Kendi Markanızı Nasıl Yaratırsınız?

Bir iş aramaya başladığınızda, hedefiniz kimlik bilgilerinizi bir iş görüşmesi için seçilmenizi sağlayacak kadar güçlü hale getirmektir. Bir mülakata girdikten sonra, istisnai bir aday olduğunuzu güvenle yaparak, görüşmeciye kendinizi satabilirsiniz. Bu adımdan önce, özgeçmişinizde ve ana mektubunuzda görüşme için seçildiğiniz adım olacak. Bu hedefe ulaşmanın en iyi yollarından biri, gerektiğinde kendinizi markalaştırmak,bu sayede hedeflediğiniz işlere kendinizi daha yakın hissedebilirsiniz. Kendi markanızı nasıl yaratacağınızla ilgili tüm cevapları sizler için hazırladık!


Marka Nedir?

Markalaşma (henüz bir marka oluşturma konusunda çalışmadıysanız) veya yeniden markalandırma (bir iş veya kariyer değişikliği yapmayı düşünüyorsanız), hangi profesyonel yoldan geçtiğinize karar vermek ve kimlik bilgilerinizi, uzmanlığınızı ve ağa görünür olanı uyarlamak anlamına gelir.

Markanız, neler yapabildiğinizi ve nereyi hedeflediğinizi göstermenin yanı sıra, işverenlere masaya ne getirebileceğinizi ve organizasyonlarına nasıl değer katacağınızı gösterecektir.


Marka Oluşturmaya Nasıl Başlanır?

Markanızı yaratmada veya yeniden düzenlemede ilk adım, o markanın neyi temsil etmesini istediğinizi belirlemektir. Ne tür bir iş yapmak istersiniz? Benzer bir rolde yeni bir iş mi yoksa farklı bir sektörde aynı iş mi istiyorsunuz? Öyleyse, bu nispeten kolay bir marka güncellemesidir. Bir kariyer değişikliği arıyorsanız, kendinizi yeniden markalandırmak için daha fazla zamana ve enerjiye yatırım yapmanız gerekecektir.

  • Kendine Bak

Herhangi bir değişiklik yapmadan önce Google’da kendiniz arayın,görün ve sonuçları kontrol edin. Hakkınızdaki mevcut bilgilerin profesyonel kişiliğinizi nasıl yansıttığını görmek ve kariyerinizde nerede olduğunuzu ve daha sonra nereye gitmek istediğinizi açıkça yansıtmasını sağlamak isteyeceksiniz. Başarılarınız ve hedefleriniz  ilgili hangi anlatıyı paylaştığınızı görmek için paylaşımlarınıza işe alım müdürü açısından bakın.

  • Plan Yapın

Olmak istediğiniz yere nasıl gideceğinizi bulmak önemlidir. Kariyerinin bir şeye ihtiyacı var mı? Yeni becerilere veya sertifikalara mı ihtiyacınız var? Ya da markanızı değiştirip güncelleyerek daha sonra nereye gitmek istediğinize uygun bir şekilde güncelleyebilir misiniz? Başlamadan önce yapmanız gerekenlerin bir listesini yapın. Şu anki işinizde, bir sonraki başarıda kendinizi başarıya sokmak için yapabileceğiniz şeyler var. Kariyerinizin büyük bir revizyona ihtiyacı varsa, daha fazla planlama ve daha büyük bir zaman yatırımı gerektirecektir.

  • Kimliğinizi Yükseltin

Başarılı bir marka değişimi yapmak için ihtiyaç duyduğunuz beceriler konusunda yetersiz misiniz? Biraz zaman ayırabilirseniz, niteliklerinizi güçlendirmek için ihtiyaç duyduğunuz becerileri kazanmak kolay olabilir. İhtiyacınız olan kariyer becerilerini elde etmek için alabileceğiniz birçok ücretsiz ve düşük maliyetli kurs vardır. Beceri setinizi yükselttikten sonra, yeniden markalaştırma hedefinizle ilgili bir beceri portföyü oluşturmak için bazı serbest projelere katılın. Bu becerileri özgeçmişine ve LinkedIn’ine ekleyebilir ve kapak mektubunda onlara başvurabilirsin.


Markalaşma İfadenizi Yaratın

Markalama ifadesi, sizi bir iş için güçlü bir aday yapan şeyleri içeren kısa ve çekici bir ifadedir. Bir markalaşma ifadesi yazmak, kariyerinizin bir sonraki aşamasında başarmak istediğiniz şeyin özünü yakalamanıza yardımcı olabilir. Kendi ifadenizi yazmak için zaman ayırmak, markalaşmanız veya markalaşmanızla ne yapmak istediğinize odaklanmanıza yardımcı olacaktır.


Özgeçmişinize Marka İfadesi Ekleyin

Özgeçmişinize bir markalama ifadesi eklemek, işverenlere işe alınacak olursanız kuruma nasıl değer katabileceğinizi göstermenin bir yoludur. Bir işe başvurmak için özgeçmişinizi her kullanışınızda aynı marka bildirimini kullanmayın. Markalama ifadeniz iş için mükemmel bir eşleşme değilse, ince ayar yapmak için zaman ayırın, böylece işverenin aradığı özellikleri yansıtır. Tüm iş arama materyallerinde olduğu gibi, işverene iş için en iyi adaylar arasında nasıl olduğunuzu göstermek önemli.


Sosyal Medya Hesaplarınızı Kontrol Edin

Büyük bir iş değişimi veya kariyer değişikliği hakkında düşündüğünüzde, yeniden markalaşma sırayla olabilir. Yeniden markalandırma, şu anda çalışıyorsanız, yavaş ve dikkatli bir şekilde yapmanız gereken bir şeydir. Mevcut yöneticinize, şirketin diğer çalışanlarına veya kimlik bilgilerinizi yeniden değerlendiriyor ve yeni fırsatlar aramakta olduğunuz müşterilere reklam vermek istemezsiniz. Bu şekilde sahip olduğunuz işi tehlikeye atmazsınız ve hazır olduğunuzda devam edebilirsiniz.


Açıklamak için Kapak Mektubunuzu Kullanın

Kariyer belgenizin hikayesini anlatmak için kapak mektubunuzu kullanın. İşe alım müdürünü görüşmeye değer olduğuna inandırmaya yardımcı olan, sizi işinize uygun hale getiren en güçlü başarılarınızı ve varlıklarınızı vurgulayan hedefli bir kapak mektubu yazın.


En Baştan Yeniden Başla

Kariyerinizi yeniden değerlendirebilmek bir kerelik bir anlaşma değil. Teknoloji değişir, ekonomi artar – azalır, talep becerileri zamanla değişir ve çoğu insanın kariyer özneleri yol boyunca değişir. Ortalama bir insan, kariyerine göre 10-15 kez işleri değiştirir. Kariyerin muhtemelen zamanla değişecek. Ek iş deneyimi kazandıkça, bir kursa katılın veya yeni beceriler edindiğinizde, özgeçmişinize ve LinkedIn profilinize ekleyin. İlerlerken ilerlediğiniz iş tanımlarınızı değiştirin, böylece nereye gittiğinizi ve bulunduğunuz yeri yansıtırlar. Bazı yavaş ve istikrarlı değişiklikler yaparak, yeniden markalaşmanız devam eden bir çalışma olacak ve markanızı başarıyla geliştirmek için markanızı başarıyla kullanabileceksiniz.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