Yaratıcılığınızı Konuşturacağınız 5 Adobe Yazılımı ve Merak Ettikleriniz

Bilgisayar kullanmış olan herkes, Adobe yazılımlarından en az biriyle karşılaşmıştır. Örneğin hepimiz bir PDF belgesi açmak için Adobe Acrobat kullandık. Grafik-medya dendiğinde akla gelen ilk şirketlerden biri olan Adobe’nin hali hazırda 50’den fazla yazılımı mevcut. Gelin, bunlardan beş tanesine birlikte göz atalım.

Adobe Photoshop

“Photoshoplamak” tabirinin birçok kişi tarafından bir fiil gibi kullanıldığını düşündüğümüzde, listenin ilk sırasında Photoshop’un olması sanırım kimseyi şaşırtmayacaktır. 1990 yılında piyasaya sürülen ve dünya çapında en yaygın kullanılan grafik düzenleme araçlarından biri olan Photoshop, esas olarak fotoğrafların düzenlenmesiyle ilgilense de posterler, reklamlar, duvar kağıtları ya da dijital sanat eserleri ile uğraşan kullanıcılar arasında son derece popüler. Photoshop’un sunduğu araç kutusu öyle geniştir ki sunulan özelliklerin tam olarak bilmenin neredeyse imkansız olduğunu söylenir. Araç, resimleri raster formatında, yani pixel biçiminde saklar.

Adobe Illustrator

Illustrator, tasarım amaçlı kullanıldığından Photoshop’a benzer görünebilir ancak aradaki temel fark, resmi saklama biçimindedir. Illustrator, vektör grafiklerine dayalıdır, bu sayede daha az ayrıntı içerir fakat kalite kaybı olmadan sonsuza kadar büyütülüp yeniden boyutlandırılabilmektedir. Bir tasarım kartvizitte kullanılabilir ya da kalite kaybı olmadan reklam panosu boyutunda ölçeklendirilebilir.

Illustrator, adından da anlaşılabileceği gibi, sanatçılar, illüstratörler ve grafik tasarımcılar tarafından logolar, simgeler ve infografikler gibi basit grafiklerden çok daha karmaşık ve profesyonel çalışmalarda kullanılır.

Adobe Premiere Pro

Premiere Pro, video düzenleme söz konusu olduğunda ilk akla gelen seçeneklerden biridir. Film ve TV endüstrisinin yanı sıra YouTuber’lar ve medya ajansları tarafından reklamlardan müzik kliplerine, TV dizilerinden uzun metrajlı filmlere kadar çok çeşitli alanlarda, yaygın olarak kullanılmaktadır. Videoları düzenlemek, ses ve müzik efektleri eklemek, renk düzenlemesi yapmak gibi fonksiyonlarının yanında, 8K çözünürlüğe kadar destekleme özelliğine de sahiptir.

Premiere Pro, genellikle After Effects, Audition ve Photoshop dahil olmak üzere Adobe ekosistemindeki diğer yazılımlarla birlikte kullanılır. Öğrenmesi oldukça karmaşık bir araçtır, bu nedenle Adobe, yeni başlayan kullanıcılar için daha hafif bir video düzenleme uygulaması olan Premiere Rush’ı piyasaya sürmüştür.

Adobe InDesign

InDesign, öncelikle yazdırma amacıyla kullanılan ancak dijital yayıncılık yeteneklerine de sahip bir sayfa düzeni aracıdır. Yayıncılık endüstrisinde bir standart olarak kabul edilen araç, grafik tasarımcılar ve sanatçılar tarafından; posterler, el ilanları, broşürler, dergiler, gazeteler, sunumlar, kitaplar ve e-book’lar oluşturmak, düzenlemek ve görselleştirmek amacıyla kullanılır. Günümüzde çoğu tasarım ürünü dijital ekranda kendine yer bulsa da, InDesign ayrıca basılı ürünler oluşturmak amacıyla seçilecek çok yönlü alternatiflerden biridir.

Adobe XD

UI/UX tasarım sürecinde ihtiyaç duyulan özellikleri sunan Adobe XD’deki XD, “Deneyim Tasarımı” (Experience Design) anlamına gelmektedir. Vektör tabanlı bir kullanıcı deneyimi ve prototipleme aracıdır. Adobe XD, tasarımcıların web siteleri, mobil uygulamalar ve benzer platformlar için kullanıcı arayüzleri geliştirmesini ve bunları diğer ekip üyeleri ile paylaşılmasını sağlar. Photoshop ve Illustrator gibi Adobe yazılımlarıyla benzerlik gösterdiğinden deneyim sahibi bir kullanıcı, XD ile kolayca ve verimli bir şekilde çalışabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Öğrenci Hayatını Düzene Sokmak İçin Trello Uygulaması

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın