Kariyer hedefleri olan bir öğrencinin orta ve yükseköğrenimi çoğunlukla gelecek hakkında hayal kurmak, hedef koymak ve plan yapmakla geçer. Yaz aylarının gelmesi birçok öğrenci için üniversite sınavı, tercih süreci, staj arayışları, iş başvuruları kısaca kariyer planlama süreci anlamına gelir. Üniversite öğrencisi adayları haldır haldır yükseköğrenimleri için araştırmalar yaparken üniversite öğrencileri de çoğunlukla kariyeri için çalışmalar yapar. Bu koşuşturmada çoğunlukla akla gelmeyen bir şey vardır, üniversitelerin kariyer planlama ofisleri.
Kariyer planlama ofisleri, birçok üniversitenin öğrencileri için sunduğu bir hizmettir. Özellikle son yirmi senedir sayısı artan bu ofislerin amacı, üniversite öğrencilerine staj imkanları, danışmanlık hizmeti sağlamak yurt içi ve yurt dışı kariyer planlamasında yardımcı olmak ve kariyer günleri düzenlemektir. Böylelikle kariyer yaşamına başlarken öğrencilere destek olup, akademik hayattan iş dünyasına sağlam bir geçiş yapmalarını sağlarlar.
Bir üniversitenin yeterli bir kariyer danışmanlık hizmeti verdiği nasıl anlaşılır?
Üniversite kariyer merkezlerinin sayısı her geçen gün artsa da her kurumda bu imkan bulunmuyor. Yapılan araştırmalara göre vakıf üniversitelerinin kariyer planlama ofisleri sayıca devlet üniversitelerine göre daha fazla. Öte yandan birçok kariyer ofisinin Instagram hesabı ve web sitesi bulunmakta. Tercih edeceğiniz veya öğrencisi olduğunuz üniversitelerin sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sıklıkla etkinlikler düzenleyen, öğrencilerin gereksinimlerini karşılayan kariyer ofisleri yeterli hizmeti veriyor demektir. Bu danışmanlık merkezlerinin gerek çevrimiçi gerekse fiziksel olarak gerçekleştirdiği davetler, kurslar, fuarlar ve kariyer günlerine katılmak kariyerinizi geliştirme noktasında son derece faydalı olacaktır. Sanılanın aksine son seneyi beklemeden üniversite yıllarının başından itibaren bu hesapları takibe almak, etkinliklere katılmak sizi diğerlerinden daha tecrübeli ve bilgili kılacaktır. Böylece henüz mezun olmadan ve telaşa kapılmadan staj yapma iş bulma şansınızı artırabilir, yetenek ve ilgi alanlarınızı keşfedebilirsiniz. Kariyer günlerinde tanıştığınız kişiler sayesinde networkunuzu geliştirebilirsiniz.
Danışmanlık hizmeti aldıktan sonra yapılması gerekenler
Her alanda olduğu gibi, kariyer planlamadaki en önemli unsur kişinin kendisidir. Kariyer planlama ofislerinin sağladığı tüm imkanları güncel bir şekilde takip etmek gerekir. Bu ofislerin verdiği CV hazırlama, mülakat eğitimleri vb. katılmak önemlidir. Ayrıca sizin katılımlarınız ve talepleriniz doğrultusunda bu ofisler de kendini geliştirecek, hizmet kalitesini artıracaktır. Başvuru süreci ve sonrasındaki en önemli adım, kişinin ilgi alanlarını, yeteneklerini ve hedeflerini bilip bu çerçevede hareket etmesidir. Kariyer ofisleri bu konularda da size yardımcı olacaktır. Kariyer ofislerinin danışmanlık hizmetleri tamamen öğrencilere yardım etmek üzerine kuruludur. Eğitim ve iş hayatı arasında köprü görevi taşıyan bu ofislere hiç çekinmeden başvurmak ve tüm hizmetlerinden faydalanmak gerekir. Hedeflerinize yaklaşırken size yardımcı olacak birileri olduğunu bilmek işinizi her zaman kolaylaştıracaktır. Üniversite tercihlerinin yaklaştığı, bir eğitim öğretim döneminin bitip bir sonrakine geçiş zamanının ve mezuniyetlerin gerçekleştiği bu dönemlerde kariyer planlamanızı yaparken mutlaka bu hizmetlerden faydalanmalısınız. Ayrıca staj ve iş başvurusu hakkında faydalı tüm bilgileri blogumuzdaki kariyer ve staj başlıkları altında inceleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yaratıcılığınızı Konuşturacağınız 5 Adobe Yazılımı ve Merak Ettikleriniz
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.