Siz de kariyer yolunuz içerisinde bu konuda kararsız kaldıysanız, bu yazıyı okumak sizler için yol gösterici olabilir. Öncelikle çalışma hayatından ve iş ortamından neler beklediğinizi sıralamak ve ona göre bir tercih yapmak çok önemli olacaktır. Kariyer hayatınızda sizin için start-up mı kurumsal mı daha iyi bir seçim? Şimdi bu iki kültürü birlikte inceleyelim ve birlikte karar verelim!
İşleyen bir yapı mı? Yapıyı işletmek mi?
Eğer kendi düzeninde işleyen bir yapıda olmak istiyorsanız sizin için adres, kurumsal firma olmalıdır. Yok, eğer bir yapının işlemesini sağlamak konusunda aktif görev üstlenmek istiyorsanız sizin adresiniz ise startup olacaktır.
Hiyerarşik Düzen
Bir diğer karar aşaması ise hangi hiyerarşik düzen içerisinde bulunmak, sizi motive eder buna karar vermek. Yani dikey hiyerarşi içinde ast-üst ilişkisi sizi çalışmak için daha ideal bir ortam yaratıyorsa adres sizin için yine kurumsal bir firma olmalıdır. Yatay hiyerarşik bir ortamda belki de yöneticinizle aynı masada çalışıp yürütülen operasyon konusunda kendi görüşlerinizi rahatça paylaşabileceğiniz bir ortam arıyorsanız sizin için adres ise kesinlikle start-up olmalıdır. Nasıl bir ortamda nasıl bir karakter ortaya koyacağımıza karar verdikten sonra biraz da eksiler ve artılar konusunda konuşmak gerekli.
Mesai Saatleri
Kurumsal bir firmada çalışıyorsanız mesai saatleriniz konusunda bir sürpriz yaşamanız pek olası değildir fakat start-up kültürü için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil hatta bir süre sonra mesai saati kavramı bile kalmayabilir. Bu durum bir yerden sonra oldukça can sıkıcı bir hal alabilir.
Kariyer Basamakları
Startup çalışanıysanız yaptığınız iş farketmeksizin çalıştığınız firmaya büyük adımlar attırabilme ihtimallerinin ve olanaklarının yanı sıra kariyer basamaklarını koşarak çıkabileceğiniz bir ortamda olursunuz fakat kurumsal bir firmada ise yapacağınız iş daha standardize edilmiş belli kalıplar içerisinde sınırlarınızı zorlayamayacağınız bir ortama sahip olabilir.
İş Temposu
Eğer kurumsal bir firmadaysanız çalıştığınız firmanın yoğun dönemleri haricinde kendinizi kısıtlı sürelerde yetiştirmeniz gereken onlarca işle boğuşurken görmeniz pek olası değildir fakat startup için ise her gün yeni bir meydan okuma olabilir. Yani dün bir tepe aştık derken bugün karşılaşacağınız senaryoda ise bir dağ ile karşılaşmanız çok olası.
İş Tanımı
Kurumsal firmada bir unvan sahibiyken ve gerçekten unvanınızı becerilerinizle doldurmaya hevesliyseniz hem kurum içi eğitimlerle hem de sizin gayretlerinizle ofansif yükselme şansınız ve maaş skalanızı yükseltmeniz çok olası. Diğer yandan “start-up”ta ise iş tanımınız işe girerken belli bile olsa örneğin pazarlama departman için anlaştıysanız bile bir süre sonra kendinizi işin ürün yönetimi kısmında bulabilirsiniz. Bunun bir avantaj ya da dezavantaj olacağının kararını verecek kişi yine sizsiniz.
Maaş
Kurumsal bir firmadaysanız bu konu için pek endişe etmemeniz gerekiyor. En dipte bile başlasanız her sene alacağınız belli oranlarda zamlarla iş kolunuzda pişerken bir yandan da kazandığınız ücrette yukarı yönlü artış olacaktır fakat start-up için bu konu biraz daha zor olabilir. Özellikle start-up firmasına girdiyseniz ve kariyerinizin başlarındaysanız gerçekten iş yükü ve kazandığınız ücret arasında dağlar kadar fark olabilir.
Karar Aşaması
Karar aşamalarını, artıları ve eksileri konuştuktan sonra gün sonunda yapmanız gereken en temel şey sizi neyin mutlu edeceğini ve ne karşısında mutsuz olacağınızı listelemeniz ve nasıl bir ortamda çalışmak isteyeceğinizi bulmanız. Bulduktan sonra ise yapmanız gereken işinize odaklanıp kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkmanız!
İlginizi çekebilir: Çağımızın İkinci Pandemisi: İnfodemi
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.