Bana MBTI kişilik tipini söyle, sana hangi mesleği yapacağını söyleyeyim! Evet, yanlış okumadınız. Kişilere çeşitli özelliklerini daha rahat sınıflandırabilme ve anlaşılma şansı kazandıran MBTI (Myers-Briggs Tip Göstergesi) geçmişten günümüze popülerliğini arttırarak yaygınlaşmaktadır. Öyle ki dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir konuda MBTI kişilik tipinizin sorulması son derece normaldir. İş başvuruları da bu durumlardan biridir. Adayların kişilik tiplerine göre iş ortamında sergileyeceği performans daha kolay öngörülebilmektedir. Bu gibi sebeplerle bazı şirketler işe alım süreçlerinde MBTI testlerinden yararlanmaktadır. Hayatlarımızın önemli seçimlerinden olan meslek seçiminde de MBTI tiplerinden yararlanabiliriz. Elbette bu bir zorunluluk ya da kesinlik göstergesi değildir. MBTI kişilere güçlü ve zayıf yönlerini ayırt edebilme, çeşitli alanlara yatkınlığı görebilme fırsatı tanır. Bu yazıda sizlere MBTI kişilik tipinize göre tercih edebileceğiniz meslek gruplarından bahsedeceğim.
MBTI Nedir? Meslek Seçiminde Neden Önemlidir?
MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) 19. yüzyılda Katharine Cook Briggs ve Isabel Briggs Myers tarafından, Carl Jung’un psikolojik tipler teorisinden etkilenmeleri üzerine ortaya çıkmıştır. Dört temel karşıtlık üzerinden 16 farklı kişilik tipini tanımlayan MBTI, kişilerin doğuştan gelen eğilimlerini ve tercihlerini anlamlandırmaya yardımcı olur. Her bir kişilik tipi dışa dönüklük ve içe dönüklük, duygusallık ve sezgisellik, düşünceye dayalılık ve duyguya dayalılık, yargılama ve algılama gibi dört temel özellik üzerinden belirlenir. Bu kombinasyonlar, bireylerin benzersiz bir kişilik tipine sahip olmasını sağlar. Bu konuda daha çok bilgi sahibi olmak için linke tıklayabilirsiniz.
Meslek seçiminde MBTI’dan yaralanmak pek çok alanda fayda sağlayabilmektedir. Örneğin: dışa dönük, düşünce ve yargılama özellikleri daha gelişmiş olan bireylerin iş hayatlarında lider rollere uyum sağlayabilmesi mümkünken, içe dönük ve duygusal yönden gelişmiş karakterler soyut alan içeren mesleklerle daha uyumlu olabilmektedir. Bireylerin projelerde esnek ya da planlı çalışması, grup çalışmalarına yatkınlığı, stres yönetimi gibi halleri kişilik tipleri ile açıklanabilmektedir. Kişilik özelliklerinin farkına varmak bireyleri meslek hayatında öne taşır. Güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olan kişiler bu sayede güçlü olduğu alanlara yoğunlaşırken aynı zamanda zayıf yönlerini de geliştirebilmektedir. Bu sayede kariyer hedefleri bireyler için daha ulaşılabilir olmakla beraber kapsam olarak da genişleyebilmektedir.
MBTI kişilik tiplerini bilmek iş ortamında düzen sağlama, başarı kazanma, kendini geliştirme, ilgi ve yetenek alanlarını değerlendirme gibi sebepler açısından önemli ve yararlıdır. Yine de tam anlamıyla kesin ve bilimsel bir ölçüm aracı olmadığını belirtmek gerekir. Kişilik tipleri zamanla değişebilir. MBTI sonuçları kişinin deneyimleri, yaşam koşulları ve olgunlaşması ile değişime uğrayabilir. Tüm bu faktörlerin bilincinde olarak ve yararlanarak meslek seçiminde etkili bir araç olarak kullanılabilir.
İşte MBTI Kişilik Tipinize Göre Tercih Edebileceğiniz Meslekler
Kişilik tipinize göre tercih edebileceğiniz ya da uyum sağlayabileceğiniz bazı meslekleri sizler için derledim. Henüz kişilik tipinizi bilmiyorsanız ya da yeniden çözmek istiyorsanız MBTI testine buradan ulaşabilirsiniz.
