini aklınıza getirin.
4) Sakin olun, her şey yolunda.
Beyninizi kandırarak, her şeyin iyi olduğuna inanabilirsiniz. Her şey yolunda giderken, beyninizin eyleminize inanması şaşırtıcıdır. Kendinize güvenin, beyniniz ve bedeniniz cevap verecektir. Derin nefes almayı ve rahatlamayı unutmayın. Sonuçta, şirket seni aramak için yeterince ilgilendi. Ellerinizi uygun olduğu zamanlarda masanın altında tutun ve ilk parmakla başparmak arasına eti dairesel hareketlerle sürtün ve gülümseyin.
5) Acele etmeyin.
Acele etmeyin. Mülakata giren kişiler için genellikle yaklaşık bir saat tahsis edilir. Kariyerinizi vurgulamak, şirketinizi nasıl geliştireceğinize ilişkin ipuçları vermek ve kariyeriniz hakkında neyin özel olduğunu tartışmak için bu kez vakit ayırın. Önceden defalarca prova yapmış olsanız bile, cevaplarınızı düşünün. Soruyu cevaplamadan önce bir süre bekleyin. Bu, düşünceli gibi görünmenizi sağlar.
6) Kendinize güvenin.
Şirket, iş için en nitelikli adayı arıyor. O kişi sizsiniz. Görüşmeci, en iyi çözüme sahip kişi olup olmadığınızı öğrenmek ister. Göreviniz ise ‘bunu yapmak’ ve sonrasında size sadece şirketten gelecek iş teklifini düşünmek kalacak.