1. ISTJ: ISTJ bireyler içe dönük, gözlemci, duygusal ve yargılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca kararlı, istikrarlı, otoriter ve sorumluluk sahibilerdir. ISTJ bireylerin yapabileceği meslekler:
- Finans Uzmanlığı
- İşletme Yöneticiliği
- Subaylık
2. ISFJ: ISFJ bireyler içe dönük, gözlemci, duyusal ve yargılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca sıcak, alçak gönüllü, sorumluluk sahibilerdir. ISFJ bireylerin yapabileceği meslekler:
- Öğretmenlik
- Kütüphanecilik
- Sağlık Hizmetleri
3. ESTJ: ESTJ bireyler dışa dönük, gözlemci, duygusal ve yargılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca mantıklı, kendinden emin ve kişiler arası dengeleyici bir konumdadır. ESTJ bireylerin yapabileceği meslekler:
- Yargıçlık
- Yöneticilik
- Politikacılık
4. ESFJ: ESFJ bireyler dışa dönük, gözlemci, duyusal ve yargılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca dikkatli ve sosyaldirler. İnsan odaklı ve rehberlik etmeye açıktırlar. ESFJ bireylerin yapabileceği meslekler:
- Halkla İlişkiler
- Müdürlük
- Terapistlik
5. INTJ: INTJ bireyler içe dönük, sezgisel, duygusal ve yargılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca meraklı, kıvrak zekalı ve araştırmacılardır. INTJ bireylerin yapabileceği meslekler:
- Mühendislik
- Girişimcilik
- Kimyagerlik
6. INTP: INTP bireyler içe dönük, sezgisel, duygusal ve algılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca yaratıcı, aykırı yöntemler arayan, sorgulayan ve denemeye açık kimselerdir. INTP bireylerin yapabileceği meslekler:
- Biyokimya
- Felsefe
- Senarist
7. ENTJ: ENTJ bireyler dışa dönük, sezgisel, duygusal ve yargılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca mükemmeliyetçi, kararlı, hırslılardır. ENTJ bireylerin yapabileceği meslekler:
- CEO vb. pozisyonlar
- Cerrahlık
- Yönetmenlik
8. ENTP: ENTP bireyler dışa dönük, sezgisel, duygusal ve algılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca cesur, yaratıcı, kararlı ve iradelidirler. ENTP bireylerin yapabileceği meslekler:
- Avukatlık
- Gazetecilik
- Pazarlama
9. INFJ: INFJ bireyler içe dönük, sezgisel, duyusal ve yargılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca korumacı, hayalperest ve dürüstlerdir. INFJ bireylerin yapabileceği meslekler:
- Danışman
- Psikiyatr
- Yazar
10. INFP: INFP bireyler içe dönük, sezgisel, duyusal ve algılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca şefkatli, yaratıcı ve hayalcilerdir. INFP bireylerin yapabileceği bazı meslekler:
- Sanatçı
- Sağlık Hizmetleri
- Sosyal Hizmet
11. ENFJ: ENFJ bireyler dışa dönük, sezgisel, duyusal ve yargılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca yardımsever, sıcak kanlı ve açık sözlülerdir. ENFJ bireylerin yapabileceği bazı meslekler:
- Kamu Hizmetleri
- PDR
- İnsan Kaynakları
12. ENFP: ENFP bireyler dışa dönük, sezgisel, duyusal ve algılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca enerjik, iyimser ve özgür ruhlulardır. ENFP bireylerin yapabileceği meslekler:
- Yapımcılık
- Reklamcılık
- Yaşam Koçluğu
13. ISTP: ISTP bireyler içe dönük, gözlemci, duygusal ve algılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca bireyselci ve dingin hayatı benimsemişlerdir. ISTP bireylerin yapabileceği meslekler:
- İnşaat Mühendisi
- Teknisyenlik
- Polis Memurluğu
14. ISFP: ISFP bireyler içe dönük, gözlemci, duyusal ve algılayan kişilik tiplerine sahiptir. Bu kişiler yapıca kendine güvenen, deneyime açık kişilerdir. ISFP bireylerin yapabileceği meslekler:
- Müzisyen
- Oyuncu
- Aşçı
15. ESTP: ESTP bireyler dışa dönük, gözlemci, duygusal ve algılayan kişilik tipleridir. Bu kişiler yapıca enerjik, eylem odaklı ve yönetendir. ESTP bireylerin yapabileceği bazı meslekler:
- Satış Temsilcisi
- Komedyen
- Spiker
16. ESFP: ESFP bireyler dışa dönük, gözlemci, duyusal ve algılayan kişilik tipleridir. Bu kişiler yapıca sosyal, deneyimlerden zevk alan kişilerdir. ESFP bireylerin yapabileceği bazı meslekler:
- Performans Sanatçısı
- Spor eğitmeni
- Sosyal Medya Uzmanı
MBTI kişilik tipinize göre tercih edebileceğiniz meslek gruplarına göz atmış olduk. Her bir kişilik tipinin farklı güçlü yönleri ve ilgi alanları bulunmakta. Kendinizi daha iyi anlamak ve hedeflerinizi belirlemek adına MBTI’nin sunduğu rehberlikten yararlanabilirsiniz. Unutmayın, meslek seçiminde en önemli faktörlerden biri, kendinizi tanıyıp bu doğrultuda hareket etmektir.
İlginizi çekebilir: Kendi Yolculuğunuz İçin 6 Kişisel Gelişim Adımı